”Onko täällä muita naisia, jotka aavistavat, että tämäkin joulu tuntuu enemmän äidin kuin isän kukkarossa, ja että joulua varten kannatti alkaa säästää jo sen jälkeen, kun kesälomamatkan kaikki pienet juoksevat kulut oli äiti saanut maksettua omasta pussistaan? Vai asuuko teillä herrasmies, joka rakastaa ja ihailee lastensa äitiä, haluaa häntä suojella kaikin mahdollisin tavoin jos vain kykenee, ja tottakai, ottaa hänen harteiltaan pois taloudellista taakkaa adventin aikana, jos vain suinkin voi, sillä onhan hänellä suurempi tai ainakin yhtä suuri palkka?

Meillä ei asu sellaista herrasmiestä, ja vaikka palkat ovat lähes samat puolisoni kanssa, on viimeisen 15 vuoden aikana kaikki mennyt kutakuinkin näin:

 • jos äiti saa veronpalautuksia, ne käytetään lahjoihin, isä pitää itse veronpalautuksensa koska niitä tuli kuitenkin vain niin vähän
 • äiti soittelee suvun muiden äitien kanssa suvun ja kummilasten joululahjatoiveet (luojan kiitos osa on teinejä joille kelpaa raha!)
 • ennen joulua lahjapapereiden ja narujen ostamiset hoituvat äidin toimesta, mies tutustuu netissä uusien jouluoluiden valikoimaan ja huikkaa ovesta kauppaan lähtevälle äidille mitä pitäisi tuoda
 • joulukortit ja postimerkit hankkii, maksaa, kirjoittaa ja vie postiin äiti
 • lasten pikkujoululahjat koulukavereille ostaa äiti, samoin kuin joulujuhlavaatteet, tietysti omasta kukkarosta, isä kun on selannut verkkokaupan tarjouksia ja iskenyt kiinni mahtavaan lahjaan pojalle ja rahat ovat nyt vähän vähissä mutta joulun jälkeen tietysti korvaa asian
joululahjapaketti

Kuva Kari Shea. Ylin kuva Andrew Neel.

 • isä ostaa pojalle isot ostokset kuten pleikan ja siihen liittyvät pelit ja ohjaimet sun muun rekvisiitan, anoppi kehuu jouluaattona, kuinka hänen poikansa on menestyvä mies ja huolehtiva isä, eikä kukaan mieti mistä ne muut lahjat (esim. tytön kaunoluistimet ja edes yksi isompi lego-paketti) ilmestyivät (ai niin, pukkihan ne toi)
 • isä tankkaa viimeisillä seteleillä auton ja käy sen pesettämässä jouluaaton aamuna automaattipesussa, jono on sadan metrin pituinen, mutta eihän likaisella autolla voi lähteä sohjoon ajamaan sukulaisten luo. Kotona lapset tappelevat ja äiti kiristelee jo hampaitaan, kello lyö kahtatoista ja joulurauhan julistus katsellaan taas tänäkin jouluna ilman isää. Kun mennään anoppilaan, äiti ostaa matkan varrelta kukat omilla rahoillaan, muu perhe istuu autossa (naiset kun tietää nämä kukkahommat paremmin ja lompakkokin on toisen takin taskussa)
 • paras villakangastakki päällä mennään kynttilöitä viemään haudoille. Kynttilät on äiti maksanut samalla kun osti koko joulunpyhän kaikki ruoat, mies ei tietenkään osallistunut kustannuksiin, tuskin edes muisti koko kynttilöiden ostoa, ja luonnollisesti miehen suvun kaikille haudoille viedään kynttilät, äiti sitten soittelee omille sukulaisilleen että viekää meidän puolesta, laitan sitten tilille rahaa.
pieni paketti kädessä, kuusi taustalla

Kuva Rob Laughter.

 • mies ostaa itselleen miehekkään oman joululahjan, äidillä ei vastaavaan omaan ylelliseen joululahjaan vain ole varaa, kaikki liikenevä käteinen ja kortilla oleva raha menee joulun rakentamiseen
 • isä loukkaantuu verisesti, jos joulun hittilahjakirjaa ei löydykään pukin paketista, kai hän nyt sen olisi voinut saada
 • äiti saa joululahjaksi viidenkympin setelin, jolla voi ostaa itselleen jotain kivaa alennusmyynnistä (ennen joulua ei kannata ainakaan naisten vaatteita mennä ostamaan)
 • äidin joulusaunomiset jäävät vähiin ja tukan laitonkin kanssa pitää kiirettä, mutta miehellä on aikaa sovittaa paitaa ja kravattia ja sitten rauhassa sytytellä joulukynttilöitä ulos, moikata naapureita ja olla tekevinään vähän lumitöitä, samalla kun äiti loihtii joulupöydän valmiiksi sisällä kuumassa keittiössä
 • pukin käytyä mies voi avata konjakkipullon ja tunnelmoida, äiti painuu rättiväsyneenä nukkumaan, koska joulupäivänä alkaa taas autoralli sukulaisiin, tai anoppi tai miehen veli perheineen tulee kyläilemään (edellinen yö menikin kinkunpaiston kanssa)”

Nimim. Joulu kukkarossa

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 93 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

93 vastausta artikkeliin “Onko muillakin joulun tekeminen, ja maksaminen, äidin vastuulla?”

 • Kokenut kaiken tietää sanoo:

  Muistakaa hyvät ihmiset, niin naiset kuin miehetkin, että avioerossa ei hyvitetä vaikka olisit vuosikaudet maksanut omasta pussista koko suvun joulupöydät ja anopin liian kalliit lahjat. Kannattaa testata ajoissa oletko hyväksikäytetty, ja alkaa laittaa omat rahat talteen.

 • Tonttu ? sanoo:

  Kyllä se äiti aika suuren osan joulusta hoitaa. Olishan se kiva joskus itsekin päästä valmiiseen pöytään.

 • Yksinhuolehtija sanoo:

  Meillä on lähes koko lasten lapsuusiän aivan kaikesta huolehtinut äiti. Isi ilmoitti aikoinaan, että hän huolehtii lapsista ja ylipäätään perheen asioistaan vain silloin kun se hälle sopii. Aika harvoin on sopinut, ja silloinkin yleensä vain rahaa vasten. Kun oltiin vielä yhdessä, hän tuhlasi omat rahansa ylenpalttisiin joululahjoihin sekä kalareissuihinsa. Minä sitten kustansin perheen arkea monta kuukautta.

 • RJ sanoo:

  Juuri noin se menee. Loistava kirjoitus! Tässä perheessä ei sitä miestä ole palveltavaksi otettu. Ei ole paha mieli edes jouluna.

 • Oosi sanoo:

  Mun mies inhoaa joulua ja myös näyttää sen. Ennen mun piti laittaa joulu salaa mieheltä. Halusin lapsilleni jouluperinteet. Yksin maksoin ja laitoin kaiken – ja maksoin osamaksulla ostettuja lahjoja juhannukseen asti. Nykyään mies saattaa antaa hieman rahaa jouluruokiin, mutta lahjaostot teen ja maksan yksin. Samoin joulukortit.

 • En suostuisi tuollaiseksi tissukaksi sanoo:

  Miksi suostut tuollaiseen? Nyt keskustelemaan asiasta miehen kanssa. Yhteinen taloustili käyttöön jolta maksetaan perheen kulut ja sopimaan mitä kukakin tekee.

  • Voimia äidille sanoo:

   Mitä mahtaa käytännön tasolla tarkoittaa suostuminen? Toisen käyttäytymistä kun vaan ei voi muuttaa vaikka kuinka ”ei suostuisi” tai ”ei hyväksyisi” jotakin. Jos mies ei tee tyyliin mitään, se on vain ja ainoastaan miehen häpeä, vaikka muut siitä kärsivätkin.

 • Äiti 74 sanoo:

  Kyllä, mutta sitä miestä kutsutaan nykyään nimellä ex. Koska eihän tämä jouluun rajoittunut. Sama se oli kaikki muutkin juhlat ja pyhät. Mies tuli valmiiseen pöytään, kysymättä koskaan tarvitsenko apua jossain tai riittääkö rahat.

 • Sieltä minne aurinkokaan ei paista sanoo:

  Eihän näitä juttuja ja kommentteja kehtaa edes lukea. Yhtä kauheaa kärsimystä, valitusvirttä ja hel**ttiä tuntuu naisten elämä olevan. Ei valonpilkkuakaan näkyvissä. Kyllä elämä on syvältä.

 • Martyyri sanoo:

  Miksi olet päästänyt asiat siihen ? Jos on yhteiset lapset on yhteiset rahat ! Ja ilmoita jo tänä jouluna että ensi jouluna olet poissa . Lapsilla on myös isä . Myös hän osaa hoitaa ……oma valinta

  • Turha selittää sanoo:

   Koska mies on jo saanut sinut uskomaan, että olet ahne, ilkeä ja kaikin tavoin kelvoton. Raadat ja maksat, koska pelkäät riitoja, mykkäkoulua, mahdollisesti lyöntejä. Lopulta tulee raja vastaan, kun mies ostaa joululahjat itselleen ja rakastajatterelle mutta ei sinulle. Ero on repivä, ja vasta viiden vuoden kuluttua tajuat, että et ollut syyllinen kaikkeen vaan olit narsistin vaimo. Tätä ei voi ymmärtää jos ei ole sitä itse kokenut. Nyt vapaa, luojan kiitos.

 • Körsbär sanoo:

  Lakkaat tekemästä kaiken yksin ja vähennät hommia.
  Ukolle lappu käteen ja lapset mukaan, ostoksia ja tehtäviä varten. Jos ei hoida / tee / osta, jääkööt hankkimatta tai tekemättä.
  Jos ei mikään muutu niin ero. Saat enemmän rahaakin ja vähemmän tehtävää kun on yksi ”lapsi” vähemmän.

 • Maija sanoo:

  Meillä ei onneksi ole noin vaan mies kustantaa ja minä teen. Enkä muuhun suostuisikaan. Myöskään siitä syystä että mulla ei olisi siihen varaa.

 • Kaitsu2 sanoo:

  No johan on juttu. Meillä yhteiset tilit, joista kaikki kulut maksetaan, sulassa sovussa. Joululahjoja ei osteta enää. Ostettiin jotain kun lapset pieniä, aikuisille ei olla osteltu. Jouluruokaa tehdään, kun se on meistä kivaa. Haudoilla ei käydä vaan illalla nautiskellaan viiniä ja juustoja. Tosin useana jouluna, kuten nytkin, lähdemme ulkomaille. Joulua ei valmistella mutta matkalla nautitaan nyt jo täysi-ikäisten lasten seurasta ja hyvästä ruuasta.