Kuka saa päättää kodin lämpötilan?
Kun ulkona on kylmä, sisälläkin monesti on vilpoisaa. Varsinkin vanhoissa taloissa vetää eivätkä vanhat patterit välttämättä toimi. Omakotitalossa lämmityskustannukset saattavat nousta tappiin jos sisällä pitää täyttä höökiä.
Verrattuna moniin muihin Euroopan maihin, Suomessa yleisesti on asunnoissa lämmin, ja sisälämpötilaan pystyy ainakin kohtalaisesti vaikuttamaan. Mutta kuka saa päättää, miten lämmintä kotona on?
Naiset tuntevat herkemmin kylmää, kärsivät siitä ja palelevat kuin miehet. Silloin kun sisälämpötila on miehelle miellyttävä, saattaa nainen hytistä kylmästä. Kun kotona on naiselle miellyttävä lämpötila, mies voi olla hiki päässä. Usein myös toimistotiloissa lämmitys on säädetty miehille sopivaksi, ja aika moni meistä on joko itse se nainen tai tuntee sen naisen, joka istuu toimistossa villapaidassa, huivi harteilla ja karvatöppöset jalassa.
Sisälämpötilan säätely ja siitä päättäminen ei ole yhdentekevä kysymys. Eikä se ratkea sillä, että ”tämä ja tämä lämpötila on suositeltu/ ekologinen”. Matala huonelämpö on liian lämmintä terveellisempi ja toki se säästää energiaa ja rahaa. Mutta koska ihmisten kyvyssä sietää kylmää on eroja, ei voida määritellä yhtä oikeaa lämpötilaa. Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan kotonaan sellaisessa lämpötilassa, jonka kokee tukalaksi.
Sekä liian kuuma että liian kylmä sisälämpötila aiheuttaa kärsimystä. Jos lämpöä on liian paljon, riisuminen ei lopulta auta. Samalla tavalla liian kylmässä pukeminen ei lopulta auta, sillä kylmyys tuntuu myös esimerkiksi kasvoissa ja käsissä, eikä kotonaan voi kökkiä hiihtomaski ja lapaset kädessä, ainakaan jatkuvasti.
Paitsi asumisen miellyttävyyteen liittyvä kysymys, sisälämpötila on myös taloudellinen kysymys varsinkin silloin, kun lämmityskulut joutuu erikseen maksamaan. Mistään pienistä summista ei ole kyse, joten kodin lämpötila voi siltäkin kantilta aiheuttaa kiistaa. Jos joku perheenjäsen on turhankin pihi, muut joutuvat kärsimään kylmästä – tällaisen kokemuksen moni saattaa muistaa lapsuudestaan…
Sen lisäksi, että kodin sisälämpötila on kaikkia perheenjäseniä koskeva mukavuus- ja terveyskysymys sekä taloudellinen asia, siitä voidaan tehdä myös vallankäytön väline. Kontrolloiva puoliso voi pakottaa toisen asumaan huonolta tuntuvassa lämpötilassa kiusanteon ja ”kurissapitämisen” vuoksi. Myös kodin lämpötilan säätämistä etänä käytetään puolison tai ex-puolison kiusaamiseen, kertoo sosiaalityöntekijä Jonna Brandt Helsingin Sanomissa: ”- – lämpötilan säätäminen tai television avaaminen etänä ovat pelottelukeinoja”.
Miksi naiset palelevat enemmän kuin miehet?
Naisten käsien ja jalkojen lämpötila on noin 2.8 astetta matalampi kuin miesten. Miehillä on nopeampi aineenvaihdunta ja enemmän lihasmassaa – molemmat näistä lisäävät ruumiinlämpöä. Miesten ruumiinlämpö on tasainen aina terveenä ollessa, mutta naisten vaihtelee kuukautiskierron vaiheiden mukaan. Estrogeeni myös paksuntaa verta, joten se ei virtaa niin ketterästi kehon ääriosiin kuten sormiin ja varpaisiin, ja siksi ne palelevat. Naisten suurempi rasvamäärä kyllä pitää kehon sisäosia lämpimänä, mutta ihon kylmänä.
Miten omaa lämmöntunnettaan voi lisätä?
– Harrasta liikuntaa ja hanki lisää lihasmassaa.
– Tarkista lääkityksesi. Esimerkiksi pseudoeferdriini ja beetasalpaajat lisäävät palelua.
– Juo riittävästi.
– Vältä alkoholia ja tupakkaa.
– Syö mausteista ruokaa.
Kuka teillä päättää kodin sisälämpotilan? Aiheuttaako se riitaa tai kiistoja? Joutuuko joku joustamaan kohtuuttomasti, vai oletteko löytäneet kaikille sopivan ratkaisun? Kerro kommenteissa!
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Meillä kukaan ei ”päätä” lämpötilaa, vaan se pyritään pitämään n. 21 asteessa. Joskus tämä lämpötila tuntuu lämpimältä, joskus paleltaa. Suurimman osan aikaa se on sellainen, että kukaan ei valita.
Jos lämpö nousee sisällä yli 23 astetta, niin tuntuu, ettei jaksa tehdä mitään. Mieluummin liian viileä kuin lämmin. Aina saa lisättyä esimerkiksi villasukat ja lämpimämmän paidan päälle, mutta mistä vähennät, jos alastikin on liian lämmin?
Meillä mies on vilukissa ja saankin usein kuulla olevani NIIN kuuma, viereen on mukava tulla lämmittelemään. Minä taasen kärsin siitä ja yöt usein hankalia hikoilun vuoksi. Olen esittänyt, että muuten saa säätää lämpötilan mieleisekseen, mutta makuuhuoneessa saisi olla matalampi lämpötila tai ikkuna auki yöt. Siinä kuitenkin on omat ongelmansa, kun sitten on kurkku kipeä aamulla ja nenä tukossa, MIEHELLÄ. Minä olen saanut hyvät yöunet.
Meillä lämpötilasta päättää se, joka maksaa lämmityksestä aiheutuvat kulut eli minä.
Ilmeisesti meillä mies päättää, ei auta vaikka aina talvella valitan kylmää 🙄 leivinuuni lämpiää päivittäin mutta tuntuu et öisin on kämpässä sopivan lämmin ja kun tulee töistä on jo viilentynyt…pattereita ei voi laittaa päälle koska sähköä menee. Lattialämmitys minimillä koska sähköä menee. Suihkussa käynti ihan kamalaa kun niin kylmä…ja siis sisälämpötila on sellainen kun ns. pitääkin olla mut kun on vaan kylmä!!! Tervetuloa hellekesä🙏
Paleleva pystyyn pukemaan kerroksia lisää, mutta hikoilevan kerrokset loppuu tiettyyn pisteeseen.
Asuin entisen vaimoni kanssa aikanaan omakotitalossa ja hän toisinaan valitteli olevansa hieman kylmissään. Vein villasukat ja viltin ja sanoin, että käväisen pannuhuoneessa säätämässä lämpöä ylös. En koskaan säätänyt lämmitystä, mutta sukat ja peittely toimi. Emme muuten eronneet lämpötilasta johtuen😂 Hän on edelleen hieno mimmi.
Aikoinaan mies ruuvasi jopa termostaatit irti että sai mieleisen melkein 30 asteisen lämmön. Minä ja vauva kärsittiin niin kuumasta, vauva roikkui tissillä koko yön, pätkittäin nukkuen, hikisiä oltiin molemmat. Laitoin termostaatit aina paikoilleen ja lämpötila saatiin 20-22 välille, yötkin sujuivat paremmin. Mies kyllä veti collegehousuit, karvavuori hupparin ja pipon päähänsä mennessä nukkumaan valittaen kylmää.. Periksi en antanut kun lapsikin nukkui paremmin ”viileässä”.
Tarkistuta ferritiini. Kun ei ole rautavarastoissa rautaa niin palelee. Itse en enää tyydy naisena alle 70 ferritiiniin ikinä. Nyt kun on rauta-arvot kunnossa niin en palele ja ajatuskin juoksee. Pystyy viileässäkin ajattelemaan muuta kuin että on jäässä.
Kyllähän sitä ferritiiniä voi tarkistella vaikka joka kuukausi mutta mitä jos lääkärin mielestä arvot 27 ja 23 on ihan ok, niin mitäs teet? Jatkat rautalisän syömistä ties kuinka monetta vuotta…
Mulla ollut jo vuosia 2-5, ei aihetta huoleen sanoo tk puoskari 🤷🏼♀️