Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Mieheni on epäreilu. Kuulostaa lapselliselta mutta hän on. Hänelle on sallittua tehdä asioita ja ostaa tavaroita mitä tahtoo, koska hän tienaa enemmän. Minun ei ole sallittua tehdä niin kuin minä haluan. 

Mieheni maksaa elämämme lainan ja säännöllisten laskujen osalta, minä maksan ruuan ja bensat. Näin on mielestämme ollut oikeudenmukaista, koska tuloerot. Mutta nyt, kun olin ostanut itselleni tupakkaa, jonka tottakai tiedän olevan haitallista, oli se hänelle liikaa. Hän saa ostaa viinaa, työkaluja mitä ei oikeasti tarvita ym. Nyt hän on tämän minun ”hairahdukseni” vuoksi pilannut hiihtolomamme myös lapsilta. Hän kertoo ettei hänen tarvitse tehdä mitään, mitä me haluamme koska minäkään en kuulemma tee. 

Viikko aiemmin, kun tupakointini tuli ilmi, hän sanoi että ok, polta vaan. Ja mökillä tuli itsekin savuille. Kotiin tullessa asia ei enää ollutkaan hänelle ok. Hän ei vaan tätä minulle kertonut vaan alkoi huutaa ja raivota. Ja kertoi, ettei hän enää elämääni rahoita. Mielestäni olen kuitenkin enemmän rahoittanut hänen elämäänsä. Laitan pienestä tilistäni hänelle kuukausittain rahaa, jotta hän ostaa bensaa ja sitä mitä tahtoo. Hän taas laittaa kuukausittain useamman satasen, välillä tuhansia omalle säästötililleen. 

Mielestäni tämä ei vaan ole oikein. Tämän käytöksen hän on ilmeisesti oppinut lapsuudenkodistaan missä naisella ei ole arvoa ellei hän tee niinkuin mies sanoo ja esimerkiksi siivoa taukoamatta. Mitähän tässä tekisi kun lapsetkin ovat koko ajan varpaillaan..?”

Nimim. Taisteluväsynyt

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 15 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

15 vastausta artikkeliin “Sun ja mun rahat – mihin niitä saa käyttää?”

 • Loppu kontrolloinnille sanoo:

  Kuulostaa nyt siltä, että olisi aika miettiä teidän suhteen tilaa ihan kokonaisuudessaan. Kuvaamasilainen asetelma suhteessa kertoo siitä, että miehesi tykkää käyttää valtaa sinuun ja raha on vain välikappale tässä. Vallankäyttö parisuhteessa ei ole normaalia ja rahankäytön kontrollointi on taloudellista väkivaltaa. Lapsellinen raivoaminen silloin kun ei saa tahtoaan lävitse kertoo kehittymättömästä tunne elämästä ja todennäköisesti on tottunut sillä saamaan tahtonsa läpi. Raivoaminen on pelottavaa, varsinkin lapsille ja jatkuva kananmunan kuorilla kävely on todella iso varoitusmerkki.
  Sinuna miettisin nyt hyvin tarkasti teidän koko suhdetta ja valta asetelmaa mikä siinä on. Kenenkään ei ole pakko alistua minkäänlaiseen kaltoinkohteluun, vaikka perheessä olisi lapsiakin tai oikeastaan varsinkaan silloin.
  Hyvin usein me naiset alistutaan ja samalla mahdollistetaan toiselle alistava käytös, vaikka loppuviimein kaikki on oikeastaan meidän omissa käsissä.
  Kaikkea hyvää sulle, toivottavasti pääsette kuitenkin viettämään mukavaa lomaa!

 • Luojan kiitos olen eronnut sanoo:

  Tiedän tunteen. Nyt tuloeroista huolimatta suosittelen vahvasti nipistämään omista menoista ja laittamaan itsekin rahaa säästöön, koska tuo tilanne ei tule parantumaan.

 • Inku sanoo:

  Ei kuulosta miehesi terveelle yksilölle. Sinuna pakkaisin kampeet ja alottaisin erilliset elämät. Tai sitten vain antaudut tähän mielivaltaiseen lynkkaamiseen

 • Järki käteen nyt. sanoo:

  Millä tavalla tuo on oikeudenmukaista? Mies maksaa lainaa ja täten mahdollisesti kerryttää itselleen omaisuutta jos on esim. asuntolaina. Sinä maksat ruoat yms ja annat paremmin tienaavalle rahaa. Hän voi käyttää rahansa miten tahtoo mutta sinua kontrolloidaan ja käytetään hyväksi. Jos teille tulee ero niin oletko miettinyt että kuinka jäät mahdollisesti puille paljaille ilman taloudellista turvaa? Ja tuo että lapset joutuu olemaan varpaillaan niin on sellainen merkki että hälytyskellojen kuuluisi soida ja kovaa.

 • Nimetön sanoo:

  Miksi enemmän tienaavan pitäisi antaa toiselle rahaa omistaan? Niin makaa, kuin petaa. Eli mene töihin, hanki parempi ammatti, jos nykyisestä et tienaa tarpeeksi. Toki lapsille kostaminen on sellainen teko, että voisit ehkä tehdä nämä asiat ihan ilman sitä miestä 🤷‍♀️

  • Sokeri sanoo:

   Miksi VÄHEMMÄN tienaavan pitäisi antaa enemmän tienaavalle vähistä rahoistaan? Aika typerä kommentti sinulta.

 • Lateksi sanoo:

  Raivaaminen on aina typerää ja lapsellista. Jos kuitenkin haluat asioitanne parantaa, niin keskustele miehesi kanssa ja yritä selvittää juurisyy käytökseen.

  Joskus raivoava ei itsekään ymmärrä ja tunnista juurisyitä, vaan niitä on yhdessä pohdittava ja mietittävä.

  Itse olen joutunut näkemään omien rahojen eteen paljon vaivaa. Pitkä koulutus, jonka rinnalla 1-2 työpaikkaa. Nyt työelämässä pitkiä päiviä tai oikeastaan öitä, sillä yöaikaan työskentely ei ole lapsilta pois. Koska näen todella paljon vaivaa rahojeni eteen ja koska itse kannatan terveellisiä elämöntapoja, niin minua kyllä raivostuttaisi, jos kokisin toisen niitä minun mielestäni huonoihin asioihin törsäisi.

  Omassa parisuhteessa toinen raivoaa osin perusteettomasti erityisesti stressaantuneena.

  Lapset ja heidän hyvinvointinsa on ainakin omalle ukolle herkkä paikka ja raivoamisen kohde, jos huomaa omasta mielestään epäkohtia. Näin siksi, että hänen lapsuutensa oli rikkinäinen ja kehno ja sitä jotenkin kompensoi helikopterivanhemmuudella.

 • Äiti myös sanoo:

  Meillä oli exän kanssa sovittu niin että hän maksaa lainat ja isommat laskut… Mä ostin lasten vaatteet ja osin ruuat ym.
  Kotiäitinä ja pienituloisena perhepäivähoitajana olin taloudellisesti riippuvainen miehestä.
  Monesta epäkohdasta johtuen lopulta hain eroa 25 yhteisen vuode jälkeen ja mies kehtasi valittaa (ja edelleen on sitä mieltä että olin ahne) kun vaadin osuutta yhteisestä talosta… Kun hän sen on maksanut…
  Unohtui kokonaan että mun rahat meni käytännössä ”pöntöstä alas”.
  Nykyisen miehen kanssa myös tuloero on melko suuri, mutta meillä on yhteinen tili ja menot suunnitellaan sen mukaan kun rahaa on.
  Hän polttaa ja mä syön karkkia 🙂
  Aloittajan juttu kuulostaa myös siltä että mies yrittää nyt jonkinlaista taloudellista kiristystä…
  Molemmilla pitäis olla oikeus myös käyttöää itseensä rahaa.. Oli se sit terveellistä tai ei

 • Vivian sanoo:

  Meillä ei ole yhteisiä rahoja.
  Molemmat laittavat prosentuaalisesti tuloistaan saman summan taloustilille josta maksetaan juoksevat menot.
  Sen jälkeen ylijäävä on omaan käyttöön mihin haluaa. Kummallakin on mahdollisuus tehdä hankintoja ilman toisen ”lupaa”.

  Mielestäni miehesi käytös on taloudellista ja henkistä pahoinpitelyä.
  Hän yrittää ohjailla sinua ja päättää elämästäsi.
  Jos häntä harmittaa tupakanpolttosi, tuo ei ole se tapa miten siitä keskustellaan.

  Se kuinka teillä on nyt talous jaettu näyttää siltä että jos ero tulisi, sinulle ei jäisi mitään käteen.
  En suostuisi.

 • Kypsä sanoo:

  Kuulostaa siltä, että mies nyt purkautuu jostain muusta syystä kun tupakasta.

  Meillä oli myös niin, että mies maksoi lainat ja taloon kohdistuvat kulut. Minä ostin ruuat, bensat ja maksoin kaikki lapsiin (6kpl) liittyvät menot.
  Mies teki tästä monen vuoden päästä ongelman kuinka olen loinen kun hän joutuu meidät elättämään. Sai raivareita ihan turhasta lähes päivittäin.
  Ei enää ykskaks ymmärtänyt, että mulla meni rahaa elämiseen enemmän kuin hänellä vaan väitti elättävänsä meidät täysin ja minä vain hassaan rahani. Pelkästään ruokaan meni kuukaudessa sama tonni mikä hänellä lainaan. Ja siihen kaikki muut kulut päälle.
  Minä hyvin äkkiä pakkasin lapset ja etsin meille uuden kodin.
  Ykskaks miehellä ei ollutkaan rahaa enää mihinkään kun hän joutui maksamaan lainat, elarit, oman elämänsä ja asunnon kulut.
  Edelleen olemme yhdessä (vuosi erilleen muutosta) ja se on varmaa, ettei enää ikinä muuteta saman katon alle.
  Mä oon paljon onnellisempi tässä minun ja lasten vuokrakämpässä missä kaikki saadaan hengittää vapaasti ilman riitoja.

  • Taisteluväsynyt sanoo:

   Kuulostaa tutulta, mies ei ymmärrä miksi kauppalasku (ilman tupakkaa) on aina niin suuri esimerkiksi. Olen yrittänyt selittää että rahaa menee kun hän ei suostu syömään samaa kotiruokaa mitä lapsille laitan vaan hän haluaa pihvejä ym. kalliimpaa. Olen väsynyt odottamaan raivokohtauksia milloin mistäkin. Tammikuussa mieheni piti minulle ja kahdelle vanhimmalle lapselle kaksi viikkoa mykkäkoulua koska lasten kädet olivat kylmät koulusta tullessa. Molemmilla oli päällä toppi, pitkähihainen ja päällimmäisenä kauan toivottu joululahja Adidas huppari. Mutta koska kädet olivat kylmät mies huusi lapsille repivänsä hupparit koska lapset eivät ole pukeneet lämpimästi päälle. Minulle hän suuttui koska en ole vanhempi vaan kaveri lapsille. Mutta nyt uusimpana tosiaan tämä rahatappelu. Joka toistuu joka vuosi. Kerran vuodessa. Ainakin.

 • Voih! sanoo:

  Oletko nyt vasta alkanut tupakoimaan vai oletko tupakoinut mieheltä salaa?
  Onko tupakan epäterveellisyys syynä tähän raivoon vai rahanmeno?
  Villi veikkaus, että tupakka on vaan hyvä tekosyy. Hänellä saattaa olla jo toinen jalka kaasupolkimella.

  Miehesi maksaa velkaa asunnosta? Onhan se sinun nimissäsi myös? Eron tullen voi olla vaikea tehdä ositus, jos mies on todistettavasti maksanut asuntoa ja sinä olet maksanut ruoan ja bensat. Vai siitäkö tässä onkin kyse? Hän maksaa velkoja ja sinä ostelet vaan tupakkaa, joten hänelle kuuluu osituksessa asunto?

  • Taiteluväsynyt sanoo:

   Kyse on kaikesta minun rahanmenostani, hän saattaa suuttua myös esimerkiksi jos ostan lapsille vaatteita rikki menneiden tilalle jos en ensin kysy häneltä. Talo on molempien nimissä, tälläinen maksujärjestely on tehty siksi että minun palkallani ei lainaa makseta. Minä tienaa 1500 ja mies 3500 kuussa. Pidän kuitenkin huolen että rahani riittävät tupakasta huolimatta ruokaan ja bensaan sekä miehen viinoihin. Hän on raivoissaan siksi kun en tee niinkuin hän käskee.

   • Äiti myös sanoo:

    Onpa kurjaa.
    Kuulostaa tosiaan että ongelma on jossain muualla.
    Voimia, mitä sitten ikinä päätätkin tehdä!
    Mulla oli aikoinaan vähän sama tilanne….enkä myöskään osannut siivota, kasvattaa lapsia jne
    Ero oli ihan hirveä ja vielä vuosien jälkeen hän jaksaa haukkua minua lapsille (ovat jo aikuisia) koska olin niin ahne ja hänen kanssaan vain rahan takia.

    • Taiteluväsynyt sanoo:

     Kiitos. Tilanne on tosiaan hankala. Rakastan miestäni hurjan paljon vielä 15 yhteisen vuoden jälkeenkin koska 90 prosenttia ajastamme on hyvää ja meillä on hauskaa yhdessä.