Lapselle tabletti tai puhelin käteen ja YouTube pyörimään, vanhemmille hetken hengähdystauko? Huono idea.

BBC varoitti jo maaliskuussa lapsia pelottavista ja hämmentävistä YouTube-videoista. Nyt videot ovat nousseet puheenaiheeksi suomalaisilla keskustelupalstoilla. Kyseessä on aluksi viattomalta näyttävä, lapselle tuttu piirretty, kuten Frozenin Elsa, Pipsa Possu, Tuomas Veturi tai Hämähäkkimies, mutta video muuttuu nopeasti hämmentäväksi, väkivaltaiseksi tai pelottavaksi.

YouTuben rajoittimet eivät suodata näitä videoita kokonaan pois, joten lapsi päätyy katsomaan niitä helposti. Koska videoissa on lapsille tuttuja ja tärkeitä hahmoja, ne voivat olla erityisen ahdistavia. Myös monet videoita katsoneet aikuiset pitävät niitä häiritsevinä ja ahdistavina.

Videoiden tekijät saattavat tehdä niitä huumorimielessä, mutta pienet lapset eivät käsitä sitä, että kulttuuri-ilmiöitä voidaan muunnella ja niistä tehdä parodiaa. He eivät myöskään erota sitä, että kyseessä ei ole ”oikea” piirretty vaan toisen tahon tekemä video. Osa vanhemmista uskoo, että videoiden takana on tahallinen kiusanteko.

Vanhemmat voivat torjua näitä videoita sekä käyttämällä suodattimia että ilmoittamalla aina YouTubelle, mikäli törmää häiritsevään materiaaliin. Raportoituja videoita käydään jatkuvasti läpi. YouTube suosittaa vanhempia käyttämään YouTube Kids -sovellusta, johon voi esimerkiksi asentaa lapsilukon tai katseluajan rajoituksia.

Kun katsot YouTubea selaimella, rajoitetun tilan saa päälle sivun alalaidasta. Rajoitus on selainkohtainen!

Lisäksi lasta ei tulisi päästää katsomaan YouTube-videoita yksin, ainoastaan aikuisen valvonnassa. Vaihtoehtona ovat esimerkisi suoratoistopalvelut.

Mikäli lapsi on törmännyt pelottavaan tai ahdistavaan materiaaliin YouTubessa tai muualla internetissä, keskustele hänen kanssaan siitä. Kerro, että videoita tehdään siksi, että joidenkin mielestä on hassua se, että videoissa käy jotakin poikkeuksellista. Monet ihmiset myös käsittelevät pelkojaan erikoisen huumorin avulla. Kerro myös, että toimitte jatkossa niin, että lapsi ei päädy näkemään näitä videoita enää.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “YouTubessa on lapsia pelottavia videoita – älä anna katsoa yksin!”

  • Hämähäkkimies-parodiat, yök sanoo:

    Totta joka sana. Aikamme ihmettelimme mieheni kanssa, miten ahdistavia noista tuon tyyppisistä videoista onkin saatu tehdyksi. Kunnes vain päätimme, että niitähän ei lapsemme enää tarvitse katsoa. Tyhjensin Youtuben välimuistin, ettei samat ärsyttävät Hämähäkkimies- ja Frozen-videot ponnahtelisi enää esille. Youtuben katselua olemme sen jälkeen vähentäneet muutenkin. Ja lasta ei tosiaan Youtuben äärelle voi jättää yksinään, mainostenkaan vuoksi.