Tuoksuuko mikään paremmalta kuin uuden vauvan pää?

Siinä on sellainen tuoksu, josta tuore vanhempi ei voi saada kyllikseen. Vauva tuoksuu toki maidolle ja suolaiselle, mutta myös jollekin oudosti määrittelemättömälle, joka saa olon tuntumaan lämpimältä ja hampaat pehmeiltä.

Varsinaista magiaa siis tämä vauvan tuoksu!

Mutta miksi vauvat tuoksuvat niin ihanalle ja mistä se tuoksu oikeastaan tulee?

Tämä kysymys kiinnosti myös tutkijoita, jotka selvittivät, että mistä se vauvan tuoksu oikein koostuu. He keräsivät vastasyntyneiden hajua silikageelihelmien avulla. Vauvoja ei vahingoitettu tutkimusta tehdessä, vaan vauvelit nukkuivat tai lepäilivät äidin sylissä tai sängyssä.

nukkuva vauva
Kuva Peter Oslanec, ylin kuva Ana Tablas.

Tutkimuksessa selvisi, että vastasyntyneenä vauvalla on oma, yksilöllinen tuoksunsa. Heti syntymän jälkeen talteenotetut hajut erosivat toisistaan enemmän kuin ne, jotka otettiin talteen kolmen päivän kuluttua syntymästä.

Tämä luultavasti johtuu siitä, että vauvat eivät juurikaan voi kommunikoida muutoin kuin itkemällä – ja hajun avulla. Voisi siis olettaa, että äiti voisi tunnistaa oman vastasyntyneensä tuoksun perusteella, vaikka ei välttämättä tiedostaisi, että tuoksu oli tunnistamisen syy.

Vauvan tuoksu myös oletettavasti vaikuttaa vanhempaan voimakkaasti. Mutta tämänhän me jo tiesimmekin!

Tutkijat eivät valitettavasti paljastaneet tarkkaa reseptiä vauvan hajulle. Sen verran kerrottiin, että haju koostuu ainakin aldehydeistä, kuten heptanaalista ja oktanaalista sekä karboksyylihapoista kuten valeriinihaposta, heksaanihaposta, heptaanihaposta, kapryylihaposta ja pelargonihaposta. Että jos hajua haluaa haistella, täytynee hankkiutua ihkaoikeiden vauvojen lähistölle ennemmin kuin yrittää valmistaa sitä itse!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia