Saimme Avaudu tästä -lomakkeen kautta pohdinnan siitä, ketkä ovat tervetulleita perhejuhliin.

Päänvaivaa voivat aiheuttaa ne ”oikeatkin” sukulaiset, jos he ovat esimerkiksi alkoholiongelmaisia tai huonosti käyttäytyviä. Saako alkoholistisukulaisen jättää kutsumatta? Entä onko katkera tunnelmanpilaaja kutsuttava vai siksi, että hän on sukua?

Monissa suvuissa ja perheissä mietityttää se, miten toimitaan eksien ja nyksien kanssa. Osa eroista on tapahtunut rumissa merkeissä, eikä ole mikään ihme, jos kotiinsa ei halua kutsua sitä ihmistä, jonka kanssa kumppani suhteen aikana petti.

Myös ”siististi” sujunut ero voi aiheuttaa kitkaa ex-parin välille jopa vuosikausiksi. Näin keväisin yleensä juhlitaan lapsia, ja vaikka vanhempien välit olisivat millaiset, lapsi ei välttämättä hyväksy vanhemman uutta kumppania. Pitääkö näissä tilanteissa nyksä kuitenkin kutsua? Saako jopa eksän jättää kutsumatta, vaikka hän olisi lapsen vanhempi?


Kuva Will Myers, ylin kuva Lacey Williams.

Juhlien järjestäminen voi ihmissuhdekiemuroiden takia olla hermoja raastavaa aikaa, tämä kirjoittaja miettii:

”Kevät on ihanien juhlien aikaa. Tai ainakin juhlien. Monessakohan perheessä jännitetään eri syistä?

Tuleeko eksä paikalle? Eksän nyksää ei todellakaan toivota, vai toivotaanko sittenkin? Kuinka huomiota herättävää on istua vaikka valmistujaisjuhlissa toisella puolen salia, vai voidaanko istua sulassa sovussa kaikki vierekkäin?

Toiset järjestävät kahdet juhlat. Miltä se tuntuu?


Kuva Tamara Menzi.

Eipä taida ydinperheelliset aavistaa kuinka paljon tunteita juhliin liittyy, jos eletään uusperheessä. Usein kuulee sanottavan, että juhlien ajaksi kaunat pitää unohtaa. Valitettavasti eroihin liittyy kuitenkin niin paljon pahaa, että ei se niin vain onnistu.

Nostan hattua teille kaikille sovussa juhlijoille. Hienoa jos pystytte hyväksymään erilaiset perhemallit ja kasvatatte myös lapsenne siihen.”

Mikä on sinun kokemuksesi juhlakaluna, juhlien järjestäjänä tai vieraana? Kuka päättää, kuka on tervetullut? Mistä syistä jonkun saa jättää kutsumatta? Ovatko vanhempiesi kaunat pilanneet omat juhlasi, tai oletko joutunut katsomaan sinulle vieraaksi jäänyttä ihmistä juhlissasi? Joudutko pelkäämään, että sukulaisesi tai perheenjäsenesi pilaa tärkeän päiväsi? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 28 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

28 vastausta artikkeliin “Saako eksän nyksä tulla juhliin?”

 • Miehen kokemaa sanoo:

  Erostamme on jo viitisen vuotta, perheemme lapset ovat aikuistuneet ja aloittaneet oman elämänsä ja se tuo tietenkin mukanaan erilaisia perhejuhlia. Meidän eromme oli ruma, tällä hetkellä minulla ja exällä on uudet kumppanit. Yksi lapsistani on tehnyt muutama vuosi sitten selväksi etteivät vanhempien uudet kumppanille ole tervetulleita heidän perheensä häihin, ristiäisiin, syntymäpäiville tms. ja se sana on pitänyt. Vietämme näitä juhlia ns vanhan ydinperheen kesken, jossa myös sukulaiset ovat kutsuttuna. Muut lapset ovat valmiita kutsumaan uudetkin kumppanit, tosin ei minun, koska eivät erityisemmin pidä minun nyxästä. Varmasti tilanne on loukkaava uusille kumppaneille, mutta näin tämä meillä on mennyt. Juhlien kutsujaa tulee tässä asiassa kunnioittaa.

 • Turhautunut sanoo:

  Itse kutsuin exäni ja nykyisen kanssa. Ollaan hyvissä väleissä hänen kanssaan, koska mielestäni tärkeätä myös omalle lapselleni. Nykyisen exä oli ensimmäisillä lastensa synttäreillä, mutta toisille ei vaivautunut tulemaan tai ilmoittamaan asiasta. En tiedä oliko minä vai mikä syynä. Kyseinen henkilö tuntuu aiheuttavan ongelmia jatkuvasti eikä lasten etu tunnu olevan mielessä ollenkaan. Itse en jaksa enää yritä saada asioita toimiin hänen kanssaan, vaikka alussa olin toista mieltä. Itse on suhteensa pilannut, että siitä ei voi ainakaan minua syyttää. Toivoisin vaan, että asiat sujuisi lasten takia.

 • Pojan juhlahetki sanoo:

  Meillä esikoinen ilmoitti, ettei halua isänsä nyksää lakkiaisiinsa. Erostamme on nyt vähän päälle 2 vuotta ja minulla kesti kauan päästä sen jälkeen takaisin jaloilleni. En olisi itse eroa halunnut, olihan meillä toki ongelmia, mutta olisin halunnut yrittää ratkaista ne. Eksälläni sen sijaan oli jo uusi kumppani katsottuna. Ensin tunsin lapsellista ”iloa” siitä, ettei minun tarvitse katsella exän nyksää esikoisemme juhlapäivänä, mutta heti perään tunsin huonoa omatuntoa ja pelkoa, että poikani jättää siksi kutsumatta tuon naisen, koska tietää, että minulle se ei ole helppoa, vaikka se ei ehkä tunnu eksästäni taas kivalta kun asuvatkin jo yhdessä. Ja kuitenkin kyseessä on pojan juhlahetki. Niinpä sanoin pojalleni että minä olen onnellinen vain kun hän saa nauttia omasta juhlastaan täysillä ja että minun puolestani nyksä on tervetullut. Mutta ei poika sitten halunnut häntä kutsua, ja eksän kanssa puhuimme että hänen ehdoillaan mennään. Juhlat menivät tosi hyvin ja kaikilla oli hauskaa, ei mitään tietoa miten nyksä asian koki…

  • Nimetön sanoo:

   Varmaan isä sitten tapaa lastaan muualla kuin luonaan? Eihän nyxänkään tarvitse noin tekevää lasta kotiinsa päästää.

 • Oulusta - 77 sanoo:

  Lapsen lähivanhempi ilmoitti lapsen isälle heidän välisen riidan päätteeksi, että isän tulee järjestää omalle suvulleen omat rippijuhlat. Ettei isä ole tervetullut Lapsen juhliin. Kuitenkin aikaisemmin isälle oli jo kutsu laitettu. Ja sukulaisille ilmoitettu. Kärsijä tässä ei jääne epäselväksi.

 • Poiggis sanoo:

  Lapsi haluaa rippijuhliinsa myös isänsä exän ja se on mulle aivan fine. Ollen kutsuu häney aikoinaan mun valmistujaisiin samoin hän minut omiinsa sekä olemme muutammissa muissa perhejuhlissa oltu yhtä aikaa 😊