Harva lause ärsyttää viimeisillään raskaana olevaa yhtä paljon kuin toteamus siitä, että ”ei sinne ole yksikään vauva jäänyt”. Tottahan se tietysti on. Synnytys käynnistyy kun käynnistyy, ja jos ei käynnisty, se käynnistetään.

Tieto tästä ei paljoa lohduta jossain viikoilla 41+ kun jokainen hetki valtavan vatsan, kipujen, hermoilun, univaikeuksien, närästyksen, malttamattomuuden, turvotuksen ja ties minkä vaivan kanssa on liikaa. Lisäksi odottajaa rasauttelee muiden jatkuvat utelut: siis eikö se VIELÄKÄÄN ole syntynyt?! NO EI OLE.

Suomalaisessa kansanperinteessä on kikkansa synnytyksen käynnistämiseen. Perinteisimmät ovat niin kutsuttu ässäsarja: siivous, sauna, seksi ja siideri. Muitakin kikkoja, kuten portaissa juoksemista, tulista ruokaa ja vyöhyketerapiaa suositellaan.

Ihmisillä on vaihtelevia kokemuksia näiden tehosta, mutta epätoivoisimmat kokeilevat jokaista. Siivousvimma iskee viimeisillään olevaan odottajaan tyypillisesti joka tapauksessa. Siideriä ei jokainen uskalla koittaa, mutta toki alkoholitontakin sidukkaa löytyy. Tosin väitetään, että salaisuus on nimenomaan siinä alkoholissa. (Muistutetaan tässä kuitenkin, että turvallista rajaa raskausajan alkoholin käyttöön ei tiedetä, ja siksi suositellaan, että alkoholia ei juo odotusaikana lainkaan.)

pariskunta kädet naisen raskausvatsalla

Kuva Johnny Looy, ylin kuva Sharon McCutcheon.

Ja sauna taas, mihinpä suomalainen ei uskoisi sen auttavan! Teoria on ilmeisesti sama kuin siiderissä: rentoutuminen antaisi kropalle viestin, että nyt on hyvä hetki vauvelin lähteä syntymään. Tämä voi hyvinkin toimia! Pitää toki muistaa, että jos synnytys ei käynnisty, se ei johdu siitä, että odottaja olisi stressaava hermokimppu, eli ei oteta mitään paineita ”oikeanlaisesta relaamisesta” sitten! Vauvat syntyvät kun syntyvät.

Sillä se lähtee millä on tullutkin, sanotaan kahdessa tilanteessa: silloin, kun on tarkoitus juoda alkoholia toista päivää putkeen, sekä silloin, kun pitäisi saada synnytys käynnistymään. Lausahdus kertoo siitä, miten tehokkaana synnytyksen käynnistäjänä seksiä pidetään.

Seksi tosiaan rentouttaa sekin. Mutta siihen liittyy ihan oma erityispiirteensä: väitetään nimittäin, että siemenneste toimii kuten synnytystä käynnistävät lääkkeet. Spermassa on prostaglandiinia, jota käytetään myös kypsyttämään kohdunsuuta. Lisäksi seksin aikana erittyvä oksitosiini saa kohdun supistelemaan. Nämä ovat siis faktoja, mutta auttaako seksi käytännössä?

Tutkijoiden tyly vastaus on ei.

Johtopäätökseen päädyttiin tutkimalla 1 500 raskaanaolevaa, joista jokainen odotti yhtä lasta. Tutkimukseen osallistuvia ohjeistettiin joko pidättäytymään seksistä, harrastamaan seksiä kahdesti viikossa, tai harrastamaan niin paljon seksiä kuin mahdollista, ja lisäksi osalle ei annettu mitään ohjeita suuntaan tai toiseen.

Seksin määrä ei vaikuttanut siihen, milloin synnytys käynnistyi.

Tästä huolimatta, jos seksi tai muu läheisyys tuntuu hyvältä raskauden loppuvaiheessa, siitä vaan!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Siivous, sauna, seksi ja siideri…ainakin yksi näistä on todettu tehottomaksi synnytyksen käynnistämiseen!”

  • Äiti sanoo:

    Minulla ei ensimmäinen synnytys käynnistynyt millään. Neljä päivää käynnistettiin sairaalassa kaikin keinoin. Tipalla (ja täydellä annoksella) saatiin supistuksia jotka loppui heti jos tippa otettiin pois. Meni sitten sektioon. Seuraavaa ei sitten edes yritetty käynnistää vaan sektio suunnitellusti.

  • Astrologi sanoo:

    No se syntyy sitten kun tähdet ovat oikeassa asennossa 😉