Möröt. Pimeä. Koirat. Maskotit. Ukkonen. Joulupukin tontut. Pienet ja vähän isommatkin lapset pelkäävät vaikka mitä. Miten pelkoihin pitäisi suhtautua?

Vauvat ja taaperot pelkäävät tuntemattomia asioita ja vieraita ihmisiä, kovia ääniä sekä asioita, mitä eivät ymmärrä. Vierastaminen saa vauvan pelkäämään kaikkia muita paitsi läheisimpiä, ja kovat tai oudot äänet säikyttävät. Myös naamiaisasut ja maskottihahmot voivat saada pienet lapset kauhun valtaan. Parku voi tulla jo siitä, että äidillä on uusi tukka ja meikkiä, eikä hän näytä enää tutulta.

Pikkuisten lohduttaminen on onneksi helppoa. Heille tulee kertoa, että vaaraa ei ole, ja vanhempi tai muu läheinen on tässä pitämässä huolta. Esimerkiksi kovista äänistä voi myös varoittaa etukäteen, ja kertoa, että niitä ei tarvitse pelätä.

3-4-vuotiaat pelkäävät eläimiä, pimeää ja muutoksia. Tämän ikäisten kanssa pitää tasapainotella rohkaisun ja totuttelun sekä lohduttamisen välillä. Jos aina pelastat lapsen pelottavalta asialta, hän oppii, että eläimet tai muutokset ovat ihan oikeasti vaarallisia. Uusiin asioihin ja vaikka koiriin voi totutella vähitellen.

Kuva Landon Martin.

5-6-vuotiaita huolettavat painajaiset sekä kivut ja sairastelu. Lapsi muistaa jo, miltä tuntui olla kipeänä tai saada rokote, ja se pelottaa. Painajaisia taas on vaikea erottaa todesta, sillä lapsen mielikuvitus on tässä iässä todella aktiivinen. Sekä selitysten että empatian, antaminen yhtäaikaisesti on paras lohtu.

Kouluikäiset lapset pelkäävät oikeita tapahtumia, kuten luonnonkatastrofeja ja terrorismia, vanhempien kuolemaa ja sekä kuvitteellisia että oikeita pelottavia asioita, kuten vaarallisia eläimiä tai kummituksia. Isoa lasta lohduttaessa on tärkeää pysyä totuudessa, mutta olla lietsomatta pelkoja. Todennäköisyydet voivat helpottaa: esimerkiksi luonnonkatastrofin keskelle joutuminen on hyvin harvinaista. Korosta myös sitä, että jos jotain pahaa tapahtuu, muut ihmiset ja viranomaiset auttavat kyllä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia