Menikö viikonloppu taas nalkuttaessa lapsille ja miehelle (/vaimolle), vaikka sinusta ei koskaan pitänyt tulla nalkuttavaa akkaa (/ukkoa)? Kuljetko ympäri kämppää korjailemassa muiden jälkiä ja pidät samalla taukoamatonta jäkätystä?

Miten tässä näin kävi? Ja ennen kaikkea, miten siitä pääsee eroon?

Terapeutti vastaa!

Mutta ensiksi pitää miettiä, mikä on nalkuttamista. Sitä ei ole asiasta sanominen. Sekä puolisoa että lasta täytyy välillä muistuttaa asioista, ja lapsia täytyy kasvattaa siihen, että he ottavat vastuuta kotona ja omista tavaroistaan.

Terapeutti, psykologian tohtori Brandy Engler kertoo, että nalkuttaminen on usein seurausta mielivaltaisista odotuksista. Kun ne eivät täyty, alkaa jäkätys. Onko esimerkiksi tiskit tiskattava heti ruokailun jälkeen, vai riittääkö että ne tiskataan illemmalla? Jos välittömälle tiskaamiselle ei ole mitään muuta syytä kuin mä haluun, olisiko mahdollista että toinen voisi hoitaa ne myöhemmin – ilman että odottamisesta seuraa nalkutuskohtaus?

Jos itsellä on paljon odotuksia esimerkiksi kodinhoidon suhteen ja toinen ei tiedä niistä tai ei koe sopivaksi toimia sillä tavalla, on maaperä altis nalkutukselle.

Vaatimusten sijaan pitäisi keskustella odotuksista ja tarpeista.

Ehdota, älä pakota

Mieti, ovatko toiveesi kohtuullisia ja järjellisiä vai aivan mielivaltaisia. Onko sinulla syy siihen, miksi asiat pitää tehdä kuten sinä haluat vai onko kyseessä pelkkä mielivalta? Jos esimerkiksi haluat, että kodin kaikkia pintoja ei siivota samalla rätillä vaan keittiöön ja vessaan on omat rätit, toiveesi on täysin järkevä. Mutta jos keittiön pinnat on pakko pyyhkiä kukallisella rätillä vastapäivään hinkaten, toiveesi on mielivaltainen.

Kerro toiveesi ja odotuksesi ääneen. Monesti nalkutusräjähdys johtuu siitä, että olet olettanut että jokin asia tehdään jollakin tavalla (koska sinusta se kuuluu tehdä niin ja tolkun ihmisen PITÄISI TAJUTA asia), mutta toinen ei toimikaan niin. Älä oleta että toinen tietäisi tai tajuaisi. Kerro, että minä haluan asian hoidettavan näin siitä ja siitä syystä.

Kun on sovittu, miten asiat hoidetaan, ei ehkä tarvitse nalkuttaa. Jos toisen mielestä on ihan turhaa hoitaa tiskit heti, ehkä hän voi joustaa asiasta kun kerrot miksi se on sinulle tärkeää. Tai ehkä sinä joustat, jos toinen kertoo esimerkiksi tykkäävänsä pistää keittiön järjestykseen viimeiseksi illalla sen sijaan että katsoisi sen menevän uudelleen sotkuun iltapalan aikana.

Sopikaa seurauksista

Jos sinä teet jotain niin minä teen jotain vastineeksi -tyyppinen ratkaisu toimii yleensä hyvin. Tarjoudu tekemään jotain, mistä toinen ei niin välitä, tai mitä hän toivoisi sinun tekevän, vastineeksi siitä, että hän toimii kuten sinä toivot.

Keskustelkaa siitä, miten asiat ovat sujuneet

Onko tehty mitä on luvattu? Tuntuuko sinusta siltä, että joudut tekemään aina enemmän? Joudutko yhä sanomaan sovituista asioista?

Arvosta

Näytä toiselle, että arvostat hänen tekemisiään. Jos ilahdut siitä, että saat aloittaa aamun siistissä keittiössä, kerro se toiselle. Kukaan ei halua tehdä sellaista työtä jonka kokee turhaksi, mutta yleensä ihmiset haluavat tehdä asioita jotka ilahdutavat puolisoa.

Kuuntele itseäsi

Millä tavalla ja millaisella äänensävyllä pyydät asioita? Vihainen tai mankuva sävy nostattaa toisella karvat pystyyn. Pyytäminen tai ystävällinen muistuttaminen on ihan eri asia kuin nalkutus ja jäkätys.

Täytyy toki muistaa, että järkevät ohjeet pätevät ainoastaan järkevien, aikuisten ihmisten kanssa. Jos kotonasi on aikuislapsi, joka odottaa että puolisoäiti tai -isi hoitaa kaiken, ja joka kapinoi sinua vastaan jättämällä kaiken pitkin poikin, näistä ohjeista tuskin on apua. Hyvässä parisuhteessa halutaan että toinen on tyytyväinen, ja jos toisen tekee tyytyväiseksi se, että tiskit tiskataan tiettyyn aikaan, aikuinen voi vähintään neuvotella asiasta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia