Synnyttäminen eri aikoina on puhuttanut viime päivinä.

Vuonna 1968 oli nykymittapuulla hurjat käsitykset siitä, miten vastasyntynyttä pitää hoitaa.

Saimme myös kirjoituksen siitä, millaista synnyttäminen oli 1990-luvulla, ja kuinka paljon paremmaksi sama äiti koki uudemmat synnytyksensä 2000-luvulla.

Avaudu tästä -lomakkeen kautta saimme vielä ajatuksia herättävän kirjoituksen siitä, pitääkö isän tulla mukaan synnytykseen vai ei. Nykyisinhän iso osa äideistä haluaa kumppaninsa synnytykseen mukaan.


Kuva Alex Pasarelu, ylin kuva Patricia Prudente.

Tämä esikoisensa vuonna 1975 synnyttänyt nainen on sitä mieltä, että miehen paikka ei ole synnytyssalissa eikä myöskään synnytysvalmennuksessa. Nykynaiset ovat liian avuttomia, kun raahaavat miehensä sinne mukaan, hän lataa:

”Vanhoja asioita muistelen, olin ensimmäisen lapseni syntyessä 30-vuotias ja toisen 35-vuotias, siihen aikaan siis aika ”vanha”.

Synnytykset menivät hyvin, kiitos taitavien ja ihanien kätilöiden ja muun henkilökunnan. Tytär painoi 3,6 kg ja synnytys kesti n. 8 tuntia ja poika 4,65 kg ja aikaa meni 4 tuntia!

Miestäni en sinne halunnut, eikä hän olisi mielellään sinne tullutkaan! Köysissä olisi pitänyt varmaan viedä.

Olen edelleen sitä mieltä, että miehillä ei ole sinne synnytykseen mitään asiaa, luotan enemmän asiantuntijoihin!

Minua suorastaan raivostutti, kun olin ensimmäisen lapsen odotusaikana siinä synnytysvalmennuksessa, ja siellä niillä toisilla oli se puoliso mukana! Minua suorastaan ärsytti siellä hyy-hyy hengittää niiden vieraiden miesten joukossa!

Jos vielä sairaaloissa on niin, että miehet ovat siellä mukana, niin järjestäkää edes omat ryhmät niille naisille, jotka sen miehen sinne raahaavat.

Olen kuullut, että moni mies ei sinne edes halua, mutta kun naiset pakottavat, kun kaverinkin mies oli!

Se on eri asia, jos mies voi sitten tulla synnytyksen jälkeen sinne piipahtamaan ja lasta katsomaan! Älkää nykynaiset olko niin saamarin avuttomia!”

Nimim. Äidiksi vuonna 1975

Mitä mieltä sinä olet? Olisiko parempi, että miehiä ei raahattaisi mukaan synnytysvalmennuksiin ja synnytyssaleihin? Vai onko mielestäsi ehdottoman tärkeää, että isä pääsee mukaan? Mitä mieltä olet sinä mies, mukaan vai ei? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 38 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

38 vastausta artikkeliin “Miehen paikka ei ole synnytyssalissa!”

 • Viljamiina sanoo:

  Mitenköhän miesten mukana olo synnytyksessä liittyy naisten avuttomuuteen? Eiköhän jokainen nainen sen homman hoida kätilön avustuksella (ongelmatilassa toki lääkäri mukana), mies saa olla mukana seuraamassa lapsensa syntymää.

 • MeToo sanoo:

  Suosittelen vahvasti jutun kirjoittajalle mennä jutteleen jollekin ammattilaiselle. Selvästi sun tekstistä näkyy vuosikymmenien katkeruus omia synnytyksiä ja miehesi asennetta kohtaan. Nyt se on helpompi leimata nyky synnyttäjät laiskoiksi, kun heidän kumppaninsa haluavat olla arjessa mukana. Uskon toki sua, ettet olisi miestäsi sinne kaivannut, varmasti olisi ollut jopa ahdistavampi tilanne mutta miksi? Siinä se kysymys johon pelkäät vastata ja myöntää itsellesi totuus.

  Ja ennen ne miehet vasta kävikin vieraissa ja jätit mainitsematta, että 70-luvulla eroaminen oli melko sen vaikeaa nykypäivään verrattuna, kamalamman kuvan sen ajan avioliitoista oon saanut. Näissä asioissa nykyään on todellakin paremmin!

 • Nimetön sanoo:

  Hankala juttu
  Avioerot ovat lisääntyneet huomattavasti sen jälkeen kun isät ovat alkaneet osallistua synnytykseen. Eron syitä on lukuisia mutta mieitin joskus, miten miehet mahtavat kokea seksin sen jälkeen kun on nähnyt naisensa toosa revenneenä? Onko tätä koskaan kysytty miehiltä? Puhuvatkohan miehet tästä keskenään? Vaikka syntymän kokemus on hieno jakaa, saako se miehen haluamaan muita naisia?
  Valitettavasti synnytyksen näkeminen ei automaattisesti takaa hyvää sidettä isän ja lapsen välille. Suht moni isä pystyy sujuvasti katkaisemaan välinsä pieneen lapseensa. Useimmiten silloin kun on uusi daami kierrokessa.
  En väitä olevani oikeassa mutta mielestäni tätäkin puolta asiasta kannattaisi tutkia.

 • Päivi sanoo:

  Mikähän siinä on, että nykyään pitää olla asioista samaa mieltä kuin yleinen mielipide. Eriävää sanaa ei vaan saa julkisesti esittää ja jos esittää, niin lykkaus on sallittu. Kenelle se kuuluu piruakaan onko ne isät siellä synnärillä mukana vai ei? Kuinka moni teistä naisista on ollut seuraamassa kun rakkaimpanne kärsii synnytystuskissaan? Ei varmasti ole kiva seurata sivusta, joten onko ihme jos ei halua sitä kokea. Eikä muuten auta kipuihin vaikka toinen kuinka pitää kädestä, sitä varten on lääkärit ja kivunlievitys. Jokainen päättäköön itse, miten toimii. Jos isä ei osallistu synnytykseen, niin eikö sektiolla syntyneet lapset saa sitten automaattisesti huonon isäsuhteen? Eli lyhyesti, koska asia ei teille kuuluu, niin pitäkää tässäkin asiassa mölyt mahassanne.

 • Kia sanoo:

  No mun miestä ei tarvinnut kertaakaan edes pakottaa hän itse halusi tulla! Mitäs jos jotain sattuisi vähän surullisempaa niin mies ei olisi paikalla tai edes tietoinen asiasta ennen kun joku ”asiantuntija” siitä menee isälle kertomaan! Mun mielestä sitä lasta on yhdessä tehtykin niin kyllä sitä itse ollaan molemmat vastaanottamassa jos vain suinkin siihen kyetään!!

 • Ei ollenkaan avuton äiti sanoo:

  Ekaksikin, kyllä niissä isissä huomaa, että ennen ei olleet mukana, ei se side niihin lapsiin ole ollut sellainen mitä nykyään on. Tottakai mies saa mukana olla, jokainen synnyttää omassa salissa omassa rauhassa se tuleva isä siellä tukena. Moni nykyajan mies ei halua olla kuin isänsä ja siksi ne sinne haluaa mukaan, jos joku isä ei halua, niin pakottaa ei kannata. Ei se nainen avuton ole, jos miehen mukaan haluaa, vaan haluaa ottaa sen isän osaksi kokemusta, joka lähentää vauvan ja isän suhdetta. Meillä isä lasten synnytyksissä oli mukana, halusi niihin ehdottomasti ja sanoi olleen parhaimpia kokemuksia. on aivan ihana, läsnäoleva ja rakastava isä.

 • Kaksi lasta synnyttänyt,isä mukana. sanoo:

  No nyt on kyllä kummallinen ajatusmaailma tällä äiti ihmisellä.

  Mun mielestä isän ei tarvitse tulla vaan ISÄLLÄ ON OIKEUS tulla katsomaan kun lapsensa syntyy, oikeus olla puolisonsa tukena isossa tilanteessa. Mutta isällä on oikeus myös olla tulematta jos niin haluaa.

  Mun mielestä on ihan törkeetä haukkua naisia avuttomiksi koska haluaisivat isän olevan mukana synnytyksessä. Ja se että jos nainen on herkempi joku toinen ei tarkota että olisi avuton, keneltä muultakaan sitä apua ottaa vastaan mielummin kun omalta puolisolta joka on tuttu ja turvallinen.

  Omasta henk.koht kokemuksesta pikemminkin ite sai olla se tuki ja turva sille miehelle samalla kun itse synnytin. Niin en tosiaan koe olleeni millään tavalla avuton vaan pikemminkin toisinpäin!

 • Anmari sanoo:

  Eiköhän se ole kunkin oma valinta haluaako tulla mukaan synnytykseen vai ei ainakin mielestäni. Meillä ei edes asiasta keskusteltu ja mies halusi itse olla mukana ja oli vielä koko viikon sairaalassa omasta tahdostaan opettelemassa uutta arkea. Mielestäni on julmaa kieltää miestä tulemasta mukaan synnytykseen jos hän haluaa olla osallistua vauvan ensi hetkiin ja jos mies ei halua tulla mukaan niin onhan sekin hyväksyttävä. Kukin tyylillään mielestäni.

 • Maailma muuttuu ja tukka vaan lyhenee sanoo:

  Kirjoituksesta paistaa mielestäni sukupolvien välinen kuilu. Se on meille itsestään selvää, että henkilökunta hoitaa ammattinsa ja mies on paikalla perheen yhteenkuuluvuuden vahvistamiseksi. Molemmat vanhemmat osaavat hoitaa lasta, koska ovat aikuisia. Onneksi on tultu kauas siitä maailmasta, mistä olen kuullut juttua, että kätilöt saattoivat haukkua äitejä huonoiksi synnyttäjiksi, kun ammattiylpeys lipsahti ylimielisyyden puolelle, imetysongelmista puhumattakaan.
  Ja siitä kuilusta, ei ole vuosikymmeniin ollut ok, että vanhat ihmiset paasaavat asiasta kuin asiasta nuoremmilleen vain sillä perusteella, että heillä on enemmän ikää. Sitä pidetään aika raskaan ihmisen merkkinä.

  • BTW sanoo:

   Saattaa olla sukupolvien välillä myös eri käytännöt synnytyssairaaloissa. Nykyäänhän synnytyksessä saisi olla suurimman osan ajasta yksin, jos ei tukihenkilöä ole paikalla.

 • Äidiksi 14 ja 17 sanoo:

  ”Jos vielä sairaaloissa on niin, että miehet ovat siellä mukana, niin järjestäkää edes omat ryhmät niille naisille, jotka sen miehen sinne raahaavat.”

  Ei tarvitse pelätä. Siellä mitään synnytysvalmennuksia ole – itse opettelet videoilta ja katsot synnytyssairaalan esittelyn videolta.

  Ei miehen ole pakko tulla mukaan. Mutta julmaa olisi kieltää isältä osallistuminen vauvan ensimmäisiin hetkiin. Onneksi vanhemmuus ja isyys on tänä päivänä ihan jotain muuta kuin se oli 1975.

 • Helga-neiti sanoo:

  Tää kirjoitus on ihan täyttä naisvihaa, ei mitään muuta.

  Todella surulliseksi tämän tekee se, että kirjoittaja on itsekin nainen, ja näin ollen vihaa omaa sukupuoltaan.

  • Olemisen sietämätön keveys sanoo:

   Taitaa olla ihan sukupuolesta riippumatonta ihmisvihaa. Itse mietin, että millainen parisuhde kyseisellä ihmisellä mahtaa olla (jos sellainen edelleen hänellä on), miesparka.