Kaiholla muistelen niitä aikoja kun lapset heräsivät aamuisin klo 06.00 oli arki tai pyhä. Pienet ihanat pörröpäät,tuoksuen vielä unelle, kömpivät kainaloon ja ilmoittivat että yö on ohi.

Lastenohjelmia, aamupalaa, sylittelyä ja pusuttelua. Saattaa kyllä myös olla että aika on kullannut muistot ja jokainen aamu ei ehkä ollutkaan noin ruusunpunaista… MUTTA kun nuo herranenkelit tulevat murrosikään niin jokaikinen aamu on taistelua!
Ei enää aamuisia sylittely- ja pusutteluhetkiä vain murahduksia ja mulkoiluja.

Olen nyt taistellut kaksi vuotta. Kaksi helvetin pitkää vuotta. 17-vuotiaalle pojalle on hommattu kolme erilaista herätyskelloa kännykän herätyksen lisäksi tukemaan hänen aamuisia ylösnousemuksia. Seuraus: Meillä soi aamuisin jumalalaton herätyskellojen sinfonia, jota säestää lapseni tasainen kuorsaus.

Pojan ”herättelyrinkiin” on tahtomattaan joutunut myös pikkuveli, isovanhemmat, jopa naapurit on hälytetty joskus apuun kun itsellä on ollut aikainen työaamu.

Kadehtien kuuntelen toisten äitien kertomuksia heidän lapsistaan,jotka eivät herättelyyn apua tarvitse.

Esikoisen lisäksi 13-vuotias kuopus on jo pitemmän aikaan lähetellyt singnaaleja myös ”hyvistä” unenlahjoista.

Tänään ei hänkään herännyt oman kellon soittoon. Seisoin keskellä olohuonetta ja kuuntelin kahdesta eri huoneesta kantautuvaa helvetillistä herätyskellojen pirinää. Juoksin kahden huoneen väliä herättelemässä ja ”torkuttamassa” puhelimia.

Joku varmaan nyt ajattelee,että hyysään liikaa. Täytyyhän jokaisen lapsen nyt ottaa vastuu itsestään ja heräämisestä. Mutta kun he eivät herää, ei sitten millään.

Ja minä olen päättänyt että niin kauan kun minussa henki pihisee niin teen kaikkeni, jotta saan teinit aamulla hereille ja he saavat koulut kunnialla käytyä ja kunnon ammatit! Ja sinä päivänä kun paperit ammattiin on kourassa niin me pidetään jumalattoman isot juhlat.

Yhdet pojalle ja toiset äidille!

Nimim. Nukkuneen rukous

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 54 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

54 vastausta artikkeliin “Onko mitään keinoa saada teini aamulla heräämään?!”

 • Nimetön sanoo:

  Luin tämän tekstin omalle 16-veelle, ja hänen ensimmäinen kommentti oli, että ”Ton pitäisi ennemminkin olla, että miten saada äiti heräämään aamuisin 😂”. Tyttö aloitti syksyllä koulun toisessa kaupungissa (samassa, jossa minä käyn töissä), joten ollaan syksy kuljettu samalla kyydillä. Ja vähintään joka toinen aamu teini joutuu hakkaamaan minun oveani, että nyt äiti ylös, meidän pitää kohta lähteä 😅 Tytön koulu alkaa klo 9 ja minä olen aina tottunut menemään töihin vasta klo 10, joten en millään meinaa herätä tarpeeksi aikaisin aamulla… Onneksi toinen meistä sentään selviää aamulla ylös.

 • Apua on saatavilla sanoo:

  Joidenkin kohdalla vain on näin. Minusta on hyvä, että vanhemmat vaatii lähtemään kouluun. Spr:n nuorten turvatalolla on unirytmin kääntämistä varten nuorille tarkoitettu palvelu. Tämä toimii ainakin Vantaalla ja Tampereella. Nuori on yöt turvatalolla, päiväksi sieltä pitää lähteä ulos eli jos kouluun ei huvita mennä, ei voi jäädä sisällekään. Henkilökunta keskustelee nuoren kanssa ja perhe otetaan ”hoitoon” mukaan. Vaikka nimi on Nuorten turvatalo, siellä autetaan nuoria muutenkin eli älä sekoita turvakotiin.
  Sitten on lastensuojelu, perhetyö, etsivä nuorisotyö. Näistä saa apua ja työntekijän, joka voi tulla aamulla katsomaan että nuori nousee. Sijoitus tilapäisesti nuorisokotiin voi auttaa nuorta käymään koulua paremmin.
  Nuori voi olla masentunut, kouluun voi liittyä ahdistusta. Onko tätä kartoitettu? Jos ongelma on pelaaminen lisin – pelikone pois nuoren huoneesta, kännykkä pois yöksi. Tuskin jaksaa valvoa kirjaa lukien.
  Nuori on hyvä saada oikeaan rytmiin ja kouluun, sillä muuten on riski syrjäytyä. Kotona olemiseen tottuu nopeasti.
  Avun hakemista ei tarvitse hävetä. Teen työtä nuorten kanssa ja monella on näitä samoja ongelmia. Itselläni yksi lapsistani oli samanlainen. Motivaatio löytyi kouluun työharjoittelun myötä ja nyt hän huolehtii itse heräämisistään ja asuu omillaan.

 • Mamma sanoo:

  Omat jo aikuisia…lapsia monta.
  Mutta oon miettinyt asiaa myös siltä kannalta että onko lapsi/nuori vain väsynyt heräämään…
  Moni pieni aloittaa uran päiväkodissa 1v ja aamuherätykset alkavat silloin.
  Olen työskennellyt aina kotona ja lapset ovat olleet kotihoidossa eskariin asti…vanhimmat koulun alkuun.
  Kouluun lähtijät saivat omat herätyskellot ja pääsääntöisesti hoitivat heräämisen itse koko kouluajan.
  Lapset ovat toki erilaisia ja vähän jopa hävettää kehua miten hienosti meillä aikoinaan aamut sujuivat.

 • Pojat 16 ja 15v sanoo:

  Ihanaa etten ole yksin! Pidetään kö ki.ppabileet?

 • Teiniollutitsekkin sanoo:

  Voitte myös mennä unitutkintaan. Voisiko väsymys piillä myös motivaatiossa ja myöhästyneenä unirytminä?

 • Ope sanoo:

  No, helppoa. Kännykät lapsilta lukolliseen kaappiin yöksi alkaen klo 20, pesulle ja sänkyyn. Jos ei aamulla herää, on mennyt liian myöhään nukkumaan. Jos urputtavat, kännykkää ei saa päiväksi. Ylös myös viikonloppuna ajoissa. Puhelin on ainoa valuutta, käytä sitä. Ole jämäkkä, toteuta uhkaukset, ja pidä rangaistukset realistisina. Aina pitää olla jotain vielä ikävämpää jäljellä, ja aina sellaista, missä sinun ei tarvitse väitellä. Pistävät sinut ensin koville, mutta uskovat, kun olet johdonmukainen.

 • Äiti x 3 sanoo:

  Heips.
  Anna pojan myöhästyä koulusta. Sovi opettajan kanssa, että laittaa kirvaamaan aamuiset poissaolot.
  Niin kauan kun joju muu huolehtii heräämisestä, hän tulee luottamaan siihen, eikä hänelle koidu siitä mitään harmia.

  • Ope sanoo:

   Miksi opettajan pitää istua mukuloitten kanssa myöhästymisiä korvaamassa vapaa-ajallaan? Kyllä kasvatus kuuluu huoltajalle.

   • Lähihoitaja opiskelia sanoo:

    Itseasiassa opetus ei ole huoltajan tai opettajan vastuulla vaan vastuussaolevan kunnan opetus pitää järjestää keinolla kuin keinolla eli jos tulee korvattavaa koulustusta onnse opiskelialle järjestettävä! Nämä asiat meillä on käyty koulutuksessa läpi ja ne lukaa ihan laissa

 • Urmasto sanoo:

  Aikasemmin nukkumaan!

 • Ikku sanoo:

  Paljon tulee kommenttia siitä että älylaitteet pois. Onko teillä 17-vuotiaita teinejä? Otatteko heiltä tosiaan kännykän pois klo 20-21?Meidän 17-vuotias on harvoin kotona klo 21. Harrastuksetkin loppuvat parina päivänä vasta klo 22.

  Ja kyllä meilläkin teinejä herätellään. Niin heräteltiin minuakin aikanaan. Vaikka silloin ei älylaitteita ollut olemassakaan. Edelleen olen hyvä nukkuja ja erityisesti aamu-uninen. Mutta elämässä olen pärjännyt ihan mukavasti 🙂 Tsemppiä ja jaksamista äidille! Kiva että tuet, vaikka välillä tuntuukin raskaalta.

  • Ope sanoo:

   17- vuotiasta on jo vähän myöhäistä kasvattaa, jos perusasiat, kuten kouluun herääminen eivät onnistu. Puhelin on etuoikeus, joka pitää ansaita hoitamalla velvollisuudet. Ikävä kyllä se, että 17-vuotias ei itse saa itseään ajoissa hereille, tarkoittaa sitä, että häntä ei ole opetettu huolehtimaan velvollisuuksistaan. Ja se on huoltajan vika. Jos niin on käynyt, on otettava kunnon keinot käyttöön: etuoikeudet pois, ja neuvottelu on lopetettava.

   • Ikku sanoo:

    Kuten jo aiemmin totesin, itsellenikin aamuherääminen oli vaikeaa teininä, vaikka kännyköitä ei 80-luvulla ollut olemassakaan. Iltavirkkuna luin ja tein kouluhommia myöhään. Eipä tuo meidänkään 17-v kännykkää illalla räplää vaan istuu koneellaan, juttelee kavereiden kanssa, lukee kirjoituksiin jne. Iltaisin harrastaa ja käy töissä. Eli ei se olisi mikään ratkaisu, että ottaisin häneltä hänen omilla ansioillaan ostamansa puhelimen pois. Olisiko edes oikeuteni? Kommentillani hain vain sitä, että vastauksissa annetut vinkit soveltuvat paremmin 10-vuotiaan tilanteeseen kuin lähes täysi-ikäisen.

    Toki tuonikäinen pääasiassa vastaa jo omasta heräämisestään, mutta on ne vaan käsittämättömät nuo teinin unenlahjat. Minusta on varsin ymmärrettävää ja hyväksyttävääkin välillä tuuppia vähän teiniä aamun vaikeina hetkinä. Ei teinin aamu-unisuus tarkoita automaattisesti sitä, että olisi teini olisi täysin kieroonkasvanut ja saamaton. Eikä se myöskään tarkoita sitä, etteikö tuo samainen yksilö olisi voinut 10-vuotiaana herätä hienosti ihan itse. Tai heräisi 20-vuotiaana.

 • Puhelimet pois sanoo:

  Ei siis saa unta riittävästi. Nukkumaan pitää siis mennä aikaisemmin, että saa tarpeeksi unta.

  Kännykät pois klo 20 tai 21 illalla. Jää aikaa rauhoittumiseen. Missään nimessä ei kännykkää yöksi omaan huoneeseen. On nimittäin useampikin teini jäänyt kiinni siitä, että räplää puhelinta vielä kahdelta yöllä. Ei ihme, että aamulla ei pääse ylös.

  • Suripahde sanoo:

   Komppaan tätä! Ja minä luultavasti nykisin sen teinin vaikka klo 6 ylös (mihin aikaan sattuisin siis itse olemaan paikalla), kunhan vaan heräisi. Sitten saisi hoitaa homman itse, kun todella heräisi kelloon tms hälytykseen.

 • Möhkö sanoo:

  Onpa ikävä tilanne. Toivottavasti saatte uniasiat kuntoon, jotta ei syrjäydy. Tsemppiä!

 • Aiemmin nukkumaan? sanoo:

  Teini huomattavasti aikaisemmin nukkumaan. Selkeästi liian väsynyt aamuisin, mietin että saako riittävästi unta?

  Nukkumaanmenoa olisi siis selkeästi aikaistettava, ja rauhoitettava tarvittaessa illat kaikista ruuduista myös jos uni ei meinaa iltaisin tulla.

  Voi myös kokeilla erilaisia rentoutusmenetelmiä avuksi.

  Riittävästi raitista ilmaa/liikkumista ulkona myös (ravinnon lisäksi) niin jo luulis unen tulevan illalla.

  Helpommin sanottu kuin tehty, tiedän… mutta kaikki Keinot käyttöön ja tsemppiä kovasti!!

 • Helsinkiläinen sanoo:

  Teinin älylaitteet vanhempien käteen klo 20 ja sulaketaulusta sähköt pois klo 21.
  Vanhanaikaisella herätyskellolla herää sitten aamulla helposti.

 • Minsku-vm74 sanoo:

  Usein teinini sikeäunisuus johtuu ihan vaan siitä että on valvottu liian myöhään. Antaisin nukkua jos ei ole kehoituksista huolimatta mennyt ajoissa nukkumaan (pelkkä sänkyyn menohan ei ole nukkumista). Pari kertaa kun saa jälki-istuntoa niin oppii, varsinkin 17v olisi hyvä jos kantaa itsenäisesti vastuu riittävistä unista.

  • Ope sanoo:

   Kasvatus on guoltajan tehtävä, ja jälki-istunnossa istuu opettaja vapaa-ajallaan ilman palkkaa. Tämän kommentin mukaan vain siksi, että huoltaja ei viitsi itse kasvattaa lastaan. Ei näin.

   • Äiti, joka antoi teininsä nukkua pommiin sanoo:

    En ole kyllä kuullut koulusta, jossa opettaja istuisi jälki-istuntoa pitämässä ”vapaa-ajallaan, ilman palkkaa”. Käsittääkseni jälki-istunnot kuuluvat yleisesti koulujen sanktiovalikoimaan, ja monessa koulussa jälki-istunnot hoidetaan keskitetysti tiettyinä aikoina, joiden valvontavuorot on jaettu opettajien kesken.

    Mitä kasvattamista open mielestä on se, että äiti huolehtii lapsensa puolesta ajoissa kouluun ehtimisestä. Eikö juuri se ole kasvattamista, että antaa teininsä itse kantaa seuraukset valvomisestaan ja myöhästymisestään?

  • Vanhentunutta tietoa? sanoo:

   Kouluissa ei ole enää jälki-istuntoa, ei ole ollut vuosiin. 17v on toisen asteen opiskelija. Käytännössä koulusta ei kukaan soittele perään vaikka poissaoloja tulisi.

 • iitu sanoo:

  meillä helpotti, kun syötin tyttärelle apteekin melatoniinia kaksi viikkoa, saatiin opetettua aikaistettu nukkumaan meno riittävällä unella ja helpompi aamu 😊.
  lisättiin myös monivitamiini kuurina ja reulumpi d annos kuuri. Suosittelen rytmin aikaistamista, teini tarvitsee kuitenki paljon unta 🙂

 • Ei enää niin pienen äiti sanoo:

  Ai saakeli, ihan ku ois omasta suusta tullu tää teksti! 😀 Ja samaa tein ite, pakkohan se saatana oli kouluun saatava…mut sitte tapahtu jotain. Toinen vuosi ammattikoulussa alko ja ajokortti tuli taskuun ja niin vaan alko ite heräämään! Lähes yhtä hämmästyny on ollu teini itekin, et kai se on vaan todettava et nää vaiheet menee ku meneeki joskus ohi ja taistelu hormoniväsymystä vastaan loppuu aikanaan 😉 Ajatus tästä ehkä saa ehkä vähän rauhaa sielulle 😀

 • Risaton sanoo:

  Varmaan kannattaa käyttää lääkärissäkin jo jos kuorsausta on. Kokemusta itsellä, isot risat vaikeutti hengitystä ja hapen saantia, jonka vuoksi olo vaikea herätä. Myös vitamiinipitoisuudet kannattaa tsekata. Ja d-c:t käyttöön. Voihan nuo ferritiinitkin olla alakantissa nuorella miehenalullakin.

  Toinen juttu, puhelimet, pelit ja koneet sekä tv:n virtapiuhat pois johonki tiettyyn kellon aikaan.

  Hyvä iltapala ja sänkyyn vaikka lukemaan vaikka kirjaa hetkeksi.

 • Hyvääunta sanoo:

  Isäni aikoinaan kaatoi kylmää vettä sänkyyn. Tehosi. Toisella kerralla toi lunta. Yhtä tehokasta.
  Mutta ymmärrän äidin huolen, itse olin ihan yhtä hyvä nukkuja, kellot soi ja siskon lapset hyppivät kuulemma sängyssä, mutta en herännyt mihinkään. Ja edelleen yli 30 v. nukun missä vaan milloin vaan ja miten päin vaan. Jotkut vaan eivät herää ennenkuin väsymys antaa myöten. Kyllä se teini itse siitä oppii kömpimään kouluunsa, kun tarpeeksi monta kertaa myöhästyy koulusta ja kaverit alkaa kettuilla.

 • Teininemo sanoo:

  Netti pois päältä iltaisin niin nukuttaa aiemmin.