Me too -liike ja tasa-arvon lisääntyminen ovat johtaneet tärkeään keskusteluun suostumuksesta. Nykyään jokaiselle pitäisi olla selvää, että kehenkään ei kosketa ilman lupaa. Oikeus oman kehon koskemattomuuteen koskee tietysti myös lapsia. Jos lapsi esimerkiksi pyytää lopettamaan kutittamisen, se pitää tehdä, vaikka omasta mielestä leikki olisi hauska.

Nyt australialainen seksuaaliaiheiden asiantuntija on antanut ohjeen, että vauvoilta tulee kysyä suostumus vaipan vaihtoon. Hänen mukaansa vauvaa tulee katsoa silmiin ja sanoa, että vaihtaisin nyt vaippasi, onko se ok? Tämän jälkeen pitää odottaa hetki vauvan reaktiota, kuten katsetta, sillä pieni vauva ei osaa vastata.

Suostumuksen kysymisen tarkoituksena on opettaa vauvalle ihan alusta lähtien, että hän määrää itse ruumiillisesta koskemattomuudestaan.

Ehdotus on saanut paljon kritiikkiä. Eikä ihme, kuulostaahan se hupsulta. Vauvaa on pakko hoitaa, ja vaipanvaihto on tärkeää vauvan hyvinvoinnille ja terveydelle. Vaippaa vaihtaessa vanhempi tekee vauvan olon paremmaksi ja osoittaa, että välittää siitä, kuinka vauva voi. Vaikka vauva ei osaa puhua, hän ymmärtää silti nopeasti, että vanhempi vastaa itkuun eli vauvan ilmoitukseen siitä, että nyt on ikävä olo. Tarvitseeko tällaiseen lupia pyydellä, omalta lapselta?!

Mihin kaikkeen lupa sitten pitää kysyä? Siihen, saako lapsen riisua kylpyä tai vaatteidenvaihtoa varten? Siihen, saako lasta koskea pestessä?


Kuva Carlo Navarro, ylin kuva Picsea.

Sitä paitsi kuka muka vaihtaa vaipan aina tuppisuuna mököttäen? Joskus väsyttää ja pännii ja on kiire, jolloin jutustelu jää vähemmäksi. Vaipparalli on melkoinen, joten ei joka ikisestä vaipanvaihdosta voi tehdä mitään syvällistä neuvottelutuokiota. Mutta eikö lähtökohtaisesti homma mene niin, että vauva joko huutaa tai haisee, ja vanhempi ilmestyy paikalle:

Vanhempi: Kukas se täällä itkee/ mikäs se täällä haiskataa?

Vauva: Jatkaa itkemistä/ haisemista. (Vaippoja käyttävä taapero: luimuaa tai juoksee nauraen pakoon.)

Vanhempi: Pitäiskö sun vaippa vaihtaa? Joo-o pitäähän se vaihtaa. Mennäänpäs vaihtamaan vaippa.

Vauva: Hyväksyy tilanteen. (Vaippoja käyttävä taapero: pakenee viimeistään nyt.)

Vanhenpi: Joo-o vaihdetaan vaippa, lässyti lää. Onpas täällä melkoisesti ei ihme että oli kurjaa. Lässyti lää. Mennäänpä pesulle, lässyn lässyn.

Vauva: Hyväksyy tilanteen. (Vaippoja käyttävä taapero sätkii ja kiemurtelee.)

Vanhempi: Noniin eikös ole kiva kun on puhdas ja uusi vaippa päällä kuka on minun kulta suloinen pikku mönkiäinen minun rakas höpönassuliini!

Vauva: On tyytyväinen. (Vaippoja käyttävä taapero kiskoo vaipan pois ja kirmaa pakoon nakuna.)

Jotenkin ajattelisi, että tuo riittää. Mutta jos nyt haluaa varman päälle pelata, niin kaipa sitä suostumustakin voi kysellä. Paitsi siltä taaperoikäiseltä. Niiden kanssa ei neuvotella.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Muista kysyä vauvalta lupa vaipan vaihtoon!!”

 • Keskustella voi muttei jättää tekemättä sanoo:

  Jäisi töissä moni vaippa vaihtamatta ja peppu pesemättä jos niiltä taaperoilta lupia kyselisi. Osa lähtee mielellään vaihdolle ja loput karkaavat jonnekin. Toki en vain nappaa kainaloon ja ilmoita että nyt pestään, mutta tekemättäkään en jätä. Tosin se on pakko vaan tehdä jos kakkahousu ei yhtään lämpiä ajatukselle .

 • Hoitotäti sanoo:

  Tänään viimeksi olen vaihtanut rimpuilevalta ja kiukuttelevalta 2v hoitolapselta kakkavaipan ennen päiväunia…
  Toki selitän koko ajan mitä teen tai miksi mutta lupaa on kyllä turha odottaa enkä voi jättää vaihtamatta…

 • Kyllästynyt omituisuuksiin sanoo:

  Älytöntä. Amerikkalaista. Ei siitä pepusta, pimpistä tai pippelistä tarvitse tuollaista numeroa tehdä.

 • Ja seuraavaan aiheeseen sanoo:

  Lyön vaikka vetoa, että se Mee Too -kampanja ei ajanut tätä(kään) takaa!
  Pidemmälle jatkojalostettuna, voin vaikka vannoa, että jos meidän 3v. saa päättää täysin omasta kehostaan, ei hänen hiuksiaan pestä koskaan, hänen mielestään ehdottomasti pahempaa kuin vaikka esimerkiksi intiimialuiden peseminen (peseytyy siis itse, mutta ohjattuna). Ai niin, ja hampaat taitaisivat myös jäädä pesemättä, jos pikku pippuri saisi itse asiasta päättää..

 • Minäpä vaihdan vaan sanoo:

  Mä tavallaan ymmärrän, että ajatuksena on opettaa jo pienestä, että kukaan ei saa mennä sinne pöksyihin ilman lupaa. Käytännössä tolla asiantuntijalla ei taida olla omia lapsia. Ei ainakaan yhtään 2 vuotiasta, joka tosiaan juoksee kakkavaipassa taloa ympäri vaikka koko päivän, jos ei sitä vaippaa vaan vaihdeta. Onko sitten kiva hoitaa seuraava viikko pari sitä kirkuvan punaista kakan polttamaa peppua, kun lapselta ei lupaa heru…

 • Niina sanoo:

  Tää touhu on menossa ihan naurettavaks…