Olenko raskaana vai en? Siinäpä kysymys, jota rauhallisinkaan tuumailija ei hirveästi malta odottaa. Toisin kuin virallinen lääketiede saattaa väittää, moni nainen tuntee varhaisia raskausoireita jo ennen kuin on tehnyt positiivisen testin. Se on se naisen vaisto, sanotaan.

Osa pitää aikaisia tuntemuksia hömpötyksenä. Kun oikein kovasti toivoo että kohdussa kehittyisi uusi elämä, alkaa tuntea kaikenlaista nippailua ja kuvotusta. Oman itsen tarkkailu saattaa mennä ihan överiksi. Käsi ylös jos sinäkin olet tutkinut limakalvojesi väriä ja sitä mystistä pistettä, mikä pitäisi raskaanaolevalle ilmestyä korvaan vai minne se nyt olikaan..!

Mutta varhaiset raskausoireet eivät ole pelkkää hysteeristen akkojen kuvittelua, vaikka helposti kylmän lääketieteellisessä ja miehisessä maailmassa se sellaiseksi leimataankin. Hedelmöittymisen tapahtuminen ja hedelmöittyneen munasolun kiinnittyminen ovat monimutkaisia tapahtumia, ja miksei herkästi kroppansa muutoksiin reagoiva nainen voi hyvinkin tuntea jotakin tapahtuvan? Puhumattakaan siitä, että kiinnittymisen jälkeen raskaushormonien pitoisuus alkaa elimistössä nousta todella kovaa vauhtia. Miksi niitä muutoksia ei voisi tuntea?

Monet naiset sanovat että mieletön ja selittämätön väsymys ja rintojen arkuus olivat ensimmäiset raskausoireet. Niitä voi tietenkin olla vaikea erottaa normaaleista PMS-oireista tai ihan vaan elämästä! Mutta varhaiset raskausoireet eivät suinkaan jää tähän, vaan voivat olla monenlaisia. Oireiden lisäksi naisella voi olla selittämätön tunne: ”mä vaan tiesin”. Niitäkin juttuja kuulee, joissa raskaana olevan naisen äiti ”vaan tietää”, esimerkiksi kuullessaan tyttärensä äänen puhelimessa.

Naiset kertovat:

”Rinnat olivat tosi kipeät kun juoksin bussiin. Vatsakin näytti kasvaneen, ja nännit olivat tummemmat. Väitin silti sitkeästi itselleni että olen kuvitellut koko jutun. Ostin raskaustestin vain siksi, että sillä saisin itseni lopettamaan vainoharhaiset ajatukset. Testi oli negatiivinen, mitä nyt haalea viivanpaikka näkyi. Kaveri sanoi, että ei niissä ole mitään viivanpaikkaa. Oho. En ollutkaan kuvitellut oireita!”

”Kuukautiseni eivät jääneet pois, joten ensin en osannut ajatella olevani raskaana. En ennen kuin kahvin ja tulisen ruoan himo yhtäkkiä äityi valtavaksi. Lähdin kauppaan pakaste-thairuoan perässä ja siellä tuli mieleen että hetkinen. Ostin myös raskaustestin ja positiivinenhan se oli.”

”Heti hedelmöittymisen jälkeen näin unta, että saisin tyttären. Unen nähtyäni tiesin, että nyt on tärpännyt. Mitään oikeita oireita ei alkuun ollut, mutta olin silti varma. Ja tosiaan, sain siitä raskaudesta tytön.”

”Viime vappuna ei skumppa maistunut. Eikä siiderikään. Lähdin juhlista kotiin ja menin aikaisin nukkumaan. Vappupäivänä heräsin hirveään krapulaan, ja ihmettelin sitä kovasti. Kun krapula ei lähtenyt seuraavanakaan päivänä, mies sanoi että olisin raskaana. Niin olikin. ”Krapula” jatkui vielä rapujuhlissakin ja vauva syntyi joulun aikaan.”

”Ystäväni koira suhtautui minuun yhtäkkiä eri lailla. Jotenkin suojelevasti, ja ajattelin että eläin vaistoaa kyllä. Siinä vaiheessa olin itse kiinnittänyt huomiota väsymykseen ja rintojen pingotukseen, mutta koiran käytös sai minut varmaksi asiasta.”

Aikaisintaan raskauden voi testata muutamaa päivää ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa, mutta varminta on odotella kuukautisten poisjääntiä. Liian varhain tehty testi saattaa näyttää negatiivista, vaikka raskaana olisikin. Kun malttaa odotella, virheellisen tulosten todennäköisyys vähenee.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “Varhaiset raskausoireet – totta vai kuvitelmaa?”

 • "Sen tietää" sanoo:

  Esikoisesta: Jälkikäteen laskin koska kiinnittyminen olis voinu tapahtua,niiin siihen aikaan sain alamahakipukohtaunsen töissä ja tuumasin työkaverille kaksin kerroin vitsaillen ” taitaa supistaa”.

  Sain elämäni ensimmäisen närästyskohtauksen ennen testiä ja mies sano että ”onko tuo nyt sitä” ”ei oo,totesin”.

  Tokasta kuvotti melkeen heti ovulaation jälkeen, tällöin tunsin ovulaation ja normaalista poiketen peräkkäisinä päivinä. Ja ihmettelin et jopas ny. Kävin varhaisultrassa kun oli tunne kaksoosista, kuvotuksenkin takia. Mutta masusta paljastui yksi elävä ja yksi ”tuulimuna”, joten en ihan väärässä ollut. Oli kaksoset melko lähellä.

  Kolmannesta ei tullut mitään tuntemuksia… enkä koko raskausaikana kärsinyt päivääkään kuvotuksesta yms. Alkoholi ei maistunut vaikka kuinka yritin.

 • Jokaisesta sanoo:

  Lievää kuvotusta ja esim. juhannuksena ihmettelin kun alkoholi ei oikein maistunut ja tässä vaiheessa taisi olla 3 tai 4 viikko menossa. Raskautta en osannut odottaa koska sitä ei oltu odotettu. Jokaisessa raskaudessa tunsin että olen raskaana, oli lievää turvotusta mahassa ja sellainen menkkamainen olo.

 • Äitinä kaikille sanoo:

  5 raskautta 2 lasta.. Yhdessä elävässä lapsessa tiesin dpo 8/kp 18/32 että on tärpännyt ja aloitin heti testaa ja dpo 10/kp21/32 tuli plussa.. Ja sitten keskenmennyt tiesin ja heti ja hänestä tuli heti dpo 9 niin vahvat oireet mitkä tulivat esikoisesta vasta rv7 ja kuopuksesta rv7 esiin..

 • Tavallinen sanoo:

  Kuusi kertaa ollut raskaana, ja aina jo ennen menkkojen myöhästymistä alkaa niin jäätävä palelu, että asiasta ei voi erehtyä. Olen myös tehnyt positiivisen testin jo 8 vrk ennen kuin kuukautisten piti alkaa, 8 vrk oviksen jälkeen. toisin silloin tiesin ilman testiäkin että tärppäsi. Kyllä sen tuntee kun uusi sielu saa alkunsa sisälläni.

 • Pahoinvointia alusta loppuun saakka sanoo:

  Olin menossa esikoisen kanssa puistoon, ja vatsassa kiersi joka askeleella. Soitin miehelleni ja pyysin häntä ostamaan raskaustestin kotimatkalla. Hän vastasi, että et sä nyt viellä voi olla raskaana (olimme jättäneet ehkäisyn pois vasta vähän aikaa aikaisemmin ja kuukautisten olisi pitänyt alkaa seuraavana päivänä). Pyysin häntä joka tapauksessa tuomaan testin. Kun näytin testitikun haalean viivan hänelle, hän totesi, että taidan tulla raskaaksi jo vauvan suunnittelusta. (Myös esikoisen kanssa kuvotus alkoi hyvin varhain. Silloin en vielä edes tajunnut, pahoinvoinnin johtuvan raskaudesta vaan oletin olevani sairas.)

 • Ande sanoo:

  Minulla kaksi kolmesta lapsesta aiheutti kiinnittyessään kovia vatsakipuja. Esikoisen kanssa neuvolassa epäiltiin kohdun ulkopuolista raskautta. Ultrassa ei kuitenkaan vielä näkynyt mitään, mutta minua selvästi valmisteltiin huonoihin uutisiin. Kolmannella kerralla löytyi pieni siemen, ihan oikeasta paikasta. Tästä syystä poika tunnettiin kolme ensimmäistä ikävuottaan nimellä Papu 🙂 Toisella kertaa kun vatsakivut ilmenivät osasin jo mennä apteekkiin ostamaan sekä laksatiiviä että raskaustestin.

 • Minde sanoo:

  Yksi keskenmeno takana, odotettiin kahdet kuukautiset ennen kuin yritettiin ja heti tärppäsi. Tiedä sitten oliko kroppa niin ”herkillä” keskeytyneen raskauden takia vai mitä, mutta heti hedelmöittymisen jälkeen alkoi rintojen arkuus ja lievä aamupahoinvointi. Oli kyl tuskaista odottaa ne viikot että testi näytti plussaa, ku itse tiesi jo.. 😅

 • Ei mittään sanoo:

  Tiesin hyvin pian olevani raskaana.. ekan uä:n sain suht aikasin ja vaikka hoitaja sanoikin että ei täällä ole mitään, tiesin 100% varmuudella olevani raskaana.. monesti olen miettinyt, että käyn näyttämässä tälle hoitajalle kuopuksen. Että tältä näyttää se ”ei mitään”..😉

 • plussaako??? sanoo:

  Viikon päästä The Aktista mentiin miehen kanssa laavulle makkaranpaistoon. Hengästyin valtavasti hangessa, ajattelin samantien että voi prkl, nyt tärppäsi 😀 Ehkäisy oli kyllä jätetty pois mutta vauvaa ei todellakaan vielä odotettu…

 • Miia-äiti sanoo:

  Minua huimasi kovin ja meinasin yrjötä, kun joku tuli bussissa viereen haisten tupakalta. Soitin neuvolaan tutulle terveydenhoitajalle ja kerroin oireeni. Tein testin neuvolassa ja se näytti negatiivista. Oireet vain pysyivät ja tein uuden testin viikon päästä. Plussaahan se sitten näytti 🙂

 • Siilis sanoo:

  Raskauksien lämpökäyrät läks kiinnittymisen jälkeen nousuun eli noin viikko oviksesta kun taas raskaudettomissa kierroissa läks laskuun tai pysytteli menkkoihi asti samal tasol

 • Toivottu sanoo:

  Usean keskenmenon ja clomifen hoidon jälkeen oli ”tärppiaika” ja kovasti lasta toivottiin,yhdynnän jälkeen rukoilin ja sanoin sille jollekin tuolla korkeudessa,että anna minulle vauva ja ota vaikka jotain tärkeää pois.Oli talvipakkanen ja kirkas tähtitaivas kävelin koiran kans yöllä metsään itkemään ja toivomaan sitä vauvaa.yhtä äkkiä minut valtasi lämpö ja rauha.minulla ei ollut kiire minnekään ja seisoin vain siellä metsässä ja tuijotin tähtiä.Siitä 4 päivää ja sain tietää isäni kuolleen ja isän siunauspäivän aamuna plussasin.Sain terveen poikalapsen joka on aivan isäni näköinen.Mummonikin sanoi,että poikani tuli hänen poikansa tilalle.