Lomasomet Suomesta: “Lomalle lompsis, kaivoin tässä villasukat ja untuvatakin kaapista. Mutta kivahan se on, ettei tartte mökille kylmälaukkuja raahata. Pysyy juomat viileinä ilmankin.” Kuvissa on räntäsade, lumisade tai vesisade. Jos ei sadetta, kuva hyttysenpistopaukamista. 

Lomasomet etelästä: “Kuultiin, että Suomessa ei kelit helli. Sori nyt vaan, mutta näyttäisi siltä, että kannatti vaihtaa maisemaa.” Kuvissa biitsi, terasseja, kesäruokia ja -juomia, onnellisia lapsosia kirmailemassa. Tilanne kotomaassa:

Kun nyt siis vaikuttaa vahvasti sille, ettei Suomen kesästä tarvitse liiemmin tänä vuonna nautiskella, lähtee yhä useampi etsimään aurinkoa vähintäänkin Baltiaan tai Keski-Eurooppaan. Lomakohteessa hikoillessa valtaa nykyihmisen mielen tarve jakaa kokemus kavereiden, sukulaisten ja kylänmiesten kanssa. Harmi, että puhelimen nettiä voi käyttää vain hotellihuoneen pohjoisnurkassa aamuisin toimivalla wifi-yhteydellä… EI! Voipas! Jos reissuilee EU-maissa, voi mobiilidataa pitää nykyään päällä vaikka koko ajan kohtuullisesti käytettynä,

Eli niitä aivan i-has-tut-ta-via kadunvarsikukkasia voi oikein hyvin kuvata joka päivä vähän eri vinkkelistä ja pistää otokset saman tien Faceen kateellisten riemuksi. Myös klassiset terassirusketusrajat, rantalöhöilyt ja possujuhlafotot on hyvä jakaa ihan muitta mutkitta – tulee esimerkiksi töissä vielä oleville työkavereille sellainen olo, että melkein olisi mukana matkassa. Sitäpaitsi jos turhia odottelee, saattaa itsesensuuri iskeä päälle. Parempi toimia nopeasti, sillä jaettu ilo on moninkertainen ilo….vai miten se meni.


Lomailu perheen kanssa saattaa olla ajoittain hiukan raskasta. 24/7 yhdessä hengailu kenen tahansa, saatikka sitten omien perheenjäsenten, kanssa on yhtäkkiä aikamoinen koettelemus niin lapsille kuin aikuisille. Toki täydelliset mindfulness-perheet vain kävelevät käsi kädessä ja nauttivat jokaisesta hetkestä kuin viimeistä päivää, mutta pykälän normaalimmat kehittävät ekat kriisit jo ennen lentokentälle saapumista. Onneksi, onneksi on mahdollista pitää yhteyttä omiin kavereihin puhelimen avulla.

Samaisen mindfulness-perheen lapset varmasti osaavat käyttäytyä mallikkaasti myös ravintoloissa. Syövät veitsellä ja haarukalla, jutustelevat säästä, pitävät ja ovat kiitollisia kaikista aterioista. Normi-Korhosen ipanat ovat viiden minuutin istumisen jälkeen pistoksissa, eivät haluaisi odottaa ruokaa, syödä ruokaa eivätkä odottaa, kun muut syövät sitä. Kun lomalla syödään ulkona keskimäärin kolme kertaa päivässä, on tosi ookoo lahjoa pienimmät hiljaisiksi puhelimen peleillä tai lastenohjelmalla ainakin välillä.

Tottahan toki lomamatkalla kannattaa keskittyä ihailemaan maisemia, viihtymään perheen tai muiden matkatovereiden kanssa ja elämään hetkessä, eikä tuijottamaan puhelinta tai katsomaan kaikkea sen kameran läpi. Vaikka jättäisi luurin viihdekäytön nollille reissun ajaksi, on se hyvä kuitenkin pitää mukana ja latingissa. Mitä jos eksyt? Lapsi eksyy? Sattuu tapaturma? Lentoaika muuttuu? Kotimaassa tapahtuu jotain?

Passi, hammasharja ja puhelin ovat siis ne asiat, jotka reissuun kannattaa muistaa pakata mukaan. (Paitsi hammasharjoja todennäköisesti saa kohteestakin.) Huono someäiti on ainakin tyytyväinen siitä, että nykyään voi ulkomaillakin tsättäillä, instailla, facettaa ja twiittailla ilman ainaista ilmaisen wifin jahtaamista tai pelkoa infernaalisesta puhelinlaskusta. Lomallahan sitä vasta onkin leuhotettavaa internetin ihmisille! Lomasomet kunniaan ja EU:n kiitos mobiilidatan uudesta hinnoittelusta 🙂

Lopuksi, armas lukija, Huonon ystävä: Onko kännykkä pelastanut sinut kiperältä tilanteelta reissun päällä? Tai oletko itse aiheuttanut kiperiä tilanteita jakamalla jotain turhan hupaisaa lomalta? Tai yksinkertaisimmillaan: käytätkö puhelimen nettiä lomalla ja miksi? Kerro omin sanoin kommentoimalla tätä postausta tai Facebookin puolella, osallistut Telian piffaaman 2 palkinnon arvontaan! Eikä minkä tahansa 1. Puhelin: Samsung Galaxy J5 (2017) uutuus ja 2. Kuulokkeet: JBL Duet -kuulokkeet. Yksi voittaa yhden, arvotaan siis kahdelle henkilölle!

Tämä kirjoitus on kaupallinen yhteistyö Telian kanssa. Ehkä sen jo huomasittekin.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 18 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

18 vastausta artikkeliin “Sää lämpenee, eiku, ei sittenkään”

  • Sannamarianna sanoo:

    Käytän nettiä lomalla, ulkomailla vain jos ilmainen wifi. Onhan se pelastanut monesti esim. kartan avulla.

  • Tirlandaa sanoo:

    Kotioloissa kännykkä on pelastanut kiperästä tilanteesta ja olen saanut avun paikalle.

  • Inka sanoo:

    Yritän välttää puhelimen netin käyttöä ulkomailla, mutta joskus on pitänyt tarkistaa jonkun museon aukiolo-aikoja.

  • Monja-Sarita Kivikko sanoo:

    Kyllä kännykkä ja netti on meidän matkoilla ihan ehdoton. Nimenomaa kartat, aukioloajat, aikataulut yms. Aikaisemmin joissakin paikoissa on ostettu paikallinen prepaid, mutta onneksi nyt on tultu tähän, että uskaltaa ihan omaakin nettiä käyttää reissun päällä pelkäämättä että hinta karkaa lopullisesti käsistä!

  • Anna-Liisa Fagerström sanoo:

    Jess EU ja vapaa mobiilidata on must, helppo seurata apseilla mitä ja missä tapahtuu Lisebergissä, Vimmerbyssä( kannattaa mennä Astrid Lindeberg fanit) ja Kolmården, Drottingholm linnan aps saatiin paljon enemmän asiaa paikanpäällä eli kännykkä pelasti jokaisen länsinaapurimaan lomakohde vierailu hetkemme juhannuslomallamme! Ja kyllä kävimme päivittämässä liittymät juuri ennen lähtöä että pelitti. Suosittelen…. aijemmin dataroaming ehdottomasti pois päältä

  • Puolimaratoni turistina kävellen sanoo:

    Tripadvisorit, googlemapsit ja muut apukumppanit matkoilla ovat säästäneet lyhyillä viikonloppumatkoilla tärkeitä minuutteja ja jalkoja turhilta kilometreiltä.

  • Anne sanoo:

    Puhelin ja etenkin kartta/navigointi on pelastanut pidemmältä harhailulta useamman kerran! Lomaa en halua haaskata yhtään turhaa tuntia eksyksissä 😀

  • johanna sanoo:

    Ollaan matkustettu lasten kanssa paljon kotimaassa ja kyllä se kännykkä helpottaa kun hajaannutaan esim. huvipuistossa tai kaupungin keskustassa. Nettiä käytän matkoilla oikeastaan vain tiedonhakuun (karttoihin).

  • Sari Barck sanoo:

    Kyllä käytän nettiä ulkomailla, reissataan paljon ja laskut sen mukaiset:)

  • Jaana sanoo:

    Eihän maailma pyöri ilman nettiä… lomallakaan! Verkkopankit ja sähköposti pakolliset pahat 🙂

  • Ostoksilla sanoo:

    Kuva outletista mahdollisista vaatteista teineille ja yes/no vastausta odottaen.

  • Heidi Heikkinen sanoo:

    Ei ois elämää ilman kännykkää nykyään; 4 muksua pitää saada kiinni puolin ja toisin 24/7. Etsin uusia kilpailuja netistä jospa joskus voittaisikin 😉 ruokareseptit sekä blogit ja vertaistukiryhmät ovat top3 missä pyörin myös =D

  • Anna Koskinen sanoo:

    Juuri tässä mietitään näitä asioita kun ollaan lähdössä Ruotsiin lomailemaan ja kukkia kuvaileman :). Ollaan iloisia siitä, että netin käyttö ei ole enää niin arvoituksellista ja laskut yllättäviä reissun jälkeen jos haluaa esim. käyttää navigaattoria tai etsiä osoitetietoja (tai äiti tsekata facebookin välillä). Lapsille ei ehkä kerrota vielä, että nettiä voisi reissussakin käyttää, pieni kännykkätauko tekee hyvää. Poika vaan totesi, että jotain offline-pelejä voi kuulemma pelata ilman nettiä 🙂

  • ILLI sanoo:

    Olin mieheni kanssa vkonloppulomalla Tallinnassa eka kertaa sitten ilman lapsia v. 1998. Ikävä oli kova lapsia ja pitihän sitä tietää miten lapset pärjäävät. Soitimme sieltä mummolaan ja puhuimme kaikkien lapsien kanssa, kunnes poikani rupesi itkemään. Minä kysyin, että mitä sinä itket, niin Heikki-poikani tokaisi siihen, ”että kyllä sinä itekin itkisit, jos Iina (pikkusisko) olis sokea”. Olimme aika hämmästyneitä, että mitä on tapahtunut ja mummo tuli selittämään, ettei mitään hätää ollut, Heikki-poika itki ikävää, mutta ei kehdannut sitä sanoa, hän vain keksi jonkun ikävän asian itkun syyksi. Kaikesta huolimatta puhelu mummolaan pelasti viikonloppulomamme ❤
    Nykyään, jos itkun aihetta on perheessä, niin siihen tokaistaan aina, että itkisit itekin, jos Iina olis sokea

  • Paula sanoo:

    Kunpa olisi lomaa, mutta haaveissa olisi kiva mökkiloma jossain järven rannalla!

  • maisa sanoo:

    Kerran tuttu sai sairauskohtauksen ja siinä tilanteessa puhelin oli kultaakin kalliimpi, onneksi oli akkua 10prosenttia jäljellä ne olivat tärkeät prosentit.

  • Satu sanoo:

    On pelastanut! Hiihdin iltayöstä yksin Brysselin katuja etsien hotelliani, jonka nimestä tai sijainnista minulla ei ollut mitään muistijälkeä… Luurista oli akku loppumassa, joten en voinut pitää GPS:ää päällä ja siksi muutaman kilometrin matka söikin sivupolkuineen ja harha-askelineen kolmatta tuntia. Päällä kys. ilmanalaan aivan liian lämmin toppatakki, perässä veemäinen vetolaukku. Ilman puhelinta ja Telian huokean hintaista mobiilidataa hortoilisin siellä varmasti vieläkin!

  • marika.t sanoo:

    Käytän nettiä ulkomailla, jos wifiä ilmaista ei ole käytettävissä. Miksikä käytän, oon sen verran nettiriippuvainen, että pakko päästä päivittäin Facebookiin jne