Saimme Avaudu tästä -lomakkeen kautta pohdinnan siitä, ketkä ovat tervetulleita perhejuhliin.

Päänvaivaa voivat aiheuttaa ne ”oikeatkin” sukulaiset, jos he ovat esimerkiksi alkoholiongelmaisia tai huonosti käyttäytyviä. Saako alkoholistisukulaisen jättää kutsumatta? Entä onko katkera tunnelmanpilaaja kutsuttava vai siksi, että hän on sukua?

Monissa suvuissa ja perheissä mietityttää se, miten toimitaan eksien ja nyksien kanssa. Osa eroista on tapahtunut rumissa merkeissä, eikä ole mikään ihme, jos kotiinsa ei halua kutsua sitä ihmistä, jonka kanssa kumppani suhteen aikana petti.

Myös ”siististi” sujunut ero voi aiheuttaa kitkaa ex-parin välille jopa vuosikausiksi. Näin keväisin yleensä juhlitaan lapsia, ja vaikka vanhempien välit olisivat millaiset, lapsi ei välttämättä hyväksy vanhemman uutta kumppania. Pitääkö näissä tilanteissa nyksä kuitenkin kutsua? Saako jopa eksän jättää kutsumatta, vaikka hän olisi lapsen vanhempi?


Kuva Will Myers, ylin kuva Lacey Williams.

Juhlien järjestäminen voi ihmissuhdekiemuroiden takia olla hermoja raastavaa aikaa, tämä kirjoittaja miettii:

”Kevät on ihanien juhlien aikaa. Tai ainakin juhlien. Monessakohan perheessä jännitetään eri syistä?

Tuleeko eksä paikalle? Eksän nyksää ei todellakaan toivota, vai toivotaanko sittenkin? Kuinka huomiota herättävää on istua vaikka valmistujaisjuhlissa toisella puolen salia, vai voidaanko istua sulassa sovussa kaikki vierekkäin?

Toiset järjestävät kahdet juhlat. Miltä se tuntuu?


Kuva Tamara Menzi.

Eipä taida ydinperheelliset aavistaa kuinka paljon tunteita juhliin liittyy, jos eletään uusperheessä. Usein kuulee sanottavan, että juhlien ajaksi kaunat pitää unohtaa. Valitettavasti eroihin liittyy kuitenkin niin paljon pahaa, että ei se niin vain onnistu.

Nostan hattua teille kaikille sovussa juhlijoille. Hienoa jos pystytte hyväksymään erilaiset perhemallit ja kasvatatte myös lapsenne siihen.”

Mikä on sinun kokemuksesi juhlakaluna, juhlien järjestäjänä tai vieraana? Kuka päättää, kuka on tervetullut? Mistä syistä jonkun saa jättää kutsumatta? Ovatko vanhempiesi kaunat pilanneet omat juhlasi, tai oletko joutunut katsomaan sinulle vieraaksi jäänyttä ihmistä juhlissasi? Joudutko pelkäämään, että sukulaisesi tai perheenjäsenesi pilaa tärkeän päiväsi? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 47 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

47 vastausta artikkeliin “Saako eksän nyksä tulla juhliin?”

 • Nimetön sanoo:

  Lapseni lakkiaisissa meillä kotona oli minun puolen sukulaiset, nyxäni, nyxäni sisarukset, nyxäni vanhemmat, exäni, exäni vaimo, exäni sisarukset, exäni vanhemmat, exäni isän vaimo ja exäni nykyisen vaimon vanhemmat. Hyvin mahduttiin kaikki ja kaikki meni todella hyvin.

  Nyxäni lasten juhliin en ole tervetullut. Olen exänsä mielestä kamala ihminen, jonka kanssa ei voi tulla toimeen. Hassu näkemys, kun omassa erossani kaveripariskuntien ei tarvinnut valita puolia ja heidänkään ei tarvitse juhlissaan jännittää voiko meidät kutsua uusien puolisoidemme kanssa samaan aikaan. Mieheni ex on ainoa ihminen ikinä, jonka kanssa en näköjään pysty tulla toimeen. Toki hän riitelee myös omien sukulaistensa kanssa ja on katkonut välejä moniin. Mutta silti minä olen kuulemma se hankala 😂.

 • Asiat liiankin hyvin? sanoo:

  Viikko sitten tyttären valmistujaisjuhlissa minun luonani oli eksä ja meidän molempien nyksät. Erottiin 3 vuotta sitten kun tyttären amis alkoi ja hän muutti omilleen, kumpikin löysi uuden vasta selvästi eron jälkeen. Välit ovat kaikilla hyvät ja asialliset ja juhlat sujuivat hienosti (paitsi eksän isä kiukutteli mutta se ei ole uutta).

  Itselläni on myös hyvät välit oman nyksän eksään eli hänen teinityttöjensä äitiin.

 • Luojan kiitos ex sanoo:

  Exän nykyinen olisi tervetullut vaikka exä jäikin kiinni pettämisestä hänen kanssaan, hänelle en kaunaa kanna. Exää en halua sen sijaan nähdä samoissa juhlissa harjoittamasta henkisen väkivallan vuoksi, joka kohdistui myös lapsiin. Ja tiedän että nykyään en vastaanottaisi enää sitä hiljaa vaan nyt osaisin myös vastatakkin siihen. Voisi olla aika rumaa jälkeä kun vastapuoli ei siedä mitään vastaan sanomista.

 • Äiti 74 sanoo:

  Kaikki lapsille tärkeät ihmiset saavat tulla, aikuiset menkööt itseensä.
  Oman lapsen rippijuhlat juhlittiin ”omalla” porukalla, koska lasten isän puolelta ei tullut yhtään ketään, vaikka kutsuttiin. Isä oli kirkossa. Itse olin valmis kestämään sitä porukkaa lasten vuoksi, mutta he päättivät ingnoorata nämä juhlat. Asia mitä en koskaan tule antamaan anteeksi ja toisen lapsen juhliin ei enää kutsua tule. Kirkkoon saa tulla ken haluaa, mutta se siitä. Se porukka on nöyryyttänyt meitä tarpeeksi, nyt riittää. Olin varannut juhlatilat ja kaikki ja pari viikkoa aikaisemmin selvisi, että ketään ei tule. Onneksi tilan sai peruttua ilman mitään maksuja.

  • Nimetön sanoo:

   Pettäjiä ja lennosta suhteesta toiseen vaihtavia ei kukaan halua juhliin pilaamaan niitä.

 • Uusperseellinen sanoo:

  Mieheni lapset eivät halua olla kanssani tekemisissä, joten en osallistu heidän juhliinsa. Meille olisivat tervetulleita, mutta eivät tule, eivät siis käy meillä koskaan. Isän suku on myös jotenkin päässyt heiltä ”unohtumaan”. Ilmeisesti äiti ja äidin suku on tarpeeksi.

  En kutsuisi miehen exää meille, koska hän on tilanteen aiheuttanut osaltaan. En myöskään kutsu omaa exääni meille, sillä hän on valinnut elämässään tien, jota lasten ei ole turvallista seurata.

  Vietämme silti mukavia juhlia ja paikallaolijat viihtyvät keskenään. Mies käy lastensa luona, mutta heidän juhliinsa hänkään ei ole tervetullut exänsä vuoksi. Jostain syystä asioita ei voida nostaa pöydälle ja selvittää.

 • Aikuinen erolapsi sanoo:

  Mummo jättää tulematta lastenlastensa ristiäisiin, synttäreille ja varmasti myös pian koittaviin teini-ikäisten juhliin, koska papan nykyinen kumppani mahdollisesti tulee. Meillä ei erotella, kuka saa tulla ja kuka ei, mummot, papat ja papan uusi kumppani ovat minun lapsille rakkaita kaikki. Mummo ei ole koskaan tätä papan nykyistä tavannut ja pappakin on hänet löytänyt yli 3 vuotta eron jälkeen. Näin akuisena erolapsena en pysty käsittämään. Minä en järjestä lapsilleni kahta juhlaa tai ala aikatauluttamaan milloin kukakin saa tulla. Saa mummo aivan rauhassa murjottaa ja itkeä kurjuuttaan kun ei ”pääse osallistumaan” lastenlastensa juhliin.

 • Eksätnyksät sanoo:

  Alusta saakka vietettiin joulut yhdessä eksän, hänen uuden puolison ja nyksän sekä eksän puolen isovanhempien kanssa. Juhlat on järjestetty niin, että eri paikkakunnilla asuessamme niitä pidettiin meillä, kutsuttiin tietysti eksän puolelta kaikki juhliin.

  Olen siis kahvitellut saman pöydän ääressä eksän ja nyksän kanssa monet kerrat. Nyt kun lapset ovat jo aikuisia, tulee enää tosi harvoin nähtyä eksää.

  Erostamme kesän kanssa tulee 19v ja nyksän kanssa olemme olleet 17v.

 • Ilon kautta sanoo:

  Aina on kutsuttu eksä ja eksän nyksä. En ymmärrä vuodesta toiseen jatkuvaa vihanpitoa ja puhumattomuutta. Jotku tuntuu tarvitaan negatiivisuutta buustiksi elämään.

  • Äitipuoli sanoo:

   Yksin on hyvin haastavaa saada sopua aikaan, varsinkaan kun ei ole se entisen parisuhteen osapuoli, vaan se nyxä joka seuraa ex-puolisoiden vuosia kestävää epäsopua ja näkee miten mies kärsii ettei saa olla lastensa elämässä mukana. Eikä kyse ole isästä, joka olisi huono isä tai päihdeongelmainen tms, vaan lasten äiti ajaa omaa etuaan lasten edun nimissä.

   • Ilon kautta sanoo:

    Ymmärrän. ”Lasten etu” taitaa olla äitien eniten käyttämä fraasi äitipuolta kohtaan.
    Ja totta. Yksin ei sopua voi rakentaa.

 • Jospa aikuiset kykenisivät parempaan sanoo:

  Nykyisen mieheni ex ei anna lapsen isän eli mieheni tulla lapsen juhliin vuosia eron jälkeenkään, joten on järjestettävä kaksia juhlia. Turhauttavaa ja lapselle ikävää, mutta näin on. Oman exän kanssa pystymme juhlimaan samoissa juhlissa ja myös nyksät ovat tervetulleita. Lapsille kivempaa näin.

 • Miehen kokemaa sanoo:

  Erostamme on jo viitisen vuotta, perheemme lapset ovat aikuistuneet ja aloittaneet oman elämänsä ja se tuo tietenkin mukanaan erilaisia perhejuhlia. Meidän eromme oli ruma, tällä hetkellä minulla ja exällä on uudet kumppanit. Yksi lapsistani on tehnyt muutama vuosi sitten selväksi etteivät vanhempien uudet kumppanille ole tervetulleita heidän perheensä häihin, ristiäisiin, syntymäpäiville tms. ja se sana on pitänyt. Vietämme näitä juhlia ns vanhan ydinperheen kesken, jossa myös sukulaiset ovat kutsuttuna. Muut lapset ovat valmiita kutsumaan uudetkin kumppanit, tosin ei minun, koska eivät erityisemmin pidä minun nyxästä. Varmasti tilanne on loukkaava uusille kumppaneille, mutta näin tämä meillä on mennyt. Juhlien kutsujaa tulee tässä asiassa kunnioittaa.

  • Nimetön sanoo:

   Toivottavasti uusi kumppani vastaavasti ei päästä heitä kotiinsa. Jos uusi kumppani ssuu vanhemman kanssa, tavatkoon vanhempi muualla.

 • Turhautunut sanoo:

  Itse kutsuin exäni ja nykyisen kanssa. Ollaan hyvissä väleissä hänen kanssaan, koska mielestäni tärkeätä myös omalle lapselleni. Nykyisen exä oli ensimmäisillä lastensa synttäreillä, mutta toisille ei vaivautunut tulemaan tai ilmoittamaan asiasta. En tiedä oliko minä vai mikä syynä. Kyseinen henkilö tuntuu aiheuttavan ongelmia jatkuvasti eikä lasten etu tunnu olevan mielessä ollenkaan. Itse en jaksa enää yritä saada asioita toimiin hänen kanssaan, vaikka alussa olin toista mieltä. Itse on suhteensa pilannut, että siitä ei voi ainakaan minua syyttää. Toivoisin vaan, että asiat sujuisi lasten takia.

 • Pojan juhlahetki sanoo:

  Meillä esikoinen ilmoitti, ettei halua isänsä nyksää lakkiaisiinsa. Erostamme on nyt vähän päälle 2 vuotta ja minulla kesti kauan päästä sen jälkeen takaisin jaloilleni. En olisi itse eroa halunnut, olihan meillä toki ongelmia, mutta olisin halunnut yrittää ratkaista ne. Eksälläni sen sijaan oli jo uusi kumppani katsottuna. Ensin tunsin lapsellista ”iloa” siitä, ettei minun tarvitse katsella exän nyksää esikoisemme juhlapäivänä, mutta heti perään tunsin huonoa omatuntoa ja pelkoa, että poikani jättää siksi kutsumatta tuon naisen, koska tietää, että minulle se ei ole helppoa, vaikka se ei ehkä tunnu eksästäni taas kivalta kun asuvatkin jo yhdessä. Ja kuitenkin kyseessä on pojan juhlahetki. Niinpä sanoin pojalleni että minä olen onnellinen vain kun hän saa nauttia omasta juhlastaan täysillä ja että minun puolestani nyksä on tervetullut. Mutta ei poika sitten halunnut häntä kutsua, ja eksän kanssa puhuimme että hänen ehdoillaan mennään. Juhlat menivät tosi hyvin ja kaikilla oli hauskaa, ei mitään tietoa miten nyksä asian koki…

  • Nimetön sanoo:

   Varmaan isä sitten tapaa lastaan muualla kuin luonaan? Eihän nyxänkään tarvitse noin tekevää lasta kotiinsa päästää.

   • Nimetön sanoo:

    Kyse on nuoresta aikuisesta ( lakkiaiset). Ei hänen ja isänsä tapaaminen ole enää kiinni tämän nyxan kodista.

    • Nimetön sanoo:

     No ei tietenkään välttämättä ole, mutta jos esim. muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, tullaan monesti kotipaikkakunnalle lomille ja ollaan useampi yö. Näin ainakin oma kaksi vuotta sitten kirjoittanut nuori aikuiseni tekee. Onneksi hän tykkää olla yötä sekä meillä että isällään.

 • Oulusta - 77 sanoo:

  Lapsen lähivanhempi ilmoitti lapsen isälle heidän välisen riidan päätteeksi, että isän tulee järjestää omalle suvulleen omat rippijuhlat. Ettei isä ole tervetullut Lapsen juhliin. Kuitenkin aikaisemmin isälle oli jo kutsu laitettu. Ja sukulaisille ilmoitettu. Kärsijä tässä ei jääne epäselväksi.

 • Poiggis sanoo:

  Lapsi haluaa rippijuhliinsa myös isänsä exän ja se on mulle aivan fine. Ollen kutsuu häney aikoinaan mun valmistujaisiin samoin hän minut omiinsa sekä olemme muutammissa muissa perhejuhlissa oltu yhtä aikaa 😊