Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Joulu. Ai että mä oon tykänny aina joulusta. Lapsesta asti olen aloittanut joulutohotuksen monta monta viikkoa ennen jouluaattoa. Kun sain omia lapsia, niin aloitin hyvissä ajoin joululahjojen oston, ruoan laittamisen – koska halusin aina tehdä kaiken itse, nauttia aattona syömällä omatekoisia ruokia, vaikkei lapset koskaan syöneet juurikaan muuta kuin kinkkua. Mutta aina laitoin rosollit ym., joista suurin osa meni roskiin. Joululaulut soivat viikkotolkulla ennen aattoa.

Joulun aika, se on ollut aika, jolloin herää syksyn pimeydestä ja sydämen valtaa ilo ja onni. Tänä vuonna päätin, että ohitan joulun. En osta ainuttakaan lahjaa, en laita mitään jouluruokaa. Joulukoristeetkin lahjoitin eteenpäin. Kaikille, jotka kysyvät joulustani, vastaan etten vietä nyt joulua. Saan lähestulkoon jokaiselta ihmetystä, sekä mainintoja kuinka muutama muukin laittaa vaan laatikot ja muutaman lahjan – eli käytännössä ei mitään. Olen alleviivannut että minä en laita mitään. En mitään.

Minulla ei ole nyt tunnetta, että haluan viettää joulua. Minulla ei ole voimia viettää joulua. Ja kun sanon, etten osta lapsillenikaan joululahjoja, saan lähinnä hartioiden kohautuksia. Olen sanonut lapsilleni, aikuisia siis kaikki, että lahjani on se, että pyrin auttamaan heitä ensi vuonna enemmän ja paremmin. Olemaan enemmän läsnä.

Minun jouluni on tänä vuonna täysin vapaa stressistä. Kiireestä. Kaikesta. Minun jouluni on viettää joulu itsekseni. Kalsareissa. Syön ehkä riisipuuron tai ehkä haen vaan pizzaa. Tämä jouluni on minun jouluni ja se voi olla vallan hyvä joulu.”

Nimim. K

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 16 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

16 vastausta artikkeliin “Tänä vuonna joulu saa tulla tekemättä”

 • Joulu on joulu sanoo:

  Jouluhan tulee aina. Joskus sitä viettää yhdellä tavalla, joskus toisella. Tänä vuonna vietän joulua yksin lukien ja herkutellen ihan ruokaa laittamatta (paitsi jos sattuukin huvittamaan ruuan laittaminen). Ja mä aion todellakin nauttia joka hetkestä.

 • Nimetön sanoo:

  An men vaa just niiko tuntuis!!! Muut voi vetää eräänkin tavaran päähäns!

 • Tara sanoo:

  Jokainen viettää tavallaan. Kuka laittaa ruokaa, kuka koristelee kotinsa, kuka hankkii röykkiöittäin lahjoja. Itse en vietä, eikä siitä tarvitse muiden murhetta kantaa. Kenenkään muun tähden ei ole pakko joulua viettää. Kiukkua puskien juosten kaupasta toiseen Joulun perässä ei minun mielestäni vastaa ihannetta joulusta.
  Ihanaa talven aikaa kaikille ☃️

 • Nappi sanoo:

  Tuntuu, ettei kirjoittaja ole koskaan aidosti nauttinut joulun valmisteluista. Hyvä, jos tekee nyt kuten haluaa.

 • Helga-neiti sanoo:

  Varmasti hyvä ratkaisu jos se siltä itsestä tuntuu. Mekin paetaan taas Karibialle jouluksi, pois sukulaisten vaatimusten alta.

 • Yhdessä sanoo:

  Meillä minä tienaan reilusti yli tuplat rahoista, mutta ei sillä ole väliä kun olin kotona, mies tienasi. Palkat menevät yhteiselle tilille, ja sieltä nostetaan kun tarvitaan. Joululahjat ostetaan yhdessä, kuten ruuatkin. Koko perhe valmistaa joulun yhdessä, jokainen oman ikätasonsa mukaisesti. Ei joulu ole (tai arkikaan sen puoleen) ole aikuisten homma, vaan koko perheen.

 • Joululaiskottelija sanoo:

  Joulu saa olla juuri sellainen, kuin haluaa. Ylipäätään pitäisi elää niin, että ulkoa tuleva paine ei määrittele elämää. Tehdään niitä asioita mitä perhe tahtoo. Ei suoriteta elämää. Ollaan vaan.

 • AnnaMarja sanoo:

  Minäkään en tänä vuonna vietä joulua. Ainakaan sellaisena kuin ennen. Olen myös ollut lapsesta lähtien jouluihminen ja nauttinut koristeluista, leipomisesta, lahjojen ostosta ym. Samanlainen oli ihana tyttäreni. Hän kuoli keväällä henkirikoksen uhrina vain 22- vuotiaana. Joulu tulee siitäkin syystä olemaan erilainen, koska läheisin rakkain ja tärkein ihmiseni on poissa. Lahjoitin kaikki joulukoristeet pois, enkä aio ostaa yhtäkään lahjaa tai lähettää ainuttakaan joulukorttia. En myöskään valmista jouluruokia. Jos johonkin haluan mieleni jouluna suunnata, niin sen perinteiseen sanomaan eli Vapahtajan syntymäjuhlaan. sellainen on minun tuleva jouluni; sydän täynnä ikävää ja tuskaa, mutta uskoen että vielä valo jonain päivänä voittaa tämän synkän pimeyden.

 • Kati sanoo:

  Mites lapset. Eikö lasten takia pitäisi edes vähän laittaa joulua. Sehän on kuitenkin lastenjuhla.

  • Edda sanoo:

   Tekstissä kirjoittaja kertoo lastensa olevan jo aikuisia. Jos heillä taasen on lapsia, eli kirjoittaja on isovanhempi, ei hänellä ole mielestäni vastuuta joulun järjestämisestä heille.

 • Äiti 74 sanoo:

  Jokainen viettää tavallaan. Laatikoita saa kyllä valmiina kaupasta ja yksien lahjakorttien osto lapsille ei ole kovinkaan stressaavaa.
  Ei tässä itsekkään ole kovin kummoista stressiä ole joulusta otettu muutamaan vuoteen.
  Hieman olisin kyllä huolissani kirjoittajan hyvinvoinnista, kuulostaa jo aika masennukseen taipuvaiselta. Kirjoittajan kannattaa miettiä, olisiko tarpeen hakea keskustelu apua itselleen.
  Tsemppiä kaamokseen, kyllä se aurinko vielä paistaa risukasaan.

  • Yks mummeli sanoo:

   Minä en saanut käsitystä että olisi masentunut.Minäkin sitten olen koska en ole jouluihminen.Kaikki kaupallisuus ja mainonta alkaen jo lokakuussa saa mut raivon partaalle.Ihmiset juoksee pää kolmatena jalkana jonkun alemyynnin perässä ostamassa ”joulun suuria hittituotteita”.Joulun jälkeen on kirpparit väärällään näitä ”heitä rahat hukkaan”tuotteita.Meillä on aikuiset lapset ja ollaan sovittu että he laittavat tänä vuonna joulunsa itse,yli 40v.riittää mulle.Lahjamme lapsenlapsille ovat aineettomia,eivätkä he ole muuta pyytäneet kuin etää korona loppuis ja pääsisivät puuhapaikkoihin touhuamaan.

  • Sääntösuomi sanoo:

   Aloittaja taas on jouluihminen, nauttinut koko ikänsä siitä. Silti tämä vaihtoehtoinen antijoulu kuulostaa siltä kuin ne kaikki aiemmat vuodet ovat olleet pelkkää kärsimystä nautinnon sijaan. Siksi ehkä vähän huolehdittava käänne? Kaikki saa toki viettää joulun haluamallaan tavalla, mutta sitten ei kannata ihmetellä miksi joulun aikaan ei vieraita näy. (Nyt tämäkin tietty palvelee hyvin korona-ajan turvallisuutta.) Anoppini myös jaksaa joka joulu paasata, että turha tehdä mitään jouluruokia, laittaa joulua esille, saati lahjoja tms. Ei paljoa jouluihmisenä huvita tuhlata sitä omaa aikaakaan hänen luonaan vierailuun (käydään toki silti), sillä eikö olisi ihan sama käydä joku muu päivä kuin harvoina joulun pyhinä? Jos ei halua itse leikkiä, älä pilaa toisten iloa.