Stressaavissa tilanteissa verenpaine nousee. Mutta sitä voi kontrolloida pelkästään ajattelemalla, tutkimus osoittaa.

Usein kehotetaan miettimään jotain mukavaa mielikuvaa stressaavassa tilanteessa, esimerkiksi ajattelemaan ihania maisemia paratiisirannalla silloin kun makaa hammaslääkärin tuolissa. Nyt on huomattu, että kumppanin ajattelemisesta on yhtä lailla apua.

Asia selvisi tutkimuksessa, jossa vapaaehtoiset osallistujat laittoivat jalkansa kylmään veteen noin minuutin ajaksi. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään. Osalla osallistujista oli puoliso mukana paikan päällä. Loppuja osallistujia kehotettiin ajattelemaan joko puolisoaan tai tyypillistä päiväänsä. Samalla osallistujien verenpainetta mitattiin, kylmä vesi kun nostaa elimistön stressitasoa ja esimerkiksi verenpainetta.

Niillä, joilla oli puoliso mukana, sekä puolisoaan ajatelleilla verenpaine nousi vähemmän kuin niillä, jotka keskittyivät miettimään tavallista arkipäivää. Sykkeeseen ei puolison läsnäololla tai ajattelulla ollut vaikutusta.


Kuva Alejandra Quiroz.

Tehokkain vaikutus verenpaineeseen oli niillä, jotka kertoivat olevansa onnellisessa parisuhteessa. Mikä tuskin yllättää ketään. Nimittäin aika helposti se verenpaine NOUSEE puolisoa ajatellessa, jos hän on ihme törppö tai suhteessa menee huonosti…

Joka tapauksessa tätä kikkaa on helppo hyödyntää aina, kun stressaava tilanne puskee päälle. Jos omaa siippaa ei saa mukaan, tai ei voi ottaa mukaan, voi sentään hänen ajattelemisellaan helpottaa omaa oloaan.

Lisäksi on hyvä muistaa, että tutkimusnäytön perusteella hyvä suhde tukee sekä hyvinvointia että terveyttä. Siihen ei siis pidä suhtautua itsestäänselvyytenä!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia