Niin että minkä väriset tissit sulta löytyy? Onko hopeatissit? Kultatissit? Vai oikein timanttitissit?

Onko joku näistä sun tavoite? Et luovuta ennen kuin on vähintään platinaa plakkarissa!!?

Ai mitä ihmettä? Kyse on ”imetyspalkinnoista”.

Imettäminen on pohjimmiltaan helppo ja kätevä ratkaisu. Mutta käytännössä se on kaikkea muuta kuin helppoa ainakin osan ajasta…

Silloinkin kun vauva oppii samantien syömään, eikä ole tissitakiainen, eikä saa rintaraivareita, eikä pure eikä kieltäydy rinnasta, ei imetys ole mitään lastenleikkiä.

Siihen kuuluu usein kipeät, verta vuotavat nännit, äärimmilleen pingottuneet ja vuotavat rinnat, rintatulehdukset, tukkeutuneet rintarauhaset sekä hirveä hormonihiki ja mielipuolinen jano ja nälkä.

Sekä tietenkin huoli maidon riittävyydestä ja siitä, että onko lapsi syönyt tarpeeksi. Kaikenlaista henkistäkin vaivaa saattaa olla, imetys kun voi nostaa pintaan kaikenlaisia tunteita lapsuudesta ja intiimeistä tilanteista. Vauvan läheisyys ja riippuvuus voi ahdistaa ja ällöttää.

Syöttämään herääminen voi viedä voimien äärirajoille. Oman kropan kontrolloimattomuus, kuten maidon yllättävä vuotaminen, voi olla epäkäytännöllistä ja ärsyttävää.

Iso osa imetyksestä on toki mukavaa ja palkitsevaa. Monien mielestä suurin osa. Hyvin monet kokevat että se tulee alkuvaikeuksien jälkeen luonnostaan ja on ”oikein”. Kaikesta huolimatta imettäminen on iso panostus ja ponnistus. Oman kroppansa antaminen toisen käyttöön on vaativaa, niin henkisesti, fyysisesti kuin aikataulullisestikin. Oli se sitten vaikeaa tai helppoa, mukavaa tai vähemmän mukavaa. Silti se on ponnistus ja saavutus.

Sitä ponnistusta juhlistamaan on ilmeisesti alunperin brittiläisellä äitien keskustelupalstalla kehitetty ”imetyspalkinnot”, jotka totta kai on eri jalometallisävyin (plus timantti) kuvatut rinnat!

Palkintojärjestelmä on seuraavanlainen:

– 3 kuukautta imetystä: pronssitissit

– 6 kuukautta imetystä: hopeatissit

– 12 kuukautta imetystä: kultatissit

– 18 kuukautta imetystä: platinatissit

– Kaksi vuotta tai pidempään imetystä: timanttitissit!

Se jäi meille epäselväksi, ansaitaanko joka lapsesta omat palkinnot vai pääseekö timanttitissikategoriaan myös silloin, jos on imettänyt yhteensä kaksi vuotta. (Sovitaan että pääsee, eikö?!)

Nämä tissipalkinnot ovat alunperin eläneet keskustelupalstoilla kirjoittajien statustiedoissa, mutta ilmiön leviämisen myötä netistä voi nykyään ostaa vaikkapa kultatissi-koruja tai -mukeja.

Ja mitäpä olisi juhliminen ilman kakkua, joten esimerkiksi Instagramista löytyy kuvia tissipalkinnon saavuttamista juhlistavista kakuista. Esimerkkinä tämä The Badass Breastfeeder -tilille kuvattu kakku:


Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Palkinnot saattavat äkkiseltään kuulostaa kilpailulta, mutta ehkä idea on enemmän siinä että arvostetaan sitä omaa, puolison tai ystävän imetyssaavutusta leikkimielisesti vaikka tissikakulla. Sillä onhan se sellainen homma mitä sietääkin juhlia.

Mikäs fiilis näistä? Juhlisitko kultatissikakulla vuoden kestänyttä imetystä? Ostaisitko platinatissi-mukin? Onko turhaa hömpötystä? Ja tietty: minkä väriset tissit SULLA on?

Lähde.

P.S. Apuja imetykseen saa täältä. Kun ei se tosiaankaan aina ole helppoa!

P.P.S. Kaikki vanhemmat ansaitsisi edes ”olet selvinnyt tähän asti, mahtavaa!” -palkintoja. Hyvä vanhemmuus ei ole kiinni siitä mistä vauva ruokansa imee.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Minkä väriset tissit sulla on?!”

 • Heidi mamma sanoo:

  Esikoisesta timanttitissit (2v3kk) ja tästä kuopuksesta kultatissit (1v1kk), kuopuksen imetys jatkuu vähintään sinne 2v asti👍 Siis jos vain hänelle maistuu niin kauan😅

 • Lehmäksikösyntynyt sanoo:

  Kerran platina ja kolmasti timantti. Yhtäjaksoista imetystä parhaimmillaan poika 2v4kk siitä neljä kk neidin kanssa samanaikaista imetystä joka jatkui tytön ol
  ikään 2v6kk,eli 4v2kk putkeen. On ollut sen arvoista, eikä ole riipparit, vaan kauniit luomurinnat joista ylpeä edelleen

 • Annukos sanoo:

  Lasketaanko nämä per lapsi vai kumulatiivisesti? Itse olen täysimettänyt kahta lasta 4 kk/kpl, molempia ainakin osittain 10 tai 11 kk (ei voi enää muistaa, se oli viime vuosituhannella). Sen muistan, että molemmat vaativat tissiä kahden tunnin välein ekat 3 kk. Mikä oli hieman haastavaa esikoisen kohdalla, koska itsellä oli sairaalasta kotiutuessa antibioottikuuri, joka vaati pilleriä joka neljäs tunti, joka taas ei osunut imetysaikatauluun. Eli: imetys, 1h, pilleri, 1h, imetys, 2h, imetys, 1h, pilleri, 1h, imetys, 2h, imetys, 1 h, pilleri, jne ensimmäiset neljä viikkoa kotona. Yhtäjaksoinen uni enintään 2 h kerralla. Luojan kiitos mulla ei silloin ollut kuin tämä ensimmäinen lapsi, ja miehen saattoi hylätä etsimään oman ruokansa, koska tuohon aikatauluun ei muita ihmisiä sopinut. Useammin kuin kerran havahduin lapsen nälkäitkuun jo valmiiksi sängynlaidalla istuen, koska en ollut ehtinyt laskeutua makuulle ennen kuin nukahdin. Olin silloin 24-vuotias. Jos olisin ollut nelikymppinen ensisynnyttäjä, en varmaan olisi selvinnyt hengissä.

  Suvussani on nainen, joka imetti kuopustaan 7-vuotiaaksi asti. Piilossa vaatekaapin lattialla istuen, koska isän (ja abt koko suvun) mielestä kävelyikäisen lapsen imetys oli naurettavaa lussutusta. Omasta mielestäni, kunnioitusta ja kannustusta vaan, itse en olisi jaksanut.

 • timanttirinnat jadekristalleilla ja platinanänneillä sanoo:

  Koko settihän menee:

  Ensimmäinen imetys – nestemäistä kultaa
  24 tuntia – nestemäistä platinaa
  48 tuntia – nestemäistä jadea
  72 tuntia – nestemäisiä timantteja
  1 viikko – tähtirinnat
  2 viikkoa – konfettirinnat
  3 viikkoa – paljettirinnat
  1 kuukausi – glitter-rinnat
  2 kuukautta – messinkirinnat
  3 kuukautta – pronssirinnat
  4 kuukautta – rubiinirinnat
  5 kuukautta – rubiinirinnat glitter-nänneillä
  6 kuukautta – hopearinnat
  7 kuukautta – hopearinnat paljettinänneillä
  8 kuukautta – hopearinnat pronssinänneillä
  9 kuukautta – hopearinnat kultanänneillä
  10 kuukautta – hopearinnat platinanänneillä
  11 kuukautta – hopearinnat timanttinänneillä
  yli 12 kuukautta – kultaiset rinnat
  yli 15 kuukautta – kultaiset rinnat jadenänneillä
  yli 18 kuukautta – platinarinnat
  yli 24 kuukautta – timanttirinnat
  yli 30 kuukautta – timanttirinnat jadekristalleilla
  yli 36 kuukautta – timanttirinnat jadekristalleilla ja platinanänneillä
  yli 48 kuukautta – timanttirinnat jadekristalleilla ja timanttinänneillä
  yli 60 kuukautta – imetyksen supertähti