Stressitön joulu, onko se mahdollinen? Kyllä on, usko pois.

Avain leppoisaan jouluun on se, että tyydyt tarpeeksi hyvään, etkä hae täydellistä. Eihän sitä olekaan, joten turha stressata haavekuvaa jahdatessa.

Heitä joululahjalista roskiin. Älä juokse tavaran perässä, vaan tarjoa perheelle ja ystäville elämyksiä ja itse tehtyjä juttuja. Tai kutsu sukua ja ystävät syömään.

Joulunaikaan riittäisi menoja vaikka minne. Mutta opettele sanomaan ei. Kaikkeen ei ole pakko osallistua, tee sitä, mitä itse tahdot.

Keskity tärkeimpiin asioihin, niihin, jotka itsellesi merkitsevät: lasten iloon, hetken lepoon, yhdessäoloon, rauhoittumiseen.

Pistä huo’ahdus aikatauluusi! Älä varaa aikaa vain hommille ja kiireille, vaan myös itsellesi. Joulu on sinuakin varten, eikä pelkkä työmaa. Tee jotakin, joka tekee sinut onnelliseksi: koristele kotia tai älä, reippaile tai syö sohvalla konvehteja, hankkiudu valmiiseen pöytään tai kokkaile jos tykkäät siitä.

Keittiössä älä yritä mestariteoksia, joista päivää ennen luit lehdestä reseptin. Varminta on pidättäytyä siinä mitä osaa, niin säästyy itku ja hammastenkiristys. Pyydä sellainen ystävä käymään, joka osaa kokata. Tehkää vaihtarit, jokainen on hyvä jossakin!

Joululeivonta/kokkaushulluus on selätettävissä: Älä ala kimpoilla joka paakelsin kanssa, vaan opettele yksi mieletön juttu, vaikka jouluinen vuokaleipä / kuivakakku ihanassa kartonkivuoassa, niin hyvin että lopulta osaat sen unissasi – ja nimeä se itsesi mukaan! Miten vaikuttavaa! Kääri se kauniisti (esimerkiksi kakku paistopussiin) tai tarjoa se kauniissa vuoassa (kuten kakut, konvehdit tai muffinssit). Jos haluat panostaa koristeluun, käytä kätevää pursotinpussia!

Huonon Äidin speciaaliohje: joka kerran, kun teen ruokaa ennen joulua – huom sitä, mistä perhe oikeasti tykkää, ei mitään pakkopullaa ennen joulua – teen tupla-annoksen ja pakastan loput. Pim! Jouluateria helpottuu kummasti. #lihapullat

Tarjoa jouluateria ystäville jo etukäteen, hyvissä ajoin kun olet vielä energinen eli marraskuussa – ota käyttöön elämää helpottavat tuotteet: leikkuualustat, hanskat, kuituliinat sekä paistopussi kinkulle. Lue Eskimoista lisää täältä. 

Kun h-hetki on käsillä – päästä stressi välillä ulos! Mene autoon huutamaan minuutiksi! Ah, miten ihana mami oletkaan kun palaat takaisin sisälle!

Kyllä me näillä taas selvitään ja pystytään itsekin nauttimaan joulusta! Kerro kommenteissa paras joulustressiä kerro kommenteissa paras joulustressiä helpottava ruoanlaittoon liittyvä ideasi ja voita kuvan Eskimo-tuotepaketti omaksesi!

Tämä on kaupallinen yhteistyö Eskimon kanssa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

17 vastausta artikkeliin “Stressitön joulu”

 • Sannamarianna sanoo:

  Paras joulu oli se, kun olimme puolisoni kanssa kahdestaan ja kävimme syömässä joukuaterian ravintolassa. Ei stressiä.

 • Minttu Maaria sanoo:

  Juurikin näin. Piste. Ugh.

 • Saga9969 sanoo:

  Hyvä on tuotepaketti!

 • JennaO sanoo:

  Kutsun suvun meille jouluksi. Diili on se,etttä kaikki tuo jotain pöytään. Itse otan vastuulleni laatikot, ne saa kätevästi valmiina kaupasta 😉

 • Hepsu sanoo:

  Pistä porkkana, bataatti, lanttu ja peruna jokainen laatikkoon ja tadaa joululaatikot ovat valmiit! 😀

 • Puuro sanoo:

  Yhtenä ateriana, yleensä aattona päivällä, syödään riisipuuroa, sopalla tai ilman. Illemmalla sitten varsinainen jouluruoka.

 • Tuikku sanoo:

  Vähemmän on enemmän! Ja kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

 • Haidih sanoo:

  Paras ruoanlaittoa joulukiireessä helpottava tekijä on pakastin! Sinne vaan etukäteen kaikki mahdollinen. sitten jouluna on helppo sieltä ottaa sulamaan sitä mukaa kun tulee syötyä 😉

 • Nananas sanoo:

  Hyödyllinen juttu! Itse mietin ihan paperin ja kynän kanssa etukäteen perheen kesken, että mitä halutaan ehdottomasti meidän jouluun. Sitten priorisoidaan ne ja suunnitellaan aikataulu. Laatikot olen tehnyt jo vuosia hyvissä ajoin pakkaseen.

 • ^aNu^ sanoo:

  Pakastin helpottaa joulustressiä huomattavasti! Ajoissa vaan tekemään laatikot ja leivonnaiset jemmaan niin ei ala vanne kiristämään päätä.

 • pauii sanoo:

  Laatikot löytää kaupastakin. Saarioisten äitien tuotoksia voi tuunata kermalla ja hyppysellisellä mausteita. Nam nam 😉

 • Lisbet sanoo:

  Juu ei kannata yrittää kaikkea yhdessä päivässä tehdä…

 • Kolmen äiti sanoo:

  Vähemmän on enemmän niin ruuissa kuin leivonnaisissakin. Monen työpaikan lounasravintola ottaa tilauksia esim. joululaatikoista ja -leivonnaisista, joten osan työstä voi myös hyvällä omallatunnolla ulkoistaa.

 • KatMar sanoo:

  Valmiista laatikoista saa todella maistuvia, kun vähän lisää voita ja kermaa.

 • Sazda sanoo:

  Meillä tykätään kokata paljonkin, mutta ruokahävikistä ei tykätä. Ja lapset ei välttämättä kauheasti tykkää joulun ”perinteisistä” ruoista. Siksipä joulumenussa onkin paljon itse tehtyä, mutta myös valmiina ostettua. Valmiina ostetaan laatikot, joita meillä lähinnä syö mies ja vieraiksi pyydetyt (iso)isovanhemmat ja niitäkin vain sen verran kuin 2 syöntikerralla menee. Salaatteja tehdään fiiliksen mukaan, tonnikalasalaatti on ainoa joka jouluinen hitti. Kalapöytään pieni purkki tomaattisilliä, papan graavilohta ja savulohta jne. Eli vain ne ruoat joista tykätään muutenkin ja joka joulu kokeillaan jotain uutta reseptiä, osa jää ”meidän perinnejoulupöytään” osa ei.
  Ei turhista perinneruoista kannata stressiä repiä, jos ne on pöydässä vain siksi että niitä PITÄÄ olla jouluna ja jäävät sitten syömättä..

 • seija60 sanoo:

  Joulusta ja stressistä en tiedä, mutta sain olla Eskimon järjestämässä illassa, jossa oli Aki Walhmann. Saimme tehdä ruokaa näissä paperipusseissa ja voin kertoa että oli mielenkiintoista ja lopputulos hyvää. Näissä pusseissa onnistuu myös kinkku, oli kokeiltu. Ekologista luontoa rasittamatta.

 • Tintsu sanoo:

  En ole vielä keksinyt helpotusta joukustressiin