Idea on mahtava: aikaa säästyy, perhe saa olla yhdessä, lapset oppivat liikkumisen mallin. Lehtijutuissa ja somessa se näyttää niin seesteiseltä: reippailua mätsäävissä anorakeissa, hauskanpitoa juoksuradalla, äiti ja tytär samanlaisessa jooga-asanassa.

Olisihan se pitänyt arvata, että totuus on toinen.

Tapaus vauvajumppa

Vauvan kanssa jumppaaminen on helppoa ja kätevää, niinhän sitä sanotaan. No, se on helppoa ja kätevää tasan niin kauan kuin vauva on tyytyväinen. On silkkaa propagandaa, että joka vauveli tykkäisi ilmaan nostelusta tai siitä, että äidin punnertelusta punainen naama lähenee ja loittonee samalla kun tämä puuskuttaa yyyksii, kaaaksii, kooolmee. Myönnä pois, sinuakin ahdistaisi! Luonnollinen seuraus on tietenkin se, että vauva päästää ns. jännäkakan ja se treeni oli sitten siinä.

Tapaus yleisurheilu

Taaperot rakastavat juosta ja hyppiä, lähdetään yleisurheilukentälle koko perheen voimin! Taaperot rakastavat myös urheilukenttää, mutta vain siksi että he eivät erota sitä leikkikentästä. Tarkoittaa sitä, että pituushyppypaikan hiekasta yritetään kaivaa käytävää Kiinaan, ja eipä ole yhtään huono äiti -olo kun kentänhoitaja tulee ojentamaan (siis äitiä). Mutta treenaamaan tänne on tultu! Otetaan juoksukisa! Taapero vetää siksakkia edessä ja äiti on nokallaan. (Vähän isompi lapsi juoksee jo suoraan ja miten on mahdollista, että ohi äidistä noin kovaa? Äiti ei ehdota juoksukisaa enää.)

Tapaus parijooga

Sitä lukee lehdestä että jooga rauhoittaa lasta. Parijoogassa tehdään yhdessä akrobaattisia temppuja. Se on hauskaa ja lähentää! Äidistä ei ole hauskaa se, että hän ei jaksakaan nostaa 30 kiloista lasta jalkojensa päälle. Lapsesta ei ole yhtään hauskaa olla lentokone äidin jalkojen päällä – lentoturma kun on vain ajan kysymys. Kenelläkään muulla perheessä ei ole hauskaa, kun tästä virityksestä yritetään napata seesteinen, somekelpoinen valokuva. No, saadaan ainakin todiste siitä, millä tavalla tarkalleen lapsi putosi päälleen, kun kuitenkin ensiavussa sitä kysyvät.

yksin joogassa

Tapaus uimahalli

Uimataito on tärkeää, ja lapset rakastavat vettä. Uimahalliin siis! Mukana on ainoastaan kolmen pienen kylän vuotuisia tarpeita vastaava määrä härpäkettä. Löytyy kellukkeet, löytyy saippuat, löytyy pyyhkeet, löytyy hiusharjat. Mutta uikkareita ei löydy. Äiti hiipii kassalle vuokraamaan uima-asua toppatakki alusvaatteiden päälle vedettynä. Kun ongelma on ratkaistu, mennään saunaan. Siellä on lapselle liian kuuma, ja hän esittää sellaisia kysymyksiä kuin Miksi tuolla tädillä on noin isot tissit? Ja kas, äidillekin sauna on liian kuuma. Kun lopulta päästään altaaseen, lapsi polskii riemuissaan ja juo niin paljon kloorivettä kuin ehtii.

Äidin niin kutsuttu treeni koostuu siitä, että hän pyrkii 1. välttämään hypotermiaa istuessaan vyötäröä myöten haaleassa vedessä, 2. välttämään pysyvää kuulovauriota silkalla tahdonvoimalla lasten kiljunnan keskellä, 3. välttämään muiden kuin oman lapsen ruumiinosia oikeastaan ihan missä tahansa.

Tapaus luontoretki

Koska jokaisen vanhemman velvollisuus on opettaa lapsi tuntemaan luontoa ja arvostamaan sitä, kamat reppuun ja pikku vaellukselle. Vaellus voi alkaa kun on ensin hankkiuduttu autolla tai bussilla aarnimetsän laidalle noin tunnin, parin ajan. Kaikilla on nälkä, kaikilla on pissahätä. Metsään päästyä koululaiset raahautuvat kymmenen metriä jäljessä kännyköitään killittäen. Katsokaa miten kau-nis-ta!, äiti houkuttelee. Turhaan. Luonto ei kiinnosta ketään, ei oikeastaan edes äitiä. Alkaa sataa. Nuotiopaikalla nuoriso googlaa YouTubesta kuinka tehdään nuotio kaatosateessa. Vinkit eivät auta, joten makkara vedetään kylmänä paketista. Tai no, lämmintä se makkara on, jos tunnelmaan vertaa.

Juu olen huono äiti, mutta sallimukselle kiitos kuntosalien lapsiparkeista, sekä kaikista niistä ihmisistä, jotka huolehtivat ipanoista jotta pääsen lenkille. Yksin. Kuulitteko, YKSIN!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Treenaa yhdessä lasten kanssa (vain jos haluat hermoromahduksen)”

  • Liisa sanoo:

    Mulle on ihan riittävän yhteistä kun menen uimahalliin niin että lapsi uimakurssille ja minä uin.

  • Mammis sanoo:

    Yhteinen metsäretki oli onnistunut. Toinen pelkäsi ampiaisia ja toinen vesisadetta. Sisulla paistettiin makkarat ja äkkiä kotiin Uimahallissa jo sujuu kun lapset on nyt 4 ja 6 -vuotiaita.