Rauhallista joulua. Ihanaa joulunaikaa. Iloista joulua, onnellista joulua…

Joku on todennäköisesti toivottanut niin sinullekin. Ehkä se toivotus meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, ehkä vastasit mekaanisesti kiitos samoin.

Monelle meistä noilla toivotuksilla ei ole väliä. Ehkä joulusi ei tänä vuonna ole iloinen, rauhallinen, ihana tai onnellinen. Ehkä joulusi on täynnä väsymystä, riitoja, ikävää, surua, pettymystä ja riittämättömyyden tunnetta. Meillä on suuria murheita myös jouluisin. Meillä on suuria odotuksia, jotka eivät täyty. Olemme väsyneitä ja turhautuneita, mikä sitten purkautuu kiukutteluna, oikutteluna, riitoina ja pettymyksen tunteena.

Ehkä meillä ”on kaikki hyvin” ja joulukin päällisin puolin täydellisen näköinen, mutta jokin hiertää. Ehkä olet allapäin, joulutunnelma puuttuu. Ehkä tunnet tyhjyyttä joulurauhan sijaan.

Se, että joulu olisi aina täynnä rauhaa, iloa ja onnea on aika suuri vaatimus. Riittää, että joulu on ihan ok. Sekin riittää, että joulusta vain selviytyy. Jos tämä joulu on sinulle niin raskas, että voimasi menevät selviytymiseen, se riittää. Riittää, että selviydyt nämä päivät – kenties jo vuoden päästä asiat ovat ihan toisin.


Kuva Thomas Bormans, ylin kuva Greyson Joralemon.

Jos olet ”vain” väsynyt, kärttyinen, uupunut, pettynyt, yksinäinen, huolestunut ja mieli maassa, kiitollisuus voi auttaa. Ihan oikeasti. Mutta kun olet väsynyt, kärttyinen, uupunut, pettynyt, yksinäinen, huolestunut ja mieli maassa, niin miten silloin voi olla kiitollinen?

Se on vaikeaa. Voi olla vaikeaa olla kiitollinen silloinkin, kun sinulla on mitä onnellisin joulu. Sehän on ainoastaan oikein, miksi siitä pitäisi olla erityisesti kiitollinen?

Siksi, että kiitollisuus tekee sinusta onnellisemman. Kiitollisuus tekee joulustasi onnellisemman.

Mieti mitä sinulla on. Kenties perhe? Ehkä ystäviä? Todennäköisesti sinulla on koti ja ruokaa. Tiedetään, eivät ne jutut Afrikan nälkää näkevistä lohduttaneet lapsenakaan… Eikä oikea kiitollisuus lähdekään siitä, että vertailet mitä sinulla on paremmin kuin jollakulla toisella.

Kiitollisuus lähtee siitä, että mietit mitä sinulla on. Mitä juuri sinulla on, unohda vertailu ylös, alas tai viereen.

Unohda vertailu ja unohda kaikki ”pitäisi, pitäisi” -ajatukset. Ehkä haluaisit että asiat olisivat toisin, mutta nyt ne ovat näin. Jos vertailet ja vatvot, lisäät omaa pahaa mieltäsi ja muutat joulusi koko ajan ankeammaksi.


Kuva Rhaul V Alva.

Keskity hyvään. Ihan mihin tahansa hyvään, miten pieneen asiaan tahansa, ja huomaat että mielialasi paranee. Ehkä huomaat monta pientä hyvää asiaa? Ehkä joulussasi onkin iloa ja onnea siellä sun täällä? Ehkä sitä on runsain mitoin, nyt kun huomaat sen ja päätät keskittyä siihen?

Seuraavan kerran kun joku toivottaa sinulle hyvää joulua, rauhallista joulua, onnellista joulua, iloista joulua…kuuntele. Kuuntele ja keskity. Jos tuntuu siltä, että kaikki kaatuu päälle ja haluat itkeä uupumuksesta ja perua koko joulun, muistele toivotusta. Joku toivoi sinun jouluusi rauhaa, onnea ja iloa. Joku toivoi, että sinun joulusi olisi hyvä. Ota toivotus vastaan.

Sinun joulusi saa olla hyvä.

Etsi hyvä joulustasi. Etsi edes pienen pieni murunen hyvää, pieni ripaus rauhaa ja lepää siinä. Jos sinulla on yltäkylläisesti onnea, nauti siitä täysillä ja ähkyyn asti. Ole kiitollinen, pienestä ilostasi tai suuresta onnestasi ja huomaat että se kasvaa.

Hyvää, rauhallista ja onnellista joulua juuri Sinulle.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia