”Onko täällä muita naisia, jotka aavistavat, että tämäkin joulu tuntuu enemmän äidin kuin isän kukkarossa, ja että joulua varten kannatti alkaa säästää jo sen jälkeen, kun kesälomamatkan kaikki pienet juoksevat kulut oli äiti saanut maksettua omasta pussistaan? Vai asuuko teillä herrasmies, joka rakastaa ja ihailee lastensa äitiä, haluaa häntä suojella kaikin mahdollisin tavoin jos vain kykenee, ja tottakai, ottaa hänen harteiltaan pois taloudellista taakkaa adventin aikana, jos vain suinkin voi, sillä onhan hänellä suurempi tai ainakin yhtä suuri palkka?

Meillä ei asu sellaista herrasmiestä, ja vaikka palkat ovat lähes samat puolisoni kanssa, on viimeisen 15 vuoden aikana kaikki mennyt kutakuinkin näin:

 • jos äiti saa veronpalautuksia, ne käytetään lahjoihin, isä pitää itse veronpalautuksensa koska niitä tuli kuitenkin vain niin vähän
 • äiti soittelee suvun muiden äitien kanssa suvun ja kummilasten joululahjatoiveet (luojan kiitos osa on teinejä joille kelpaa raha!)
 • ennen joulua lahjapapereiden ja narujen ostamiset hoituvat äidin toimesta, mies tutustuu netissä uusien jouluoluiden valikoimaan ja huikkaa ovesta kauppaan lähtevälle äidille mitä pitäisi tuoda
 • joulukortit ja postimerkit hankkii, maksaa, kirjoittaa ja vie postiin äiti
 • lasten pikkujoululahjat koulukavereille ostaa äiti, samoin kuin joulujuhlavaatteet, tietysti omasta kukkarosta, isä kun on selannut verkkokaupan tarjouksia ja iskenyt kiinni mahtavaan lahjaan pojalle ja rahat ovat nyt vähän vähissä mutta joulun jälkeen tietysti korvaa asian
joululahjapaketti

Kuva Kari Shea. Ylin kuva Andrew Neel.

 • isä ostaa pojalle isot ostokset kuten pleikan ja siihen liittyvät pelit ja ohjaimet sun muun rekvisiitan, anoppi kehuu jouluaattona, kuinka hänen poikansa on menestyvä mies ja huolehtiva isä, eikä kukaan mieti mistä ne muut lahjat (esim. tytön kaunoluistimet ja edes yksi isompi lego-paketti) ilmestyivät (ai niin, pukkihan ne toi)
 • isä tankkaa viimeisillä seteleillä auton ja käy sen pesettämässä jouluaaton aamuna automaattipesussa, jono on sadan metrin pituinen, mutta eihän likaisella autolla voi lähteä sohjoon ajamaan sukulaisten luo. Kotona lapset tappelevat ja äiti kiristelee jo hampaitaan, kello lyö kahtatoista ja joulurauhan julistus katsellaan taas tänäkin jouluna ilman isää. Kun mennään anoppilaan, äiti ostaa matkan varrelta kukat omilla rahoillaan, muu perhe istuu autossa (naiset kun tietää nämä kukkahommat paremmin ja lompakkokin on toisen takin taskussa)
 • paras villakangastakki päällä mennään kynttilöitä viemään haudoille. Kynttilät on äiti maksanut samalla kun osti koko joulunpyhän kaikki ruoat, mies ei tietenkään osallistunut kustannuksiin, tuskin edes muisti koko kynttilöiden ostoa, ja luonnollisesti miehen suvun kaikille haudoille viedään kynttilät, äiti sitten soittelee omille sukulaisilleen että viekää meidän puolesta, laitan sitten tilille rahaa.
pieni paketti kädessä, kuusi taustalla

Kuva Rob Laughter.

 • mies ostaa itselleen miehekkään oman joululahjan, äidillä ei vastaavaan omaan ylelliseen joululahjaan vain ole varaa, kaikki liikenevä käteinen ja kortilla oleva raha menee joulun rakentamiseen
 • isä loukkaantuu verisesti, jos joulun hittilahjakirjaa ei löydykään pukin paketista, kai hän nyt sen olisi voinut saada
 • äiti saa joululahjaksi viidenkympin setelin, jolla voi ostaa itselleen jotain kivaa alennusmyynnistä (ennen joulua ei kannata ainakaan naisten vaatteita mennä ostamaan)
 • äidin joulusaunomiset jäävät vähiin ja tukan laitonkin kanssa pitää kiirettä, mutta miehellä on aikaa sovittaa paitaa ja kravattia ja sitten rauhassa sytytellä joulukynttilöitä ulos, moikata naapureita ja olla tekevinään vähän lumitöitä, samalla kun äiti loihtii joulupöydän valmiiksi sisällä kuumassa keittiössä
 • pukin käytyä mies voi avata konjakkipullon ja tunnelmoida, äiti painuu rättiväsyneenä nukkumaan, koska joulupäivänä alkaa taas autoralli sukulaisiin, tai anoppi tai miehen veli perheineen tulee kyläilemään (edellinen yö menikin kinkunpaiston kanssa)”

Nimim. Joulu kukkarossa

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 71 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

71 vastausta artikkeliin “Onko muillakin joulun tekeminen, ja maksaminen, äidin vastuulla?”

 • Tarpeeksi vanha-77 sanoo:

  Mies saa huolehtia omat sukulaisensa, minä omani. Kynttilöitä en erikseen vie jouluna, koska ne voi viedä muulloinkin. Joulun ajat olen aina suosiolla töissä, niin on pätevä syy välttää anoppilaan meno ja välttyä näkemästä joulumarttyyreita. Koska mies haluaa touhottaa jouluruokia, touhottakoon. Minulle riittää yksi päivä niitä sörsseleitä. Pidän jouluna lomaa vain, jos lähdetään matkalle jonnekin valoisaan ja lämpimään eikä nysvätä kotioloissa. Muuten pidän lomaa aina vuoden alussa, kun mies on palannut töihin ja lapset kouluun. Silloin voin oikeasti olla rauhassa omien ajatuksien kanssa ja tehdä, mitä haluan.

 • Ajatus vain sanoo:

  Hmmm… Meillä on aikuistuttu jo ajat sitten. Kaikki tuleva raha on yhteistä ja menot myöskin. Kumpikin tekee sitä, missä on parempi ja loppuja tehdään kuka ehtii. Ehkäpä pitäis miettiä, et onko aina pakko kaiken olla niin viimisen päälle ja ottaa hiukan rennommin, mitä jouluun tulee siis?

 • Voimia sanoo:

  Kerro miehelle miltä sinusta tuntuu ja avaa hänen silmänsä. Hävettää hänen puolesta.

 • Elsku sanoo:

  Joskus tuntuu että tämän foorumin nimi pitäisi sittenkin olla Huono isä 🙄 Mistä te näitä surkimuksia löydätte?

 • Yhdessä sanoo:

  Ei herää sympatioita. Itse jokainen tekemisensä määrittää. Itsellä niin ihana mies että ollaan yhdessä keittiössä ja kaupassa. Yhteinen tili, eikä stressiä sukulaisista. Voimia ja päättäväisyyttä rohkeisiin tekoihin sinulle.

 • Lopen uupunut sanoo:

  Näin asiat on ollut jo ainakin 50 vuotta ( omakohtaista tietoa) , ei juuri miehet enää kiinnosta kun siitä yhdestä vihdoin pääsee eroon, yksin ollessa saa sitten maksaa omat kulunsa ja avustaa lapsia/lapsenlapsia eikä silloinkaan kysytä onko mummilla varaa!

 • Jouluihminen sanoo:

  Kannattaisi sopia sukulaisten ja kummilapsen vanhempien kanssa että jokainen ostaa lahjat vain omalle perheelleen ja joulunajan kylärumpa sais myös. Loppua. Näin meillä on tehtu

 • Kikt sanoo:

  Ainakin ensimmäiseksi lopetetaan sukulaisille lahjojen ostaminen. Itse ostan vain omille vanhemmilleni esim. Jouluherkkuja. Sovimme sisarusten kesken, että toistemme perheille ei enää osteta lahjoja, vaikka pienet lapset. Hermot säästyy, kun ei tarvitse lahjaideoita miettiä. Ja tietenkin iso säästö taloudellisesti. Yhteinen päätös kaikilta. Meillä lapset saa 3-4 kohtuullista lahjaa yhteensä meiltä vanhemmilta ja isovanhemmilta. Lahjaröykkiöt eivät ole itseisarvo. Ja tämän päätöksen jälkeen kannattaa vähentää sukulaisissa juoksemista vaikka vuorovuosin yksi vierailu joulun aikaan. Ei nyt aivan liittynyt miehen rooliin joulussa, mutta voit ainakin taloudellista taakkaa keventää.

 • Katse peiliin sanoo:

  Ja kukahan tämän kaiken mahdollistaa? Omaa kurjaa tilannetta surressa olisi hyvä muistaa myös oma vastuu omista teoistaan ja valinnoistaan. Tämä ei syyllistäen vaan herättäen ajattelemaan.

 • J sanoo:

  Kannattaa lopettaa se miehen sukuhaudoilla käynti ja muu jos se rasittaa niin paljon.
  Minä lopetin sukulaisilla käymisen jouluisin kun en vaan jaksa sitä ja suurin syy on se kun miehen vanhemmat ei pidä minusta. Miksi menisin pilaamaan jouluni jonnekin minne minua ei varmasti edes haluta.

  Tehkää oman näköisenne joulu! Ei sen ole pakko olla sukulaisten tai miehen mielistelyä. Jos ei voi vastapuolikin tehdä kompromisseja, miksi muidenkaan pitää?

 • Taloustilillä ratkeaa sanoo:

  Yhteiselle taloustilille molemmat laittavat kuukaudessa saman summan josta kaikki yhteinen ja lasten maksetaan.
  Jos tuloissa isot erot laitetaan summat silloin prosentuaalisesti tuloihin suhteutettuna, enemmän tienaava maksaa enemmän.

  Joulun tehtävistä voi tehdä listan ranskalaisin viivoin ja jakaa tehtävät etukäteen. Näin mahdollisest näkymätön muuttuu näkyväksi.

 • Lasten vuoksi sanoo:

  Ei tarvitse miettiä tänä vuonna kuten ei aiemminkaan, äiti maksaa, ja tämä tarkoittaa että ihan kaiken. Niin kalliit lahjat kuin halvat lahjat, omien lasten kuin kummilastenkin. Miehen rahat on menneet jo aikaa sitten, nyt onkin siis aika pummia rahaa bensaan ja tupakkaan, juu mä maksan takaisin, no eipä ole koskaan maksanut.. Mä tunnen oloni niin hyväksikäytetyksi mutta jos saan lasten ilmeet kirkastumaan ja hyvän milene niin kestän, kestän viikko viikon jälkeen tätä samaa pikku pojan kanssa elämistä. Toivoen että sen yhden laskun olisi saanut maksettua eikä olisi käynyt taas sitä, no se oli niin iso niin en maksanut ilmiötä kuin nyt jo liian monta kertaa.. Tiedän että olen mahdollistaja ja typerä, tyhmä nainen. Mutta kunhan lapset kasvaa vielä hetken niin sitten viimeistään saa etsiä uuden äidin itsellen, mokomakin vastuuton iljetys.

 • Väsynyt sanoo:

  Aivan samoin, paitsi että mies ei osta mitään lahjoja, ei mitään muutakaan.

 • Tinttara sanoo:

  Yhteinen taloustili, en tajua mikä muukaan toimisi. Eikä haitannut, vaikka erottiin, jaettiin kaikki sulassa sovussa.

  Ja joulua laittaa kukin kykyjensä ja halujensa mukaan. Mikään pakko ei ole haudoilla käydä, ruoat voi ostaa valmiina jne. Jos haluaa itse tehtyä niin sit pitää tehdä itse eikä valittaa et kun toi toinen ei tee.

 • Nimetön sanoo:

  Onko kukaan vielä kommentoinut sitä, että onko sitä joulua pakko niin kamalasti järjestää? Ehkä ei tarvitse juosta sukuloimassa tai haudoilla, tai ostaa kynttilöitä ”koska joulu”.

  Mitä taas raha-asioihin tulee, niin jos on yhteiset lapset, niin miksi ei ole yhteistä tiliä? Jolta tietysti hoidetaan vain ne lasten-tai yhteiset asiat. Silloin ei mene äidin pussista mitään ylimääräisiä. Toisaalta joskus tietysti äiti voi olla kovempi tuhlaamaan näihin asioihin, jos mies tyytyisi kodinhoidollisissa asioissa vähempään.