Oi ihanaa, vauva potkii! Käsi siirtyy silittelemään mahaa ja hymyilyttää. Ja sitten salamana muistaa: enhän minä ole raskaana! Kunnes iskee salamapaniikki: OLENKO minä raskaana?

Haamupotkut ovat ilmiö, josta ei juurikaan puhuta ja jota ei ilmeisesti ole tutkittu, mutta se on silti monille naisille tuttu. Haamupotkut ovat juuri sitä, miltä kuulostavatkin: vauvan potkuja kohdussa, siitä huolimatta että kohdussa ei ole vauvaa, eikä ole kenties vuosiinkaan ollut.

Haamupotkut ovat ehkä tyypillisempiä melko pian raskauden jälkeen, mutta myös sellainen äiti, jonka edellisestä raskaudesta on jo paljon aikaa, voi tuntea niitä. Haamupotkuja voi kokea myös keskenmenon tai abortin jälkeen.

Ilmiötä selittää synnytyksen jälkeen se, että ottaa aikansa kun kohtu asettuu. Toinen selitys on lihasmuistimme tarkkuus. Vauvan liikkeet kohdussa jäävät lihasten ja hermojen muistiin, eivätkä välttämättä häviä sieltä lainkaan. Ilmiö on samantapainen kuin haamusärky, jota ihminen voi tuntea amputoidussa raajassa. Tällöin amputoitua raajaa huoltaneet hermot jatkavat toimintaansa edelleen amputoinnista huolimatta.


Ylin kuva Kelly Sikkema.

Osa haamupotkuista voi olla ihan oikeita tuntemuksia, mutta johtua muista syistä. Esimerkiksi ilman kertyminen vatsaan voi aiheuttaa samantyyppisiä tuntemuksia. Tosin kuten raskaana ollut tietää, kyllä ilmavaivan potkuista erottaa.

Yksi aiheuttaja haamutuntemuksille voi olla myös tiedostettu tai tiedostamaton vauvan kaipuu. Raskaus on useimmille meistä hyvin erityinen tila, jonka kokee vain harvoin elämänsä aikana. Vaikka raskaus on harvemmin pelkkää auvoa, on siitä luopuminen silti surullista. Varsinkin jos raskaus on päättynyt toisin kuin olisi toivonut, voi jo pelkästään raskaana olemisesta luopumisesta joutua tekemään surutyötä. Kun kohdussa potkii vauva, jota ei ole olemassa, voi kysessä olla mielemme ja kroppamme pyrkimys käsitellä kokemaamme menetystä.

Oli haamupotkujen syy mikä tahansa, ne ovat vaarattomia, ja niiden voi antaa tulla ja mennä. Sekä olla tyytyväinen siitä, että ei ole saanut riesakseen haamu-synnytyskipuja!

Lähde.

P.S. Keskenmeno voi olla naiselle todella paha paikka.
P.P.S. Kuten aborttikin.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Onko sinullakin ollut haamupotkuja?”

  • […] Onko sinullakin ollut haamupotkuja? | Huono Äiti – Haamupotkut ovat ilmiö, josta ei juurikaan puhuta ja jota ei ilmeisesti ole tutkittu, mutta se on silti monille naisille tuttu. Haamupotkut ovat juuri sitä, miltä kuulostavatkin: vauvan potkuja kohdussa, siitä huolimatta että kohdussa ei ole vauvaa, eikä ole kenties vuosiinkaan ollut. […]