Hyvä yhteys lapseen, siitähän kaikki vanhemmat unelmoivat. Yhteys, joka kantaa myös vaikeuksissa, eri ikävaihessa ja vielä aikuisenakin. Miten se syntyy?

Tärkeintä on lähellä oleminen, yhteinen aika ja hellyys. Näillä yksinkertaisilla tavoilla voitte olla enemmän yhdessä ja rakentaa läheisyyttä ja yhteyttä välillenne:

Kosketa

Aloita jo vauvaiässä, ja koske vauvaa aina kun voit. Vauvat ovat niin ihania, että tämä tulee useimmiten ihan luonnostaan. Vauvaa kannattaa ruokkia ihokontaktissa silloinkin kun hän syö pullosta. Jatka hellää koskettelua ihan ohimennenkin silloinkin kun lapset kasvavat. Kaikki kaipaavat läheisyyttä, iästä riippumatta!

Leiki peiliä

Vauvoista on hauskaa, kun vanhemmat matkivat heitä. Lempeämielinen matkiminen ilahduttaa isompiakin lapsia ja lisää yhteyden tunnetta.

Anna lapsen syöttää sinua

Kun lapsi osaa pitää lusikkaa, voit antaa hänen syöttää sinua vaihteeksi. Se on pikkuisista varsin hauskaa!

Anna lapsen tehdä sinulle kampaus

Kehu lopputulosta oli se millainen tahansa, ja jos vain kehtaat, julkaise siitä kuva somessa. Kunhan vain et anna lapselle saksia – siitä voi seurata itku, sinulle siis!

Hiero lasta

Hellä hierominen rentouttaa ja auttaa lasta nukahtamaan.

Katsokaa yhdessä tähtiä

Lapsia kiehtoo avaruus. Näytä hänelle missä on mikäkin tähtikuvio, tai ihmetelkää taivasta, tähtiä ja pilviä muuten vain.

Leikkikää sateessa

Kunhan kyseessä ei ole kauhea myrsky, menkää ulos sateella. Lapsista on ihanaa hyppiä lätäköissä – ja varmaan sinustakin…

Piirtäkää tai värittäkää yhdessä

Piirtely ja värittely on aikuisistakin mukavaa ja rentouttavaa, mistä kertoo esimerkiksi aikuisten värityskirjojen suuri suosio.

Kysy lapsilta kysymyksiä

Mieti, mitä kysyt, niin vastaus ei ole vain kyllä tai ei. Kysy esimerkiksi, millainen olisi lapsen mielestä kaikkein paras mahdollinen päivä. Mitä silloin tapahtuisi? Mitä hän tekisi?

Leikkikää arvauspelejä

Kertokaa vaikka kolme totuutta ja yksi valhe siitä, mitä tapahtui tänään. Muut arvaavat, mikä niistä on valhe!

Lämmitä lapsen vaatteet kuivausrummussa

Hei, miksi ei? Lapset rakastavat kuivausrummusta tulleita, lämpimiä vaatteita. Eiköhän sellaisen lämmitetyn vaatteen voi joskus saada päälle ihan vaan huvin vuoksi?

Tehkää retki ihan ex tempore

Lähtekää yllättäen kotieläintilalle tai jätskille. Lapsille jää mukava muisto siitä, kun aivan odottamatta tehtiin jotain kivaa.

Ottakaa tuijotuskisa

Kumpi pystyy tuijottamaan toista kauemmin silmiä räpäyttämättä tai nauramatta? Silmiin katsominen lisää läheisyyttä, ja lapsista on hauskaa voittaa!

Kokatkaa yhdessä

Anna lapsen päättää raaka-aine, ja etsikää resepti yhdessä. Sitten valmistakaa ruoka yhdessä, ja lopuksi voitte antaa arvosanat lopputulokselle!

Videochattaa matkoilta

Jos olet työmatkalla tai lomareissussa, voit silti kertoa iltasadun tai laulaa videochatin välityksellä.

Tanssikaa!

Laita musiikkia soimaan ja tanssikaa yhdessä. Mitä vanhemmat lapset, sitä enemmän he saavat riemua siitä, kun he pilkkaavat menneisiin vuosiin jämähtänyttä tanssityyliäsi. Pyydä lapsiasi opettamaan sinulle TikTokin uusimmat trendiliikkeet – ja he saavat taas uuden syyn nauraa!

Tehkää videoita

TikTokista puheenollen, kuvatkaa omia videoita. Joko musiikkivideoita tai vaikka pieniä elokuvia! Tai kenties lapset haluavat imitoida vanhempia..!

Keksikää lauluja

Keksikää omia lauluja mistä tahansa, tai vaikka nukkumaan mennessä. Oman laulun laulaminen yhdistää teitä joka kerta.

Keksikää outoja rutiineja

Muistatko, kuinka Dharma ja Greg -sarjassa laitettiin riidat kuplaan ja puhallettiin kupla pois? Kehittäkää jokin vastaava rituaali.

Kerro lapsille tarinaa siitä, kun he syntyivät

Kerro sairaalasta, kätilöistä ja siitä, kuinka onnellinen olit kun sait ihanan vauvasi ensimmäistä kertaa syliin.

Lähde.

P.S. Joskus on vaikeaa, mutta mitä jos silloin ei erottaisikaan?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Mitä kivaa tänään tehtäisiin yhdessä?”

  • Mummeli sanoo:

    Minä jumppasin ihan pienenä vauvojani,kun luin lehteä otin heitä poikittain polvilleni ja hieroin selkää ja kenelläkään ei ollut ilmavaivoja.Isommaksi kun kasvoivat(alle1v)tyttöjen kans opeteltiin prinsessatervehdys ja pojat oppi laittaan kädet lippaan.3v.alettiin pelaamaan yksinkertaisia lautapelejä joita pelaamme edelleen koko porukka sekä lapsenlapset.Saunominen ollaan aloitettu ihan vauvasta ja asuntovaunuilu on kova juttu.Pelaamme ulkona ikivanhoja pelejä,rönttöstä,kuurupiiloa,polttopalloa ja 10 tikkua laudalla yms…kyllä sitä kaikkea kivaa voi tehdä,
    Kaikille on myös kerrottu syntymästä ja lapsuudesta hyviä ja surullisiakin asioita.Ovat onneksi realistilia elämän suhteen ja sietävät pettymyksiäkin hyvin.Keskustellaan paljon niin aikuisten lasten ja lastenlasten kanssa ja syömme yhdessä usein.Ei asioita tarvitse suunnitella” tänään”,ex-tempore niin huomaa kuinka mukava fiilis tulee vaikka ei heti niin huvittaiskaan.