Päiväkodeissa on pulaa sijaisista, mutta mistä se oikeastaan johtuu? Päiväkodin työntekijä kertoo, millaista meno päiväkodeissa on:

”Olen työskennellyt päiväkodeissa sekä yksityisellä että kunnallisella puolella ja aina törmään samaan ongelmaan: työntekijöitä on saikulla pilvin pimein, mutta sijaisia ”ei saada”. Tämä väite heittomerkkien sisällä, koska väite ei ole totta. Totuus on, että sijaisia ei oteta eikä edes yritetä saada.

Koska kyllähän varhaiskasvatuksen ammattilaiset pärjäävät ja hoitavat työnsä hyvin, vaikka suhdeluku ylittyisikin monta päivää putkeen. Suhdeluvuilla kikkaillaan, vaikka varhaiskasvatuslaissa määritellään, että suhdeluvun ylitys saisi olla vain tilapäinen eikä saisi kestää edes koko päivää. Laissa määritellään myös selkeästi syyt, joiden mukaan suhdeluvun ylitys on sallittu hetkellisesti. Työntekijän sairausloma ei ole tällainen sallittu syy. Äkillisen sairastumisen sattuessa työntekijälle on hankittava sijainen mahdollisimman nopeasti.

Tosielämän esimerkki tästä: Maanantaina 24 lapsen päiväkotiryhmästä olivat sairaslomalla hoitajat B ja C. Hoitajan A työkaveriksi onneksi saatiin sijainen, hoitaja D. Päivän päätteksi hoitajan A kiitellessä hoitajaa D päivästä ja kysellessä, onko hän tulossa myös seuraavina päivinä sijaiseksi hoitajan C edelleen ollessa sairalomalla, selvisi ettei hoitajaa D ole pyydettykään muiksi päiviksi töihin.

Hoitajat yhdessä ihmettelivät asiaa, sillä paikan Iso Pomo oli kertonut työntekijöille, että sijaisia ei vain yksinkertaisesti ole saatu loppuviikoksi. Hoitaja D kuitenkin kertoi Ison Pomon sanoneen hänelle, ettei häntä enää loppuviikosta tarvita. Lopputuloksena siis hoitaja A ja sairaslomalta palannut hoitaja B hoisivat loput neljä päivää kahdestaan 24 ryhmänsä lasta huolimatta siitä, että sijainen eli hoitsu D olisi ollut käytettävissä koko viikon.

Ilmeisesti Isojen Pomojen näkemyksen mukaan yksi aikuinen per 24 lasta on liian laitonta, mutta 2/24 juuri sopivan laitonta. Vaikka todellisuudessa kyseisessä paikassa 8 lasta aikuista kohden olisi ollut sallittu suhdeluku.

Esimerkin viikko ei edes ollut mitenkään harvinainen lajissaan. Katson lapsilukujen kanssa kikkailun niin vakavaksi asiaksi, että sille olisi ryhdyttävä tekemään jotain heti.

Oikeasti sijaisia olisi kyllä tarjolla, mutta heitä ei vain oteta. Luotetaan liikaa siihen, että vajaalla miehityksellä kyllä pärjätään ja revitään apukäsiä muista lapsiryhmistä, joissa suhdeluku tällöin myös ylittyy, mutta ei ehkä niin pahasti kuin apua tarvitsevassa ryhmässä. Tai sitten pyydetään avuksi talon laitosapulaista, jonka omat työt jäävät tekemättä ja kuormittavat häntä vielä lisää.

Sijais”pula” on mielestäni yhtä typerä asia kuin VR:n jokavuotinen talven yllättäminen. Joka vuosi Suomen talvessa sataa lunta ja tulee pakkasta, mutta silti joka kerta junaliikenne menee sekaisin ”talven yllättäessä”. Ihan kuin päiväkodeissakin etenkin syksyn ja influenssakauden alkaessa joka vuosi yllättää, miten paljon sairalomia työntekijöille tulee. Eikä näihin ”yllättäviin” poissaoloihin millään pysty yhtäkkiä löytämään sijaisia.

Onpa tosiaan ihme, miten lapsia hoitavat päiväkodin työntekijät sairastuvat kun pikku-Petterit ja pikku-Pirjot tuodaan kipeinä hoitoon. Siinä he sitten aivastelevat ja yskivät käsiinsä ja päin muita sekä levittävät pöpöjä kaikkialle. Ja muutenkin eihän se flunssa tai mahatauti esimerkiksi mikään kovin tarttuva tauti ole, ehei. Työntekijöiden vastustuskykyä ei myöskään yhtään auta se, että työntekijät raatavat ja stressaavat jatkuvasti vajaalla miehityksellä. Vaadin varhaiskasvatukseen lisää sijaisia, ja heti!”

Tämä teksti on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin keskustelunavaus alla olevalla lomakkeella. Valitsemme julkaistavat tekstit ja palkitsemme niistä Huono Äiti -kirjalla.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Totuus päiväkotien sijaispulasta”

 • LTO sanoo:

  Niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla noudatetaan lakia. Laki sanoo, että PÄIVÄKODISSA (ei ryhmässä) on oltava 1 vastuullinen kasvattaja per 8 yli 3v lasta (1 per 4 alle 3v lasta). Sijaistarvetta punnittaessa katsotaan aina koko talon tilanne. Jos Lillareilta puuttuu 2 pientä, Pinnareilta 3 isoa ja Sovvareilta 1 iso lapsi, tekee se laskennallisesti 1 kasvattajan lapset. Näin ollen ei sijaista tarvita. Käytännössä sitten pyöritellään aikusia tai lapsia tai aikuisia ja lapsia ryhmien välillä.

 • pomo päiväkodissa sanoo:

  Omasta yksiköstäni oli yhtenä maanantaina poissa yhteensä 13 työntekijää. Sain viisi tuttua sijaista kun osasin soittaa suoraan heille. Laitoin yhteistekstarina sijaisrekrytoinnin kautta viestin ja kukaan ei soittanut takaisinpäin. Soitin 30+ puhelua sijaisrekisterin kalenterissa vapaana näkyville työntekijöille ja huhuilin sähköpostilla toisiin päiväkoteihin. Kukaan ei ollut käytettävissä tai olivat jo paikkaamassa jossain muualla. Jaksotin iltapäiväni niin että autoin neljä ryhmällistä ulos ja jatkoin omaa päivääni 45 minuuttia, jotta pihassa oli turvallista. Onneksi lapsetkin sairastivat, onneksi kaksi lasta lähti kesken päivän kotiin takaisin sairastamaan. Onneksi työntekijäni auttoivat naapuria ja joustivat.

 • Ei enää koskaan sanoo:

  Täällä yksi sijainen, jonka työt loppuivat kuin seinään erään vuodenvaihteen jälkeen. Luin rivien välistä, että päätös sijaisten käytöstä tai enemmänkin käyttämättömyydestä oli tullut ylemmältä taholta = kunta/kaupunki säästää. Mutta millä seurauksella. Hoitajat palaa loppuun, ja moni harkitsee kouluttautumista uuteen ammattiin tai työn vaihtoa. Kohta ei ole enää lapsilla hoitajia.

 • Hanni sanoo:

  Kaikella rakkaudella, asiasta pitäisi tehdä valitus sinne, missä asialla on vaikutusta.
  Omien mussukoiden hoitopaikassa talon aikuiset ovat vanhempainillassa suoraan kehottaneet jokaisesta vajaamiehityspäivästä valittamaan a) päiväkodinjohtajalle b) varhaiskasvatuksen johtajalle. Lisäksi toivoisin työntekijöiltä rohkeutta tekemään virallisemman valituksen vaikka yhdessä vielä ylemmälle taholle. Kenen vastuulla loppujen lopuksi on, kun ryhmässä on liian vähän aikuisia, ja huomion kiinnittyessä toisaalle jollekulle pirpanalle sattuu jonkinlainen onnettomuus?