Lapset rakastavat glitteriä, mutta kun sitä kerran hankkii, sen jälkeen on hilettä siellä, hilettä täällä, hilettä suussa, hilettä hiuksissa, hilettä matossa, hilettä kattolampussa ja hilettä löytyy vielä jopa seuraavasta asunnostakin. Siitä ei yksinkertaisesti pääse eroon.

Ei siis ihan tosiaan pääse. Tämä ei ole ainoastaan kotien ongelma. Arvioiden mukaan 90% muovista merissä on mikromuovia. Eli esimerkiksi juuri sitä glitteriä.

Glitteriä on erityisesti meikeissä ja askartelutarvikkeissa. Niistä se päätyy vesistöihin, jossa se aiheuttaa tuhoa koko ekosysteemille. Jäte merissä stressaa ja jopa tappaa eläimiä, ja jos tämä ei riitä vakuuttamaan niin ajattele itseäsi: merenelävät syövät mikromuovia, ja kun sinä syöt mereneläviä, sama muovi päätyy sinun elimistöösi. Hyi.

Glitteri ei siis ainoastaan sotke kotiasi ja stressaa sinua, vaan se sotkee vesistöt ja stressaa koko planeettaa. Siksi mikromuovien – mukaan lukien ne hileet – käyttö ainakin kosmetiikassa pyritään kieltämään. Monissa maissa kielto on jo voimassa, ja EU aikoo kieltää mikromuovien käytön kosmetiikassa ja pesuaineissa vuoteen 2026 mennessä.

kimallusta veden alla
Kuva Sime Basioli, ylin kuva Sharon McCutcheon.

Vaihtoehdoksi on markkinoille tullut biohajoavia ekoglittereitä, mutta täysin muovittomia nekään eivät ole. Biohajoava-termiä saa käyttää, kun 90% ainesosista hajoaa tietyn ajan kuluessa. Se 10% voi olla hajoamatonta materiaalia, kuten muovia. Tämän takia olisi parasta kieltäytyä hankkimasta lapselle (tai itselle) glittereitä.

Mutta…lapset rakastavat niitä ja kukapa ei haluaisi joskus kimallella itsekin kuin joulukuusen koristepallo? Ovela vanhempi tietenkin käyttää tätä ekoselitystä ja sanoo lapselle, että glittereitä ei voi ostaa, jos haluaa pitää luonnosta huolta.

Jos kuitenkin haluat niitä hankkia, osta mieluummin biohajoavia tuotteita vaikka ne eivät hajoa kokonaan. Muista myös oikea käyttö: älä pese glittereitä viemäriin, josta ne pääsevät vesistöihin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia