Lapset katsovat YouTubea, piste. Sitä on turha enää lähteä moralisoimaan, sillä niin suuri osa lasten kulttuurista on nykyisin videomuodossa. Mutta YouTube on vanhemman näkökulmasta huolestuttava. Mitä lapsi näkee siellä? Mitä sovellus arpoo seuraavaksi?

YouTube on tulvillaan videoita, joista kaikki eivät tosiaankaan sovellu lasten silmille. Automaattinen toisto voi läväyttää esille kyseenalaista sisältöä.

Vanhemman pitää totta kai tarkkailla lapsen sosiaalisen median käyttöä eikä laittaa taukoamatonta videokarusellia lapsenvahdin asemaan. Mutta aivan jatkuva vahtiminen ei ole mahdollista, varsinkin kun YouTube mahdollistaa esimerkiksi sen, että isompi lapsi istuu hetken rauhassa kun vanhempi hoitaa vauvaa tai vastaavaa.

Nyt YouTuben uusista asetuksista pystyy säätelemään tarkemmin sitä, mitä lapsi katsoo. YouTube kertoi näistä muutoksista blogissaan.


Ylin kuva Hal Gatewood.

YouTube Kids -sovellus on hyvä vaihtoehto videoiden katseluun lapselle. Sen avulla pystyy hallitsemaan sisältöä paremmin kuin nettiselaimen kautta katsottaessa.

Uutena ominaisuutena YouTube Kidsiin voi tehdä lapselle katseluprofiilin, johon voi määrittää sisällön, jota lapsi saa katsoa. Tämä ominaisuus löytyy profiilin asetuksista. ”Content level” -kohdasta valitaan “approved content only”. Tämän jälkeen vanhempi voi valita ne videot ja kanavat, joita lapsi saa katsoa. Videoita ja kanavia lisätään plus-napilla (+). Jos tämä ominaisuus on valittuna, lapsi ei itse pysty etsimään videoita.

Tällöin lapsen katsellessa ei myöskään ilmesty nähtäväksi mitään muuta sisältöä kuin sellaista, jonka vanhempi on hyväksynyt.

Ominaisuus on saatavilla Android-laitteisiin ja pian myös iOS-laitteisiin.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia