Kerro toiselle äidille perheestäsi ja hän tekee sinusta lastensuojeluilmoituksen. Kerro kaverille salaisuus ja hän kertoo sen ihan kaikille muille. Onko olemassa mitään kierompaa kuin naiset? Miksi me naiset olemme tällaisia?

Varmaan sen täytyy olla geeneissä. Jo pikkutytöt klikkiytyvät ja juonittelevat, eivätkä osaa toimia yhdessä, toisin kuin pojat. Naiset ovat luonnostaan juonittelevia ja kaksinaamaisia!

Tai sitten se ei ole biologista, vaan tytöt opetetaan juonittelemaan. Mieti tytöille suunnattuja ja tyttöjen suosimia piirrettyjä. Mitä niissä tapahtuu? Juonikuviot keskittyvät hyvin paljon siihen, että toinen nainen tai toinen tyttö juonii jotakin päähenkilön selän takana. Piirrettyjen jaksot ja sadut ovat täynnä tarinoita siitä, kuinka äitipuoli, paras tyttökaveri tai koulun paha tyttö kieroilee. Jopa supersuositussa ja ystävyyteen keskittyvässä My Little Pony – Ystävyyden taikaa -sarjassa ei muuta tehdäkään, kuin juonitella, ilkeillä ja haudota kostoa. Söpöt pikku ponit ovat varsinaisia narttuja, anteeksi nyt vaan. Tarkoituksena on ehkä opettaa, kuinka ystävyys lopulta voittaa, mutta millä tavalla katsojakuntaan vaikuttaa se, että he näkevät jatkuvaa kieroilua, ilkeilyä ja kostonhalua?


Kuva Ruvim Noga.

Voi olla, että miespahis olisi tytöille suunnatussa tarinassa liian kauhistuttava, mutta joka tapauksessa piirretyistä ja saduista oppii sen, että toiseen naiseen ei voi luottaa, sillä tämä vie isäsi, miehesi, ystäväsi ja työsi. Sekä sen, että koko tämän ajan nainen esittää ystävääsi ja makeilee sinulle päin kasvoja mutta puukottaa selkään. Millaisia pojille ja miehille suunnatut tarinat ovat? Toki niissäkin on kostonhimoa ja juonia, mutta harvemmin se on luottohenkilö joka pettää. Poikien tarinoissa ystäväjoukko päihittää vihollisen yhdessä, tyttöjen tarinoissa kehenkään ei voi luottaa. Samalla tavalla me ajattelemme aikuisten työ- tai kaveriporukoista: miehillä on reilu meininki ja hyvä veli -kerhot, naisilla on nokkimisjärjestys ja kaksinaamaisuus.

Satujen ja piirretyiden lisäksi tätä tarinaa toistetaan koko ajan kaikkialla. ”Naisvaltaiset työpaikat ovat hirveitä”, ”tytöt eivät osaa leikkiä ryhmässä”, ”naiset eivät puhu suoraan”. Onko mikään ihme, että tyttö alkaa pelata ihmissuhdepelejä tai lopettaa asioiden suoraan sanomisen, kun hän oppii ympäriltään, että näin naiset toimivat?


Kuva Tina Floersch, ylin kuva Zhen Hu.

Olet ehkä itsekin mennyt hyvillä mielin kivalta vaikuttavaan työpaikkaan, ja vähitellen ajautunut siihen paskanpuhumis- ja kieroilukierteeseen. Tai kenties koulussa tai päiväkodissa huomasit, että joudut pelaamaan jotain pelejä, jotta ihmissuhderingit ja nokkimisjärjestykset eivät mene sekaisin. Vai luiskahditko siihen ihan luonnostasi siksi, että olet jo vauvasta lähtien tykännyt puukottaa muita naisia selkään, makeilla ja valehdella?

Voi olla, että tuntemasi naiset ovat kieroja ja selkäänpuukottavia. Varmaankin näet kaikkialla naisia, jotka puhuvat toisista pahaa ja arvostelevat muita, varsinkin muita naisia ja äitejä. Mutta se ei johdu mistään biologisesta syystä tai siitä, että naiset eivät osaisi olla reiluja ja mukavia kaikille. Ihan varmasti osaavat, ihan samalla tavalla kuin miehetkin. Mutta kaikki naiset eivät halua käyttäytyä kivasti, kuten eivät kaikki miehetkään.

Onneksi me voimme valita, että olemmeko me niitä äitejä, tyttökavereita ja kollegoita, jotka arvostelevat vertaisiaan, kieroilevat ja puhuvat ikävästi. Vai olemmeko me sellaisia naisia, jotka auttavat, tukevat ja kannustavat muita naisia näiden äitiydessä, ihmisinä ja työelämässä?

P.S. Ethän sinä halua olla ikävä ämmä?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Tästä syystä naiset ja äidit ovat niin kieroja”

 • Tintti sanoo:

  Minun mielestäni aika monelta ihmiseltä puuttuu sydämen sivistys ja ovat henkisesti täysin kypsymättömiä. Draamaqueen -ilmiö, jossa luodaan näytelmiä ja roolitukset jaetaan omien mielihalujen mukaan. Ehkä taustalla on persoonahäiriöitä, kontrollin ja vallan halua. Kyllähän se on jokaisen aikuisen ihmisen vastuulla huolehtia omasta terveydestään myös psyykkisten ja henkisten kykyjen osalta ja valita se, mitä roolia itse näyttelee. En näe olevan pelkästään naisten ongelma, miehetkin osaa.

 • paivisofia sanoo:

  Naispuolinen ystäväni on maalari ja on työskennellyt miesvaltaisilla työpaikoilla. Hänen mukaansa miehet juoruilevat vähintään siinä missä naisetkin…

 • N60v sanoo:

  Todella hyvä kirjoitus ja valitettavasti totta.

 • Lennu sanoo:

  Se on se kateus joka tekee ihmisistä rumia ulkokuoresta huolimatta.