Kyllä sinä tiedät, miten terveellisesti syödään. Miksi sitten et syö niin?

Ei, se ei johdu siitä, että sinulla ei ole tahdonvoimaa. No, osittain se voi johtua siitä, mutta ei pelkästään siitä. Terveellisesti syöminen on vaikeaa.

Näistä syistä se johtuu:

Roskaruoan himo on ihmiselle luontaista

Ei siis sillä tavalla, että olisimme luolamiesaikoina tottuneet syömään hampurilaisia ja juomaan limuja. Vaan sillä tavalla, että kun niitä ei luolamiesaikoina ollut, ihmislaji oppi himoitsemaan kaikkea, mistä saa nopeasti energiaa. Me himoitsemme luonnostamme makeaa, rasvaista ja suolaistakin ruokaa. Pikaruokavalmistajat tietävät tämän, ja roskaruoasta tehdään meihin alkukantaisesti vetoavaa.

Emme osaa vastustaa mainoksia

Erityisesti roskaruokamainokset vetoavat meihin, ja ne vetoavat tiedostamattomalla tavalla. On vaikea vastustaa sellaista, jonka vaikutusta itseensä ei edes huomaa. 180 teini-ikäisellä tehdyn tutkimuksen mukaan pikaruokamainokset vaikuttavat aivojemme palkitsemiskeskukseen, ja voimakkaammin kuin muut mainokset. Ja näitä mainoksia on kaikkialla, paljon muuallakin kuin vaikka vain televisiossa.

Terveellisesti syöminen on kallista

Jep, ei ole silloin kun syöt silakkaa ja lanttua. Mutta ihan totta: kuinka moni meistä syö silakkaa ja lanttua kovinkin usein? Kuinka moni osaa enää edes valmistaa silakoita? Lisäksi monilla meistä on nykyään vähän aikaa ja usein voimatkin loppu. Valmisruokaan tarttuminen on yksinkertaisesti helpompaa kuin alkaa valmistaa juureksista terveellistä ateriaa. Pakastepizzan saa jopa kahdella eurolla, mutta monipuolisen ja herkullisen salaatin ainesosat voivat maksaa yli kympin.

Terveellinen ruoka ei aina ole hyvää

Makuasiat ovat makuasioita. Monen mielestä kasvikset ovat herkullisia, mutta toisten mielestä ei. Jos jokin ruoka oikeasti ällöttää, niin vaikeaahan sitä on syödä. Tietysti kannattaisi opetella pitämään kasviksista ja muusta terveellisestä ruoasta, mutta se voi olla oikeasti haastavaa.

Joka viikko tuntuu tulevan uusi trendidieetti

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa hehkutetaan päivittäin uutuusdieettejä. Ennen vältettiin rasvaa, sitten hiilareita. Joskus ei saanut syödä hiilareita ja proteiinia samalla aterialla. Toiset käskevät välttämään maitotuotteita, toiset kaikkea eläinperäistä, toiset vannovat voin nimeen, joskus saa syödä munia ja joskus ei. Vähemmästäkin menee sekaisin!

Donitseja kulhossa
Kuva Court Prather.

”Terveellisetkin” valinnat voivat olla huonoja

Monissa tuotteissa on piilosokeria ja piilosuolaa, ja sen havaitakseen pitää osata lukea pakkausselosteita. Lisäksi terveellisinä ja kevyinä markkinoidaan tuotteita, joiden terveellisyydestä ei olla samaa mieltä. Onko esimerkiksi parempi valita tuote, jossa on sokeria vai tuote, jossa on makeutusainetta, jos nämä ovat ainoat vaihtoehdot?

Vältät vääriä asioita

Moni 1980-90-luvuilla elänyt pelkää edelleen rasvan syömistä. Hyvät rasvat ovat kuitenkin terveydelle välttämättömiä.

Syöt liikaa hyviä asioita

Kaikessa pitäisi pitää kohtuus. Jos syöt älyttömiä määriä porkkanaa, et ehkä vaaranna terveyttäsi, mutta ihosi saattaa värjäytyä oranssiksi. Niitä silakoitakaan ei suositella hirveitä määriä syötäväksi ympäristömyrkkyjen takia. Ja ne hyvätkin rasvat lihottavat jos syöt niitä liikaa kulutukseesi nähden.

On vaikeaa selvitä yksin

Hanki ympärillesi ihmisiä, jotka haluavat syödä terveellisesti ja voida hyvin. Elintavat tarttuvat. Jos puolisosi ja kaikki ystäväsikin vielä elävät pikaruoalla, kahvilla, alkoholilla ja vielä tupakallakin, ei ole mikään ihme jos et saa pidettyä kiinni terveistä elintavoista.

Se on geeneissäsi

Toiset meistä tuntevat biologisesti suurempaa viehtymystä esimerkiksi makeaan. Toiset meistä myös ovat alttiimpia erilaisille sairauksille ja lihovat helpommin. Kyllä, se on epäreilua ja ärsyttävää, mutta jos käytät geenejäsi tekosyynä, et saavuta sitä mitä haluat. Ehkä sinun pitää ponnistella keskimääräistä enemmän pysyäksesi terveenä ja jaksaaksesi syödä terveellisesti, mutta yritä käyttää sitä kannustimena lannistumisen sijaan.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Sorrutko aina syömään epäterveellisesti? TÄSTÄ se johtuu!”

 • Just sanoo:

  No onhan siihen koko joukko tekosyitä saatukin keksittyä. 😊

  • Asiantuntijat äänessä? sanoo:

   No äläs nyt. Tuohan oli tieteellistä faktaa, eikä tekosyitä. Kukalie ravintoprofessori ollut asialla. Ei kehdannut nimeään laittaa.

 • Asiantuntijat äänesssä? sanoo:

  No johan oli hömppää.
  Kirjoittajan henkilökohtainen lanttu-, porkkana- ja silakkainho olisi suorastaan hellyttävää, ellei sitä olisi kirjoitettu muka asiamuotoon.

  Luettuani tekstin minulle vahvistui kässitys, että epäterveelliset ruokatavat korreloituvat yksinkertaisuuden kanssa.