Jatkuvaa väsymystä? Lihomista? Mikään ei huvita -ilmiötä? Muistamattomuutta? Hiustenlähtöä? Vaikeuksia tulla raskaaksi? Onko kilpirauhasesi tutkittu, sister?

Kolmella (3!) naiskaverilla tuli samaan aikaan sama diagnoosi: kilpirauhasen vajaatoiminta. Siksi halusin tarttua kynään näppikseen.

Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaamme. Jos kilpirauhanen syystä tai toisesta alkaa oikutella, sen tyroksiini-hormonin tuotanto hiipuu. Liian vähäinen tyroksiinitaso aiheuttaa väsymistä, lihomista, muistamattomuutta, univaikeuksia, hiustenlähtöä ja myös epämääräisiä oireita, joiden kanssa moni vain tottuu elämään ja luulee, että tämmöstä tämä nyt vain on. Myös raskaaksi tulon vaikeuden taustalta voi paljastua hiipuva kilpirauhanen.


Ylin kuva Andreas Weiland.

Kilpirauhasen tilanne testataan veritestillä. Kilpirauhasta voidaan myös ultrata. Ja tässä kohtaa tulee se hankala homma: moni oireista kärsivä saa kinuta lääkäriltä testiä, koska kilpirauhasen ongelmia ei mitenkään automaattisesti osata epäillä. Ja toinen hankala paikka kilpirauhasen kanssa on se, että monen veriarvot ovat viitearvojen sisällä, vaikka oireet näkyvät kilometrin päähän. Joillakin oireista kärsivillä arvot ovat olleet viitearvojen sisällä, mutta olo kuitenkin kohentunut muutaman kuukauden lääkekokeilun jälkeen.

Kilpirauhasen liikatoiminta on harvinaisempi ongelma kuin vajaatoiminta. Sen oireet ovat maalaisjärkisesti selitettynä päinvastaiset kuin vajaatoiminnassa, runsas laihtuminen niistä selvimpänä.

Miksi sitten kilpirauhanen pettää? Luettuani useita kansainvälisiä tutkimuksia, niissä nousi esiin seleenin merkitys. Seleenin puute ei itsessään suoranaisesti aiheuta kilpirauhasen vajaatoimintaa (tai esim. keliakiaa) vaan se herkistää kehon immuunijärjestelmää reagoimaan huonommin muille sairauksille. Seleenin uskotaan tukevan kilpirauhasen toimintaa ja kehon aineenvaihduntaa. Täältä lisätiedon lähteille ja täältä Kilpirauhasliiton saitille.

PS. Se oikea erikoislääkäri sinne Googlen hakuun on sitten endokrinologian erikoislääkäri….

— Huono Äiti

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Mitäs jos se onkin kilpirauhanen?”

 • Kierroksilla sanoo:

  Reilu vuosi takana liikatoimintaa, aluks ajattelin että paino putoaa jne oireet johtuu imetyksestä ja raskaudesta palautimisesta, lapsi oli 9 kk kun tauti todettiin rajuna. Pari lääkäriä veikkasi vaihdevuosia josta oireet olisivat voineet johtua. Kolmas epäili heti kilpirauhasta japassitti verikokeeseen samontein. Aamulla oltiinkin sitten jo sairaalassa sisätautipolilla tutkimuksissa ja lääkkeet hakemassa. Nyt vasta olo alkaa olemaan ns. Normaalissa. Mutta säätöä lääkityksen kanssa yhäkin. Ehkä lapsen vuoksi olen jaksanut olla tolpillani tämän vuoden. En siis ollut ylikierroksillani energinen duracell pupu vaan väsynyt äiti.

 • Arvotaan raja-arvot sanoo:

  Olen kymmenen vuotta ollut ns Thyroxin mammana. Osasin odottaa, että jossain elämänvaiheessa minunkin kilppari alkaa vinoilemaan, koska perheessäni sekä vanhempani että vanhemmat sisarukseni kärsivät ko. vajaa- tai liikatoiminnasta. Oireeni eivät sitten kuitenkaan olleet samanlaisia kuin muilla ja ikävä kyllä olin jo heittänyt lisälapsosten saamisen toteutumattomien haaveiden pussukkaan lopullisesti. Syitä haettiin ansioituneiden lääkärien toimesta kiittävästi, mutta yksikään ei tarttunut ehdotukseeni kilppariarvojen tutkimiseen. Surullista. Kun vihdoinkin oireeni alkoivat olemaan väsymystä ja naama oli kuin loistelias unikkopelto, kilpparikokeet otettiin vaatimuksestani ja ensimmäinen lääkäri totesi arvojen olevan normien sisällä, mutta toinen lääkäri aloitti lääkityksen, koska heidän käyttämänsä labran raja-arvot olivat erilaiset! Täh?! Nyt jo osaan itse säädellä annostusta ja kerran vuodessa otetaan seurantakokeet. Menneestä oppineena olen käskyttänyt tyttäreni otattamaan säännöllisesti kokeet sen varalta, että lapsensaannissa tulisi ongelmia myöhemmin. Nykyinen lääkärini epäili vahvasti, että uusi raskaus ei onnistunut silloin 15 v sitten kilpparin vuoksi. Kannattaa muistaa, että kilppariarvot ovat aina yksilölliset ja muutokset niissä voi aiheuttaa oireita vaikka raja-arvojen sisällä liikutaankin.

 • TiituliTaa sanoo:

  Itsellä on juurikin tuo kilpparivajis ja se ei ole leikin asia se.. Raskauden aikana ja sen jälkeen on erittäin haastellista saada paino hallintaan, hyvistä yöunista puhumattakaan.. Muistakaahan myös, että ferritiinitaso voi olla hyvin alhainen ja pelkästään jo se aiheuttaa samankaltaiset oireet kuin kilpirauhasen vajis.. raskaus ja imetys sekä eritoten valvominen tiputtaa tuota ferritiiniä alas jolloin kehomme nostaa stressihormonitasoa ylös ettemme nuupahda.. jos kilpirauhasenvajaatoiminta todetaan, niin olisi raskauden aikana ja erityisesti sen jälkeen tärkeää seurata kilppariarvojen lisäksi tuota ferritiiniarvoa.. nimimerkillä kroppa toden teolla sekaisin..

 • Memi sanoo:

  Ruokailutottumukset ovat tässä aikojen saatossa muuttuneet ja sitä kautta jodin saaminen ruoan mukana on Suomessa vähentynyt, koska valmisruokiin käytettävä suola ei ole jodioitua, ja kotikokit käyttävät esim. meri- tai sormisuolaa, joissa ei ole jodia.
  Jodin vähäisyys vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan… Just sayin´.

 • Krisu sanoo:

  Mulla leikattiin kilpirauhanen monikyhmyisen myrkkystruuman vuoksi kokonaan pois n. 20-vuotiaana. Ei lääkitystä, seurataan…. Kävin kokeissa ja soittoajoilla tk lekurit vaan hehkutti kuinka hyvät arvot (varmaan joo erilaiset ku ennen leikkausta) ja mä uskoin. Voin todella huonosti. En jaksanut huolehtia koulusta kunnolla, nukuin päivin ja öin, huusholli oli kun hövityksen kauhu, liikunta kaikki jäi jne.jne. Kunnes äitini bongasi Iki-ihanan elämäni pelastajan, silloisen Hyksin dosentin Matti Välimäen Akuutti-ohjelmasta tmv. Oli puhumassa kilpparijutuista. Yks käynti, kun eka sai ajan! ja siitä lääkitys, diagnoosi ja tieto kelaan erityiskorvattavuudesta ja uus elämä. Kontrolleissa annos korjattiin kohdilleen ja muutkin probleemit ratkes siinä sivussa. Sittemmin olen opiskellut sairauteni a:sta ö:hön ja huomaan harmikseni, että tiedän omasta tilastani enemmän kuin peruslekurit ja ymmärrän vaikutusmekanismit. Mutta tietty vain omalta osaltani omista tuntemuksistani. Mut vaikea saada apua näinkin, kun tietää. Koetaan negatiivisena asiana potilaan oma asiantuntemus.

 • Pohjalta ponnistanut sanoo:

  Mulla kesti 20 vuotta oireilua, mm. lihomista, jatkuvia tulehduksia, särkyä, palelua, hikoilun loppuminen ja sen seurauksena painajaismaiset olot helteillä, ja ennen kaikkea järkyttävä väsymys koko ajan. Päiväunet kesti parhaimmillaan 4 tuntia ja siihen kunnon yöunet päälle.

  Kilpparia epäiltiin vasta kun tk:een tuli nuorempia lääkäreitä. Vanhat passitti vaan ravintoterapeutille ja väittivät masennukseksi. Mutta arvot olivat aina juuri ja juuri viitearvojen sisällä eikä lääkitys kokeilua herunut.

  Vuosi sitten sain viimein koelääkityksen, kun kohdalle sattui lääkäri jolla itsellään oli kilpirauhas oireita. Viikon sisällä elämäni muuttui täysin. Olin ensi kertaa vuosiin hereillä koko päivän. Aivotoiminta parani ja tunsin olevani yhtä skarppina kuin viimeksi 20 vuotta sitten, nuorena tyttönä.
  Mutta parin kuukauden kokeilun aikana lääkäri vaihtui, ja kysymättä sanallakaan vointiani tai lääkkeen vaikutusta, kandi-tyttö lopetti lääkitykseni.
  Tukiryhmästä sain onneksi yksityisen lääkärin nimen. Varasin hänelle ajan, ja matkustin kuukauden päästä hänen vastaanotolleen mukana pino papereita, laboratorio tuloksia ym.

  Sen päivän jälkeen minulla on ollut virallinen diagnoosi ja lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan. Lääkitys ja lisäravinteet ( joista tärkeitä on seleenin lisäksi paljon muitakin ) ovat muuttaneet elämäni täysin. Jos tässä maassa tahtoo hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan, pitää olla valmis opiskelemaan, osata tulkita itse laboratorio tuloksia, muuttaa ruokavaliota ja etsimään pätevä lääkäri joka aidosti haluaa auttaa potilaita. Harmi vaan moni heistä on nyt Valviran hampaissa ja menettäneet lääkkeen määräämis oikeutensa.

 • Vajakki sanoo:

  likemmäs kymmenen vuotta oireilua. 7-8 vuotta sittenaloin lääkäriltä kysymään, voisko vaivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Totesi, että oireet tosiaan näyttää siltä. Verikoe osoitti, että arvot viitteissä, joten ei lääkitystä. Vuosia meni ja aina silloin tällöin pyysin ottamaan uudestaan verikokeen ja aina sama lopputulos. Viime kesänä menin yksityiselle ja sama tulos, mutta: otti mut potilaaksi julkiselle puolelle, otettiin uudestaan verikoe ja pari muuta ja tsädäm – vih-doin-kin oli pompannu arvojen ohi! Nyt koitetaan saada lääkitystä kohdilleen :/ Huoh! Eli elokuussa alkoi lääkitys, tammikuun alussa lääkemäärän nosto, mutta vieläkään ei kohdillaan. Lääkärille aikaa tilattuna ja kahtellaan, mitä hän seuraavaksi ehdottaa. Tää väsymys / palelu / ”aivosumu” ym oireilu ei oo herkkuu, ei 🙁

 • Yks vaivainen sanoo:

  Tämä on valtavan yleinen vaiva jota suurin osa lääkäreistä ei osaa hoitaa. Itselläni lopulta osui ihana lääkäri vastaan joka otti todesta kaulassani tuntuneen palantunteen. Sain ultraan lähetteen ja sieltä löytyi kyhmystruuma. Edellinen lääkäri hoiti tätä närästyksenä… Nyt muutama kuukausi sitten sain vielä kokeiluun thyroxin-lääkityksen. Verikokeissa arvot ovat aina olleet rajojen sisällä, mutta sielä huonossa päässä. Tämä lääkäreiden pitäisi osata ottaa huomioon,pitää katsoa kokonaiskuvaa. Potilaan vointi ja oireet yhdistettynä labra-arvoihin. Viitearvoissakin kun on huono ja hyvä pää. Tsemppiä kaikille asian kanssa taisteleville. Tässä vain pitää vaatia hoitoa.