”Vielä kaksi vuotta sitten sisareni oli tuiki tavallinen lihaa pureskeleva länsirannikon kasvatti. Muutettuaan Etelä-Helsinkiin hänestä tuli ehdoton ja koko suvun painajainen.

Sisareni ehdottomuus näkyi jälleen jouluna: iäkkäät vanhempamme haalivat henki kurkussa vegaaniksi heittäytyneelle sisarelleni joulupöydän aarteita, jotka hän pääosin jätti syömättä. Sen sijaan hän ei jättänyt kenellekään huomauttamatta lihansyönnistä ja ilmastonmuutoksesta ja kaikista uhkista, joita me häntä vanhemmat tylsimykset edustamme.

Sisar oli myös hyvin tyytymätön saamiinsa lahjoihin. Koska hän on siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, hän myös edellyttää, entä häntä lahjotaan lonnonkosmetiikalla eikä millään hyvä Sylvi sentään, peruskamalla. Niskojaan nakellen hän ilmoitti myyvänsä saamansa lahjat Facebook-kirppiksellä.

On eri asia olla vegaani ja käyttää luonnonkosmetiikkaa kuin olla epäkohtelias ja mihinkään tyytymätön vegaani, joka käyttää mitä hyvänsä kosmetiikkaa. Minusta näyttää laajemminkin siltä, että omaan aatteeseensa hurahtaneet siskot ja veljet olettavat, että koko maailma muuttuu heidän valitsemansa aatteen mukaiseksi ja kaikkien on ymmärrettävä heidän valintojaan. On täysin eri asia olla allerginen jollekin asialle ja toivoa sen mukaista toimintaa kuin päättää aloittaa aatteellinen vouhotus, jonka varjolla käyttäydytään kuin pieni perkele. ”

Nimim. Kyllästynyt sisko

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “”Sisareni luomuehdottomuus pilasi koko suvun joulun””

 • Huono sisko sanoo:

  Tuo vouhottaminen on ihan oma lukunsa, mutta miksi pitää ostaa sellaisia lahjoja mitä lahjan saaja ei käytä?

 • Lem sanoo:

  Minusta tuo on outo ajatus, että allergiat halutaan huomioida, mutta ei eettisiä valintoja. Miksi? Itse en missään nimessä haluaisi, että vieraani söisi kotonani sellaista mikä tuntuu hänestä pahalta ja väärältä. Minusta läheisten pitää kunnioittaa sitä, mitä toinen pitää oikeana.

  Toki aina ei välttämättä voi erityisruokavaliota huomioida, en minä sitä sano. Mutta pidän outona ja tylynä käytöksenä isäntäväeltä, jos gluteenittomalle vieraalle tarjotaan ruokaa mutta vegaanille ei.

  Tarinan sisko toki käyttäytyi todella epäkohteliaasti. Yritetään kaikki elää sovussa ja löytää kunnioitusta toisiamme kohtaan.

 • Nimetön sanoo:

  olkoon mitätahansa mutta ei muiden tartte olla minä olisin sanonut pidä suusi kiinni älä muita häiritse ensi jouluna ilman lahjoja joutaa jäädä

 • Näin meillä sanoo:

  Meillä vegaanit yms saa tehdä ihan omat syötävänsä itse.
  Yritän esim. keliaatikoille tehdä gluteenitontakin tarjottavaa, mutta oman valinnan kautta tullut ruokavalio on ihan oma valinta, ei minun. Munäkään en tee maidottomuudestani asiaa ( vaikka sairaus, ei valinta) kysyn vain kauniisti, jos epäilen maitoa olevan ja mitä maitoa on. Jos en tiedä, enkä kysy, otan jotain muuta…
  Kaikkein huvittavinta on meillä käyvä vegaani ( joutuu tekemään yökyläillessä omat ruokansa, maksan tarpeet kun käydään kaupassa), joka syö kyllä maitosuklaata, mutta ei kuulemma mitään eläinperäistä (ilmeisesti maitosuklaapuu on jossain… ja jos ne syö vielä yöllä muiden nukkuessa ei haittaa 😀 ). Samat tyypit kulkee nahkamaihareissa…

 • Kaikkea sitä sanoo:

  Sama pätee ”siskoihin” jotka ovat hurahtaneet johonkin verkostomarkkinointiin tms, kuten fitline, amway, magneetit, korvavalot, ketogeeninen ruokavalio… Ei vain jaksa kiinnostaa. Miks ei voi elää normaalia elämää ja puhua tavallisista asioista?

 • Paska kasvissyöjä sanoo:

  No seisoopa hanakasti aatteensa takana – mieluummin laittaa ruokaa hävikkiin ja tuhlaa luonnonvaroja jättämällä olemassaolevat resurssit käyttämättä. Ruokahävikki on suurempi paha, kuin lihan syönti. Lihansyönnissäkin yksi suurimpia haittoja on juuri se, että lihaa tuotetaan yli länsimaisen tarpeen, eli sitä menee hukkaan, eli siskosi teki juuri sen mitä muka halusi niin kamalasti välttää.
  Kosmetiikankin olisi voinut käyttää, olisi vain kiittänyt huomaavaisuudesta, mutta esittänyt ettei jatkossa toivo enää kosmetiikkaa lahjaksi koska käyttää vain tiettyjä tuotteita ja maininnut mistä syistä.

  Ei tulisi mieleenkään vaatia kasvisruokaa vanhemmiltani tai keneltäkään muultakaan. Jos kyse on syömingeistä tuttujen kesken, ilmoitan tuovani omat evääni (ja yleensä niin että halukkaille maistajillekin riittää). Silti vanhempani usein ostavat jotain ihan vain minulle.
  Jos on syömingit tuntemattomien kesken, en sano mitään, ja keskustelen aatteista ja tottumuksista sitten kun se on sopivampaa tutustumisen myötä.

  Noloa pilata vaikkapa puolison isoisän syntymäpäivä vinkumalla että haluan kasvisvaihtoehtoja, kun olen kuitenkin ”ulkopuolinen” ja vielä tuntematon suvulle.

  Kasvissyönnillä ei pelasta mitään, jos kyse on vain siitä että on pakko saada falafelia.

 • Ymmärrä ymmärtää sanoo:

  Nämä, tai muutkaan valinnat elämässä eivät oikeuta huonoon käytökseen.
  Minä olen vegaani myös, mutta en tee siitä numeroa. Toki, voinen kuvitella herättäväni samanlaisia ajatuksia omassa suvussani. Olen kuitenkin kertonut asiasta etukäteen, ettei ruokia tarvitse tehdä minulle asti, tai minua varten vegaanista ruokaa. Toisaalta toivon myös kunnioitusta muiden ihmisten päätöksiä kohtaan, on kyse ruokavaliosta tai muusta elämäntavasta.
  Minäkin käytän luonnonkosmetiikkaa ja kun aikoinaan tämän päätöksen tein, kerroin, että en halua saada lahjaksi eläimillä testattuja tuotteita. Kyse ei ole siis siitä, etteikö ”normaalit” kelpaisi. Kyse on periaatteesta, jonka takana seison. Perheeni kunnioittaa asiaa, eikä turhan vuoksi ostakaan ”perustavaraa”. Mielestäni tässä ei pidäkään tyytyä toimimaan aatteidensa vastaisesti. Mutta. Kaikkien aatteita kuuluisi kunnioittaa, on kyse sitten sekasyöjän, vegaaninen, minkä tahansa edustajasta.

 • Kuopus sanoo:

  Minua ärsyttää myöa sisarukseni, joille pitää tehdä sokerittomat, gluteenittomat, mauttomat ruuat, koska he vain noudattavat päättämäänsä ruokavaliota. Ikävintä on, ettei perheen lapsetkaan saa syödä normaalisti. Esim kaikki sokeri on kielletty. Mielestäni olisi asiallista, ettei kaikkea ruokaa muuteta vapaaehtoisten rajoitusten mukaiseksi, vaan jos normaali ruoka ei kelpaa, tuodaan omat eväät. Tosin sekin on epäkohteliasta. Mikä ongelma on ottaa kaikkea vähän, vaikka siinä olisi lihaa, kalaa, sokeria?
  Ihmisten huono käytös ei johdu ruokavaliosta tai aatteesta, vasn jostain ihan muusta. Aloittajan sisko käyttäytyy huonosti, mutta siinä on varmaan taustalla lapsenomainen tunne ettei häntä huomioida, nähdä sellaisena kuin nyt on tai ei hyväksytä kun ei haluta ostaa oikeanlaisia lahjojakaan. Auttaisiko jos kertoisi miltä siskon käytös tuntuu?

 • Suorat sanat sanoo:

  Noo, jos ei hän ole enää ihan teini kuitenkaan, lienee parasta sanoa suoraan vaan. Sano asia juuri kuten olet sen kokenut. Hän voi sitten miettiä sitä ja ehkä palata anteeksipyynnön kera tarpeeksi niskojaan nakeltuaan. En tykkää myöskään yhtään siitä, että vanhoja ihmisiä nöyryytetään turhanaikaisella kiukuttelulla. Jos hän on perheenne kuopus ja tottunut prinsessakohteluun, nyt on korkea aika luopua siitä.

 • Näitä riittää sanoo:

  Tuskin muutto etelä-helsinkiin on se syy. Sisaresi on hurahtanut maaiomantuskaan. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, ettei se oikeuta huonoon käytökseen.