Maidon nostattamiseksi rintoihin ja maidontuotannon tukemiseksi on perinteisesti käytetty monenlaisia keinoja.

Suomessa elää varsinkin uskomus siitä, että kotikalja tai ykköskalja auttavat maidon tuotannossa. Väite ei välttämättä ole tuulesta temmattu: imettäessä pitää juoda paljon nestettä, ja pieni määrä alkoholia rentouttaa, mikä voi auttaa. Lisäksi oluthiivan uskotaan auttavan.

Somessa ja maailmalla on nyt uusi hitti: imetyskeksit.

Imetyskekseissä on kauraa, oluthiivaa, sarviapilaa ja pellavansiemeniä. Äidit ympäri somen ylistävät, että maidontuotanto lisääntyy jo yhden keksin syömisen jälkeen.

Keksejä myydään noin euron kappalehintaan.

No keksit voivat olla hyviä, ja imettäessä tarvitaan energiaa. Mutta asiantuntijat uskovat, että imetyskeksit eivät sinällään toimi, vaan ne ovat placeboa.

Tiedetään, että imetyksen onnistumiseen vaikuttaa paljon se, uskooko äiti onnistuvansa imetyksessä vai ei. Keksit voivat antaa buustia siihen, että äiti uskoo imetyksen onnistuvan – ja silloin ne toimivat.

On myös hyvä muistaa, että äidin on helpompi uskoa imetyksen onnistumiseen jos lähipiiri tukee häntä siinä! Eli isovanhemmat, appivanhemmat, puolisot ja sisarukset: ei mitään ”ai kauhea saako se tarpeeksi maitoa” -kommentteja, ja niiden tilalle pelkkää tukea ja kannustusta! Keksejäkin saa leipoa!

Jos taas olet äiti, niin usko itseesi ja muista, että parhaiten maidon tuotantoa tukee vauvan kanssa ihokontaktissa oleminen ja vauvantahtinen imettäminen sekä riittävä syöminen, juominen ja lepo. Älä vaadi itseltäsi liikaa: saat keskittyä vauvaan nyt!


Kuva Kelly Sikkema, ylin kuva Christina Branco.

Mistä tietää riittääkö maito?

– Vauva kasvaa

– Vauva vaatii maitoa

– Vauva pissaa ja kakkaa

– Vauva on virkeä

Ota yhteyttä neuvolaan, jos turvamerkit jäävät toistuvasti täyttymättä: vauva on unelias tai imee heikosti, imetys sattuu, vaippoja ei kastu tai vauva vaikuttaa poikkeuksellisen tyytymättömältä.

Huomaa, että:

Imetykseen kuluvan ajan tai vauvan käytöksen perusteella ei voi arvioida maidon riittävyyttä, sillä vauvat ovat yksilöitä. Imetyskertojen kesto ja väli vaihtelee. Vauva voi syödä kolme kertaa tunnissa, kolmen tunnin välein tai kolme tuntia putkeen. Tiuhaan rinnalla käyminen ei kerro siitä, että maito ei riitä, vaan siitä, että vauva syö kun hän maitoa tarvitsee. Vauvan kitinä, tyhjän tuntuiset rinnat ja se, ettei heru pumpulle EIVÄT kerro maidon riittämättömyydestä.

Muista:

Imetyksen ei tarvitse luonnistua ”itsestään” ja olla todella helppoa. Se on myytti. Jos imetys tuntuu haastavalta, vika ei ole sinussa. Hae apua neuvolasta tai Imetyksen tuki ry:stä jos haluat imettää, mutta tarvitset tukea, neuvoja tai apua.

Imetyksen onnistuminen ei ole mikään äitiyden mitta. Jos et halua imettää tai se käy avusta huolimatta liian raskaaksi, sinun ei ole mikään pakko jatkaa. Kukaan ei vedä sinua siitä tilille, eikä imetyksen onnistumisesta jaeta mitään mitaleja. Tärkeintä on, että sinä ja vauva voitte hyvin, millä keinolla se sitten onnistuukin.

Lähteenä käytetty Imetyksen tuki ry nettisivuja.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Toimivatko IMETYSKEKSIT?!”

  • Näinkin voi käydä sanoo:

    Äläkä vaan mee vasta synnytäneen luo tuttelipaketti kädessä ja sano et ei sulta kuitenkaan tuu maitoo. Kannusta ja sano kivoja asioita ni ainaki edesauttaa et äiti pääsee meijerielämän makuun

  • Nimetön sanoo:

    Pellavansiemeniä (tai muitakaan öljykasvien siemeniä) ei suositella imettäville äideille niiden kadmiumpitoisuuden vuoksi.