Väittävät, että isovanhemmuus on ihanaa. Kuulemma vielä parempaa kuin vanhemmuus, koska siinä saa pelkät ilot ilman kovin suurta vastuuta.

Eipä siis ihme, jos isovanhemmat ovat vähän tuppautuvia. Tilannetta voi mutkistaa sekin, että lasten ja vauvojen hoito-ohjeet muuttuvat koko ajan, joten isovanhemmat saattavat aika tiukastikin tuputtaa vanhentuneita neuvoja.

Mutta mikä on ok ja mikä ei?

Näitä juttuja ei isovanhemman pitäisi tehdä:

– Suhtautua välinpitämöttömästi vanhempien päätöksiin sosiaalisen median suhteen. Jos vanhemmat eivät halua kertoa lapsen nimeä tai julkaista tästä kuvia somessa, eivät isovanhemmatkaan voi sitä tehdä.

– Tuputtaa mielipiteitä lapsen nimestä. Ehkä nimi on sinusta outo tai ruma, mutta päätös ei ole sinun, joten voit pitää mielipiteesi itselläsi.

– Tehdä isoja hankintoja lapselle ilman vanhemman lupaa. Oli sitten kyseessä kallis tai kooltaan iso esine, tai vaikkapa meteliä pitävä lelu, älä osta sitä ilman vanhempien lupaa.

– Tunkea mukaan synnytykseen. Käyt katsomassa lasta sitten kun vanhemmat ilmoittavat, että se on ok. Jos lapsesi haluaa että olet tukihenkilö synnytyksessä, se on eri juttu, muutoin älä edes harkitse tuppautuvasi mukaan!

– Tuputtaa omia näkemyksiään lapselle. Hänen tulee itse saada päättää uskontokuntansa ja poliittiset näkemyksensä. Voit toki puhua siitä, mihin itse uskot, mutta älä painosta tai väitä, että se on ainoa oikea totuus. Älä myöskään opeta lapsille seksistisiä ja rasistisia näkemyksiä. Saat olla ihan mitä mieltä tahansa oletkin, mutta pidä suusi kiinni, jos ajatuksesi ovat kovin ennakkoluuloisia.

– Jättää kertomatta vanhemmille siitä, missä lapsi menee. Heidän pitää myöskin tietää.

– Suosia jotain lapsenlasta. Kaikki huomaavat tämän. Myös ne lapsenlapset, ja traumat saattavat kestää koko elämän.

– Syyllistää äitiä tämän valinnoista. Äiti päättää itse imettämisestä ja purkkiruokinnasta. Olivat sinun mielipiteesi mitkä tahansa, niitä ei tarvitse kertoa. Äiti on kykenevä tekemään omat ratkaisunsa. Pidä suusi kiinni myös lapsen painosta. Jos se on terveysriski johonkin suuntaan, ammattilaiset kyllä puuttuvat asiaan.

– Juoruilla vanhemmista lapsenlapsille. Juu teini-iän tarinat voivat olla hauskoja, mutta jätä ne myöhemmäksi. Älä myöskään puhu pahaa lapsistasi lapsenlapsillesi.

– Heittäytyä marttyyriksi. Muut eivät voi tehdä elämänvalintojaan sinun elämäsi perusteella. Olitpa sitten kuinka sairas tai vanha tahansa, lapsillasi ja heidän lapsillaan on oikeus omaan elämäänsä ja omiin valintoihin. Et voi myöskään vaatia, että juhlapyhät vietetään sinun kanssasi. Ehdottaa voit, mutta et vaatia.

– Syöttää lapselle muuta ruokaa kuin mitä hänen vanhempansa sallivat. Ruoalla hemmottelunkin suhteen kannattaa käyttää järkeä. Mummolassa voi saada tikkarin muulloin kuin karkkipäivänä tai ottaa toisenkin jätskin, mutta ei elää karkeilla ja sokerilimuilla.

– Lipsua säännöistä. Toki mummolavierailussa saa olla pientä erityisyyttä, mutta jos lasten nukkumaanmenoaika on kahdeksalta, älä anna heidän valvoa puoleenyöhön.

– Odottaa, että lapsesi kasvattavat lapsensa kuten sinä heidät. Maailma muuttuu ja käsitykset muuttuvat. Sitä paitsi sinun tapasi ei välttämättä ollut paras mahdollinen.


Ylin kuva Marco Albuquerque.

– Vertailla lapsenlapsiaan keskenään. Hyväksy jokainen sellaisena kuin hän on, äläkä pidä ketään parempana kuin muita.

– Viedä lapsia kampaajalle. Vanhemmat päättävät miten ja milloin lapsen hiukset leikataan.

– Tehdä lapsenlapsista välikappaleita esimerkiksi riidoissa tai avioerojen yhteydessä.

– Ostaa lemmikkejä lahjaksi.

– Kuumottaa lapsia seurustelusta ja tunteista. He kertovat mitä kertovat. Ihastuksilla kiusaaminen on inhottavaa.

– Arvostella äitiä kotona olemista tai työssäkäynnistä. Perhe tekee itse heille sopivimmat ratkaisut.

– Keskittyä kehumaan lastenlasten ulkonäköä. He ovat varmasti mitä kauneimpia lapsia, mutta pelkästään ulkonäköön keskittyvä kehuminen voi olla haitaksi. Kehu lasta myös hänen sitkeydestään, halustaan yrittää, ystävällisyydestään ja oikein toimimisesta sekä muusta vastaavasta.

– Kyseenalaistaa vanhempia lasten kuullen. Se johtaa vain siihen, että lapsetkin alkavat kyseenalaistaa vanhempiensa hyviäkin päätöksiä.

– Puhua pahaa lasten opettajista tai valmentajista. Voit kertoa, että sinä ajattelet hiukan toisin, mutta älä kyseenalaista ammattilaisten pätevyyttä ja näkemyksiä.

– Puhua siitä, millaisia tytöt ovat ja millaisia pojat ovat. Älä rajoita lapsenlapsesi olemista ja tekemistä sukupuolen perusteella.

– Pitää lapsenlapsia työvoimana. Varsinkin pienet lapset auttavat mielellään, mutta heitäkin pitää kauniisti pyytää ja työstä kiittää jälkikäteen. Kenties näin heistä kasvaa ihmisiä, jotka auttavat isovanhempiaan pyyteettömästi ja mielellään. Pakottamalla se on epätodennäköistä.

Lähde.

P.S. Haluatko ottaa kantaa toiseen puoleen tarinasta? Mitä sellaista lapset ja lapsenlapset tekevät, joka saa savun nousemaan isovanhemman korvista? Millaista on olla isovanhempi nykymaailmassa? Näistä tai muista aiheista sana on vapaa Avaudu tästä -lomakkeella! Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia