Lääkärileikit saattavat tulevaisuudessa saada ihan uuden twistin. Briteissä nimittäin harkitaan sitä, että papakokeen voisi tehdä jatkossa kotona.

Papakokeella pyritään löytämään ajoissa niitä muutoksia, jotka voivat kertoa kohdunkaulan syövästä. Suomessa kohdunkaulan syöpää on seulottu jo 1960-luvulta lähtien, ja syövän esiintyvyys onkin laskenut huomattavasti. Neljä viidestä kohdunkaulasyövästä on saatu ehkäistyä kokonaan.

Belgialaistutkimuksessa paljastui, että kotitesti on lähes yhtä luotettava kuin ammattilaisen luona tehty papakoe. Monet naiset eivät mene papakokeisiin. Briteissä lähes kolmasosa naisista on jättänyt edellisen joukkoseulontansa väliin. Suomessakin kolmasosa naisista jättää menemättä joukkoseulontaan.

Syynä papakokeen skippaamiseen on usein pelko: kivun, sairauden tai lääkärin pelko. Kotisetit voisivat siis parantaa naisten terveyttä, mikäli ne rohkaisisivat aiempaa useampia naisia tekemään testin.

Belgialaistutkijat uskovat, että testipaketit toimivat paremmin kuin kutsun lähettäminen joukkoseulontoihin.

Papakokeen tekeminen kotona voi olla helpompaa, kivuttomampaa ja vähemmän pelottavaa kuin sen tekeminen laboratoriossa. Aikataulullisesti on tietysti kätevää tehdä testi kotona. Mikäli koetta välttelee sairauden pelon takia, kotitesti tuskin auttaa. Tilanne on sama, mikäli papakokeen skippaamiseen on syynä välinpitämättömyys.


Kuva Wikimedia, ylin kuva Ani Kolleshi.

Voisi tietysti ajatella, että papakokeiden tekemistä tulisi pyrkiä muuttamaan miellyttävämmäksi, mikäli suuri osa naisista jättää kokeen väliin pelon ja kivun takia. Suomessa kunnallisessa terveydenhuollossa tarjotaan erikseen palvelua niille asiakkaille, jotka pelkäävät verinäytteen ottoa, mutta gynekologisille pelkopotilaille ei tällaista palvelua ole.

Ehkä terveydenhuollossa tulisi miettiä ratkaisuja siihen, miten papakokeesta tehdään sen verran miellyttävämpi, että naiset eivät jätä sitä väliin. Voidaanko asiakaspalveluun panostaa? Kenties käytettävien välineiden tulisi olla miellyttävämpiä? Ehkä toimenpidettä kovasti pelkääville naisille voitaisiin tarjota lääkkeellistä apua? Toki pidemmistä vastaanottokäynneistä, henkilökunnan kouluttamisesta, uusista välineistä tai lääkityksestä syntyy kuluja, mutta luulisi että syöpien ehkäiseminen on silti edullisempaa kuin niiden hoitaminen.

Kerro kommenteissa, mitä mieltä sinä olet? Tekisitkö papakokeen mieluummin kotona itse kuin kävisit labrassa? Muistatko mennä joukkoseulaan kutsuttaessa tai käydä muuten säännöllisesti papassa? Jos jätät papakokeen väliin, kerro miksi!

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Tekisitkö papakokeen itse kotonasi?”

  • Poppana sanoo:

    En pysty käsittämään, miten papanäytteen voisi ottaa laadukkaasti itse. Pitäisikö tosiaan saada edustava kaave vaginasta ja portiosta ja siihen kaveriksi harjanäyte kervikaalikanavasta sokkona, itseltä??? Vai onko kotitestissä kyse jonkinlaisesta nestepapasta? Moni ammattilainenkaan ei saa näytettä otettua kunnolla… Ehkäpä kotitestien sijaan panostetaan näytteenottajien ammattitaitoon. Se on varmasti parempi ja kustannustehokkaampi keino, kuin kaikenlaisten kotiohjeiden ja jätskitikkujen lähettely.