Hyvä keskusteluyhteys vanhempiin suojelee teiniä, toitotetaan kaikkialla. Lasketaankohan teinin ”mmm”, ”k”, ”joojoo”, ”älä ragee”, ”e” -kommentit hyväksi keskusteluyhteydeksi?

Voi olla että ei…

No se kaiketi lasketaan, että vanhempi yrittää olla kiinnostunut, kysellä ja saada teinistä jotain vastauksia irti. Asiantuntijat sanovat, että tärkeintä on se, että teini kokee, että vanhempaa kiinnostaa ja että tämä välittää.

Mutta olisikohan se mahdollista kuitenkin ihan…keskustella teinin kanssa? Ehkä…

Kokeile näitä niksejä:

Yhteinen päiväkirja

Hanki päiväkirja, johon kirjoitatte lapsesi kanssa yhdessä. Hassuja pikku juttuja, isompia asioita, mitä tahansa. Se, kumpi on kirjoittanut viimeksi, vie kirjan toisen yöpöydälle. Kenties teini innostuu jakamaan siinä ajatuksiaan. Fyysisen päiväkirjan asemesta sama idea voi toimia myös netissä tai sovelluksessa.

poika kurkistaa lehtien takaa
Kuva Anton Darius Thesollers, ylin kuva Sharon McCutcheon.

Kysy neuvoa

Muistat varmaan, miten tyhmiä aikuiset mielestäsi olivat silloin, kun itse olit teini? Hyödynnä tätä! Kysy teiniltä neuvoa, kun hän kuitenkin uskoo tietävänsä paremmin. Voit myös esittää tyhmempää kuin oletkaan. Kukapa meistä ei haluaisi olla se, joka on perillä asioista – näin voit antaa teinillesi sen kokemuksen.

Kenties tämä auttaa teitä keskustelemaan kuten aikuiset, tai ainakin melkein aikuiset! Lisäksi teinit ovat fiksuja ja valveutuneita. Voit ihan oikeasti saada hyviä neuvoja ja oppia jotain.

Perehdy teinin kiinnostuksen kohteisiin

Ai ei voisi vähempää kiinnostaa jotkut pelit? Ai TikTok on tosi rasittava sovellus? Miksi teinin pitäisi olla kiinnostunut sinun jutuistasi jos sinä et ole kiinnostunut hänen jutuistaan? Ota selvää niistä asioista, jotka teiniäsi kiinnostavat, niin voitte keskustella niistä aivan eri tavalla.

Käytä meemejä

Meemi on kiertävä kuva, jossa on hauska teksti. Meemejä on tehty vaikka mistä aiheista, ja voitte nauraa niille yhdessä sekä käyttää niitä viestimään monenlaisia asioita. Löydät niitä Instagramista, Facebookista ja Googlella. Opit uutta, huvitut ja kenties luot uudenlaisen yhteyden teiniisi meemien välityksellä.

Puhu kaikesta

Jep, seksiaiheet voivat ahdistaa, rahasta puhuminen voi ahdistaa, uskonto, politiikka, omat valinnat, mitä näitä nyt on…monet aiheet voivat olla tosi hankalia. Puhu silti. Anna teinille sellainen malli, että ihan kaikesta saa puhua.

tyttö kurkistaa lehtien takaa
Kuva Karina.

Unohda katsekontakti

Mitä vaikeampi aihe, sitä vaikeampaa voi olla katsoa toista. Mutta katsekontakti ei ole mitenkään pakollinen! Puhukaa silloin, kun teette ruokaa yhdessä, sinulla on jotain ”tosi tärkeää” käsillä (kuten vaikka silittäminen), autossa tai vaikka kävelyllä. Monen meistä on paljon helpompaa keskustella silloin, kun toista ei tarvitse tapittaa silmiin.

Tarjoa pakotie

Kerro lapsellesi, että hän voi milloin tahansa soittaa ja sanoa, että ”hae minut täältä” ilman, että alat kysellä mitään. Tai sopikaa jokin koodi samaan tarkoitukseen. Lapsi voi tekstata vaikka pelkän X-kirjaimen sinulle, ja tiedät, että haet hänet pois tilanteesta samantien.

Voitte myös sopia, että näissä tilanteissa tulet paikalle ragemutsina tai ragefaijana, jolloin lapsi saa säilyttää kasvonsa, kun ”hullu vanhempi pakottaa” hänet pois tilanteesta. Teininä vaikutelmat ovat tärkeitä, mutta sinua tuskin enää hetkauttaa, vaikka saisitkin ”ihme rageejan” maineen lapsesi kavereiden silmissä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia