…ja se on hyvä asia!

Plastiikkakirurgit kertovat uudesta ilmiöstä: asiakkaat tulevat vastaanotoille siksi, että he haluavat näyttää samalta kuin sosiaaliseen mediaan lataamissaan kuvissa. Ihmisten huolta siitä, että he eivät näytä oikeassa elämässä samalta kuin selfieissään, kutsutaan Snapchat-dysmorfiaksi.

Ilmiö on siinä mielessä harmillinen, että tarkkaan harkitut ja huolella filtteröidyt somekuvat eivät ole todenmukaisia. Ne ovat kameran tallentama räpsäys juuri tietystä hetkestä ja ilmeestä, otettuja juuri tietystä kulmasta. Tämän päälle kuvaa voi vielä helposti käsitellä vaikka miten.

Kaiken tämän seurauksena ihmiset haluavat ostaa kauneusleikkauksia ja hoitoja, jotka saisivat heidät näyttämään samalta kuin kuvissaan. Ilman meikkiä, ilman oikeaa kuvakulmaa, ilman laihduttamista, ilman filttereitä.

Mutta se ei ole mahdollista.

Kukaan ei näe meitä samalla tavalla kuin selfieissä. Oikeassa elämässä valo, ilmeet, eleet ja liikkuminen vaikuttavat todella paljon siihen, miltä näytämme. Samoin tietysti valokuvassakin kamera, ilme ja valaistus vaikuttaa todella paljon, kuvakulmasta puhumattakaan. Kokeile vaikka siirtää selfiekameraasi ylemmäs ja alemmas, huomaat heti eroa siinä, miltä näytät.

On siis turha keskittyä siihen, miltä näytät kuvissa ja verrata sitä oikeaan elämään. Muut näkevät sinut kuitenkin eri tavoin. Ja muista myös, että et ole koskaan nähnyt omia kasvojasi muuten kuin peilikuvana tai valokuvassa! Oikeastaan et voi edes tietää, miltä näytät.

Instagramin ja muun sosiaalisen median myötä ihmiset ovat alkaneet kytätä ”virheitään” tarkemmin. Nykyään kun pienellä sormen liikkeellä voi poistaa kasvoistaan ”virheitä”, alkaa kuvia syynätä turhan tarkasti. Ihmiset menevät plastiikkakirurgeille pyytämään hyvin pieniä ja spesifejä muutoksia, kuten toisen kulmakarvan nostamista tai kämmenselän ihon nuorentamista, jotta kuva kihlasormuksesta olisi täydellinen!


Kuva Jessica Wilson, ylin kuva Alla Biriuchkova, kuvituskuvia.

Muut eivät kuitenkaan syynää ”virheitäsi” näin tarkasti. Eivät oikeassa elämässä eivätkä kuvissa. Yritä muistella sitä aikaa, kun ”huono valokuva” tarkoitti sitä, että kuvassa oli silmät kiinni…

Mutta nyt kun hyvin monet parantelevat somekuviaan, saattaa itselle tulla sellainen olo, että kaikki muut näyttävät niin paljon paremmilta kuin mitä itse näyttää… Omaa kuvaa ei välttämättä voi enää hyväksyä muuten kuin filtteröitynä. Odotuksemme siitä, miltä ihmiset näyttävät saattavat vääristyä. Esimerkiksi huulien täyttäminen on nykyään hyvin suosittua, ja huulitäytteitä ottavat usein ihmiset, joilla jo on täyteläiset huulet. Ne eivät vain ole yhtä suuret kuin somejulkkiksilla tai kaverin filtteröidyssä kuvassa. Vielä joitain vuosia sitten huulten täyttäminen kiinnosti ainoastaan niitä, joilla oli ohuet huulet tai iän myötä kaventuneet huulet.

Iso vaikutus onkin nimenomaan sillä, että paineita ei tule enää vain julkkisten kuvista, vaan omien kavereiden ja tuttujen upeista selfieistä. Kyllä sitä tietää, että niitä on käsitelty, mutta silti saattaa huonommuuden tunne alkaa vaivata.

Plastiikkakirurgi kertoo, että osa ihmisistä on jopa ”unohtanut” miltä näyttää oikeasti, ja hämmentyy katsoessaan peiliin. Eikä nyt ole siis kyse siitä säikähdyksestä, minkä kokee kun kurkkaa peiliin turhan aikaisena aamuna kenties pari lasia viiniä illalla nautittuaan…

Mutta miten sitten on hyvä juttu, että et näytä samalta kuin instagramkuvassasi? Jos kerran näytät kuvassa paremmalta kuin oikeasti ja muiden kuviin vertaillessa tulee paha mieli?

No sillä tavalla, että ei kukaan meistä pysty koskaan täyttämään kaikkia kauneusihanteita. Jos pystyisi, niin ihanne muuttuisi. Lisäksi ihanne on hyvin kapea ja yksitoikkoinen. Oikeasti sinä ja sinun persoonalliset kasvosi ja niiden liike ilmeittesi myötä on paljon kiinnostavampaa kuin standardimalliin filtteröity selfie. Oikeasti.

Lähteet 1, 2.

P.S. Vai onko ongelmasi se, että näytät kyllä peilissä oikein vetävältä, mutta valokuvissa olet kammotus? Kumpi on totuus? Tästä jutusta se selviää!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia