Oletko törmännyt kulissivanhempaan?

Kulissivanhemmalle lapsi on asuste ja statisti, jonka avulla oman elämän ja itsen saa näyttämään paremmalta. Itse lapsi ei kulissivanhempaa kiinnosta. Tai kenties kiinnostaakin, mutta kiinnostus ei näy missään. Juuri missään arjen elämässä siis…

Kulissivanhemmalle on tärkeää, että lapsi edustaa häntä esimerkiksi somekuvissa, koulussa ja urheilukilpailuissa. Lapsen menestys on osoitus kulissivanhemman taidoista kasvattajana.

Kulissivanhempi julkaisee mielellään lapsestaan hienoja kuvia eksoottisissa paikoissa tai muista erityishetkistä. Toisin kuin ihan tavallinen vanhempi, kuvia ei jaeta siksi, että halutaan kertoa kivasta hetkestä lapsen kanssa, vaan siksi, että se näyttää oikealta ulospäin.

Kulissivanhempi käy myös mielellään edustamassa tilaisuuksissa, jossa on tarjolla ihailua ja kiitosta. Jos kyse on jostain ikävämmästä, lapsen toinen vanhempi tai joku muu voi hoitaa asian.


Kuva Mohamed Nohassi, ylin kuva Fatih Kilic, kuvituskuvia.

Vanhempi kertoo:

”Eksäni ei ollut koskaan ollut kiinnostunut lapsen koulunkäynnistä. Hän ei mene vanhempainiltoihin, kuulustele läksyjä, vastaa Wilmaviesteihin, ei mitään. Mutta kun oli koulun päättäjäisten aika, eksä tuli lapa ojossa kiittelemään opettajia.

Hän myöskin vie lapsen kerran vuodessa jonnekin lomalle. Sellaiseen paikkaan, josta saa hyvät kuvat Instaan.

Minusta näyttää siltä että lapsi on hänelle osa kulissia. Hän on sellaisessa asemassa, jossa pitää, tai ”pitää” näyttää joltain ulospäin, ja lapsi täydentää tätä kuvaa. Julkaisen tietysti itsekin lapsesta kuvia, mutta elän mukana myös siinä tylsässä arjessa joka ei ole kukkasia päättäjäispäivänä ja kuvia hienoilta lomilta. Ärsyttää.”

No, oikeasti kukaan meistä ei voi sanoa toisen puolesta, että mitä lapsi tälle merkitsee. Se, mikä näyttäytyy toiselle kulissivanhemmuutena, voi olla oikeasti syvää välittämistä ja hyvää vanhemmuutta. Se voi myös olla yritys tehdä parhaansa, vaikka kyvyt ja voimat vanhemmuuden suhteen eivät olisi parhaat mahdolliset.

Toki on tilanteita ja tapauksia, joissa on selvää, että toista vanhempaa kiinnostaa lapsi lähinnä silloin kun lapsen hoito on helppoa ja mukavaa ja lapsesta kenties hyötyy jotain. Mutta tämän voivat päätellä vain tilanteessa itse olevat. Somekuvien perusteella ei voi juurikaan tehdä johtopäätöksiä muiden ihmisten vanhemmuudesta. On eri asia olla ylpeä lapsistaan kuin käyttää lapsiaan oman egonsa pönkittämiseksi – emmekä me välttämättä erota tätä edes omalla kohdallamme, saati sitten vieraan ihmisen kohdalla!

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että vain omaan toimintaansa voi vaikuttaa. Se, että lapsi on toiselle vanhemmalle asuste ja työnjako on epäoikeudenmukaista, on yksinkertaisesti väärin. Tilannetta voi yrittää muuttaa keskustelemalla syyttelemättä. Voi olla, että toinen havahtuu siitä, tai sitten ei.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Tunnetko sinäkin KULISSIVANHEMMAN?”

  • Älä julkaise kuvia sanoo:

    Kommentoin tuohon lapsen kuvien julkaisemiseen. Ottakaa huomioon, että se ei onnistu enää, kun lapsi oppii sen kieltämään. Siltä pohjalta on hyvä miettiä, onko oikein yleensäkään julkaista heistä kuvia, olkoonkin että olisivat söpöjä… kokemusten perusteella lapset voivat hyvinkin vaatia poistamaan kaikki kuvansa kaikista somekanavista, kun älyävät sen tehdä, viimeistään noin 10-vuotiaina.