Koululaiset ja esiteinit ovat vähän sellaista harmaata väliinputoavaa massaa. Vauvoista puhutaan. Taaperoista puhutaan. Uhmiksista vasta puhutaankin!

Leikki-ikäisissä ja pikkukoululaisissa riittää jutun juurta heissäkin. Mutta sitten ovat nämä noin 8-12-vuotiaat koululaiset ja esiteinit. He jäävät vähän paitsioon – siihen asti, kunnes esiteini alkaa käyttäytyä kuten esiteinin kuuluukin. Eli hiukan hankalasti!

Mutta oikeasti tätä ikää pitäisi nostaa esille enemmän. Kyseessä kun on varsin mielenkiintoinen ikä sekä lapselle itselleen että vanhemmille. Siinä on toki omat haasteensa, kuten kaikissa ikävaiheissa. Mutta hyviä puolia on paljon!

Esimerkiksi nämä:

Oppiminen

Koululainen ja esiteini oppii nopeasti valtavan määrän taitoja. Esimerkiksi koululaisen kyky oppia uutta kieltä koulussa on suorastaan hämmästyttävä, ja teknisiä laitteitahan sen ikäiset käyttävät todella näppärästi.

Usein koululainen ja esiteini innostuu myös ruoanlaitosta ja leivonnasta. Tuloksena on paitsi se kaaoksessa oleva keittiö, myös syötävää. Sekä tietysti taitoja aikuisuutta varten. Ken on oikein ovela, saa opetettua tämän ikäisen lapsen tekemään myös monenlaisia kotihommia!

tyttö ja ilmapallo
Kuva Gabriel Baranski, ylin kuva Ben Wicks.

Kommunikaatio

Noin kymmenenvuotias lapsi oppii käyttämään kieltä ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Hän alkaa ymmärtää vivahteita, kielikuvia, sananlaskuja ja sen sellaista ihan uudella tasolla. Se tekee paitsi keskusteluista hauskempia, myös tunteiden jakamisesta helpompaa. Tämän ikäisen lapsen kanssa voi oikeasti keskustella, ja samaan aikaan lapsi alkaa kehittää omia näkemyksiä ja mielipiteitä. Huikean kiinnostavaa!

Muisti ja näkö

Eihän tässä itse mitään vanhuksia olla, tosiaankaan… Mutta koululaiset pystyvät muistamaan asioita todella hyvin, mistä voi olla paljonkin apua aivosumuiselle vanhemmalle! Lisäksi heillä on erinomainen näkö, joten langan neulansilmään pujottaminen ja lattialle tippuneen mutterin löytäminen käy heiltä kätevästi!

lapsia vetämässä köyttä
Kuva Anna Samoylova.

Elinpiirin laajeneminen

Tämän ikäinen lapsi alkaa saada selville, mistä hän itse todella pitää. Aiemmin innostukset ovat syttyneet pitkälti vanhempien tai kaveripiirin sysäyksistä, mutta vähitellen löytyvät ne omat, aidot kiinnostuksen kohteet.

Kaveripiiristä alkaa tulla tärkeämpi, ja lapsi saattaa viettää aikaa yökylässä, kaverin mökillä, harrastusleireillä tai jopa ulkomailla ilman omien vanhempien seuraa. Se tietää lapselle uusia kokemuksia ja vanhemmille kauan kaivattua omaa aikaa!

On se iso pieni esiteini tai koululainen vaan aika ihana!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia