Saimme keskustelunavauksen Avaudu tästä -lomakkeen kautta.

Kirjoittaja miettii, ovatko neuvolan ohjeet ja raskausajan ruokavaliosuositukset turhan tiukkoja, kun odottajalla alkaa mennä niiden kanssa hermot. Aina tuntuu tekevän kaiken väärin ja pelkoja on jo ehkä liiankin kanssa.

Monissa muissa maissa ihan Euroopassakin ohjeet ovat erilaiset kuin Suomessa. Lapsen parasta niillä tietysti tarkoitetaan, mutta ovatko riskit niin isoja, mitä esikoisen odottaja ohjeista päättelee? Keskemenoriski kun tuntuu vaanivan ihan kaikkialla:

”Enpä olisi uskonut kun positiivisen raskaustestin tein millaista raskausaika tulee olemaan.

Olen saanut kuulla kyllästymiseen asti siitä, kuinka halvat vauvan vaatteet ovat epäekologisia ja sisältävät tappavia myrkkyjä. Neuvoja on tyrkytetty joka puolelta, yritän kuunnella neuvolan ohjeita kuunnella mutta silti tunnun tekevän väärin.


Kuva Echo Grid.

Ja sitten tämä raskausajan ruokavalio!! Kyllä meinasi itku päästä kun uunilohta teki mieli ja kaupassa mietin millaista lohta sitä nyt saa syödä?! Listeria tuntuu vaanivan joka paikassa, ja jos ei ole listeriaa niin sitten vähintään ympäristömyrkkyjä. Loppupeleissä päädyin epätoivoisena iskemään kinkun paistomittarin loheen, jotta on varmasti yli 70 asteista lohta. Noh ylikypsäähän siitä tuli ja hiukan kärähtänyttä.

Kyllä raskaus voi tehdä ennen järkevän ihmisen mielisairaaksi, kun ohjeita vaan tuputetaan ja kaikessa on keskenmenon riski!!

Sitten tämä että raskaudesta tehdään nykypäivänä sairaus, pitää mennä sokerirasituksiin ja ai jumalauta jos sanot ettet aio mennä, sinut leimataan heti hirviöksi joka ei ajattele lastaan! Ensinnäkin miksi nuo sokeriarvo rajat kiristyvät koko ajan, ja normaali diabeetikollakin on matalammat rajat? Ja millä tavalla sokerirasituksessa annettu sokerin määrä on realistinen, kuka voi normaalielämässä semmoista määrää kerralla vetää ja vielä tyhjään mahaan?”

Nimim. Esikoinen

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Onko raskausajan ruokavaliota oikeasti pakko syynätä näin paljon?!”

 • Se maalaisjärki olis hyvä olla sanoo:

  Rakas esikoinen ❤️ Anna ohjeiden tulla ja mennä. Tiedät itse aivan varmasti mikä on sinulle ja tulevalle esikoisellesi se paras tie kulkea. Syö ja juo mitä mielit osta vaatteita joista pidät ja ennen kaikkea joissa pikkuisesi on hyvä olla. Jos luet netti-äitien palstoja, hymähdä niille ja käy ostamassa kaupasta kunnon siivu lohta ja tee siitä ruokaa joka maistuu juuri sinulle. Sinä olet itsesi ja lapsesi hyvinvoinnin luoja. T. Nim. Maksalaatikkoa yhden raskauden ajan himona syönyt ja kelpo poika syntyi ja kasvoi aika mieheksikin.

 • 02/2016 ja 09/2018 sanoo:

  Itellä paloi käämit siinä kohtaa kun tajusin että mun nippa nappa radia hoidettiin ruokavalion lisäksi lääkityksellä, jokapäiväisellä mittailulla ja jatkuvalla sairaalaseurannalla, ja samanlaisilla arvoilla eri sairaanhoitopiirissä kaveri sai mittailla vaan silloin tällöin ilman yhtään sairaalakeikkaa. Käytin kotona 12 purkkia liuskoja siinä ajassa kun kaveri käytti 2.

  Onneks olin esikoisesta mammailemassa enkä töissä, mutta jokainen liuskojenhakureissukin oli pitkä kun pikku-uhmis piti ottaa mukaan, saatika että sai kotihoidossa olevalle järkättyä aina sairaalakäyntien ajaksi jonkun vahtimaan. Hyvä että tutkivat ja seuraavat, mutta missä logiikka eri paikkakuntien välillä?

 • Miuski sanoo:

  Minulle aikanaan tuttu kätilö sanoi, että ainoat ehdottomasti kielletyt tuotteet ovat alkoholi, tyhjiöpakatut kalat (listeria) ja ulkomaiset, pastoroimattomat juustot (listeria). Muuten hän sanoi, että kaikkea saa syödä kohtuudella. Tähän olen itse uskonut ja omissa raskauksissa ei ongelmia ole ollutkaan, paitsi vikassa raskausajan diabetes, joka pysyi kurissa ruokavaliolla. En tiki kehoita muita heittämään neuvolan ohjeilla vesilintua, sanonpahan vaan 🙂

 • Smk sanoo:

  Lapsikuolleisuus Suomessa on maailman pienimpiä ja eroa on myös muihin Euroopan maihin nähden. Kyse on nimenomaan suosituksista eikä kielloista, joten kukin päättää itse minkälaisen riskin haluaa ottaa.

  Sokerirasituksessa raja-arvot ovat tiukat, sillä korkeat verensokerit vaikuttaa vauvaan enemmän kun äitiin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää seuloa joukosta ne joilla on raskausdiabetes, jolloin se yleensä voidaan hoitaa pelkällä ruokavaliolla.
  Raskausdiabeteksessä on kyse sokeriaineenvaihdunnan häiriöstä eikä diagnoosi ole äidin kiusaamista varten vaan vauvan hyvinvointia varten.
  Omasta puolestani olin tyytyväinen diagnoosiin, sillä näin sain useamman ultran ja vauvan hyvinvointia (ja minua) seurattiin raskausaikana tarkemmin.

  Ei sille diagnoosilla mitään voi, joten ei sitä kannata minään tuomiona ottaa.