Kuinka paljon olet lihonut? Voitpas sinä paksusti! Sinähän olet valtava!

Aloitetaan nyt siitä, että kenenkään ulkonäköä ei pitäisi kommentoida, olipa ihminen sitten ylipainoinen, alipainoinen tai keskikokoinen. Eikä mistään syystä silloinkaan, kun tämä ihminen on raskaana.

Mutta ihan erityisesti on syytä painottaa, että raskaana oleva ihminen ei ole lihava. Eikä hän välttämättä ole lihonut. Painonnousu kuuluu raskauteen, se ei ole epänormaalia, poikkeavaa tai merkki ylettömästä mässäämisestä.

Myöskään raskausvatsa ei tarkoita lihomista. Siellä on vauva sisällä hyvän tähden, eikä viiden kuukauden edestä kerroshampurilaisia!! Tämän luulisi olevan selvää jokaiselle, joka tietää, kuinka ihminen lisääntyy. Mutta ei! Lihomiskommentit, päivittelyt ja voivottelut ovat odottavan äidin arkea siinä määrin, että jossain vaiheessa sitä ihan kyllästyy oikaisemaan ihmisiä.

Niin, painoni on noussut nyt reilut viisi kiloa ja raskautta on vielä jäljellä. Mutta ymmärräthän, että sisältäni tulee rapiat kolmekiloinen vauva, jota tulen ruokkimaan puolen vuoden ajan omalla ruumiillani? Eikä vatsassa ole vain vauva, vaan kaikki se hässäkkä, mitä sikiön hengissä pitämiseksi vaaditaan.

Paino nousee ja sen kuuluukin nousta! Joillain äideillä se nousee kovasti, mutta ei se sitä tarkoita, etteivätkö lisäkilot myös lähtisi imetyksen aikana. Toisilla lisäkiloja tulee kitsaammin, mutta vauvamaha nyt joka tapauksessa. Ja toki osa lihookin raskausaikana, samoin kuin osa lihoo opiskeluaikana, tai kihlausaikana, tai sairauden aikana tai matkan aikana.

Siltikään raskauteen kuuluvat muutokset eivät ole lihomista. Ei voi tietää, ovatko lihomiskommentit oikeasti tietämättömyyttä, ajattelemattomia möläytyksiä, tai jopa tahallista ilkeilyä. Kummallisia ja ikäviä ne joka tapauksessa ovat. Ja niille, joita asia mietittyttäää, vastaus kysymykseen paljonko lihoit raskausaikana on ”en yhtään”. Minä kasvatin sisälläni uuden ihmisen.

Nimim. Piia

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “En ole lihonut, olen raskaana!”

  • Saija sanoo:

    Anopin eka lausahdus minulle, kun tuli parin päivän ikäistä vauvaa katsomaan, oli: ”no nyhän sä oot laihtunut ja hoikistunut..! Vaivaantuneena siinä sitten naurahdin että niin, kävin synnyttämässä..

  • Tanja sanoo:

    Minulle huutelivat vieraat, tuntemattomat ihmiset ” hei läski, ootsä paksuna vai! Ihan kuin olisin ollut julkinen eläin! Kun mies sitten joskus kyllästyi huutelijoihin ja ärähti, vaimoni on raskaana, vastasivat nämä ääliöt, Ai se on raskausläski!