Kuka teillä saa päättää, missä joulu vietetään? Entä sen, millaisia koristeita kotona ja kuusessa on? Kenen maun mukaan valitaan jouluruoat ja kenen ohjelmaa aattona noudatetaan?

Perinteistä tulee helposti kiistaa silloinkin, kun niihin ei suhtauduta suurella intohimolla. Mutta sitten vasta riemu repeääkin, kun joulua ovat laittamassa joulufanaatikot, joista jokainen tietysti omasta mielestään viettää joulua oikein.

Meillä on aika monella sellainen näkemys, että joulu ei tunnu joululta, jos asiat tehdään jotenkin ”väärin”. Perinteet ovat tärkeitä, ja saavat ollakin.

Jos osa joulunviettäjistä on mukautujia, niin päästään vähän helpommalla. Eikä omien perinteidensä vaalija välttämättä ole mikään vallanhimoinen päsmäri: ehkä hänen tapansa, koristeensa ja respetinsä ovat oikeasti hyviä.

Mutta sitten on päsmäreitä ja velttoilijoita ja kaikkea siltä väliltä, joiden tavat toden totta koettelevat muiden hermoja!!


Ylin kuva Dmitry Bayer.

Kliseisin esimerkki on tietysti maanisena siivoava ja koristeleva marttyyriäiti, joka itkee aattona hermoromahduksessa kun hän on joutunut tekemään yksin kaiken. Kukaan muu ei joulushowta edellytä, paitsi hän, ja eripuraa syntyy joka suuntaan kun marttyyri jää yksin ja kokee arvottomuutta ja muut ärsyyntyvät patistelusta ja pakkopuleeraamisesta.

Kliseessä on tapana syyttää marttyyriäitiä siitä, että hän veuhkaa turhan päiten. Mutta ehkäpä on ihan kohtuullista odottaa muulta perheeltä apua joulun laittoon? Sekä jonkinlaista vastaantulemista, vaikka itse tykkäisi istua jouluna siivottomassa kodissa pakastepizzaa syöden?

Ihan yhtä lailla täysi viitsimättömyys on ikävää ja pilaa muiden joulun. Pikkuisen voi osallistua pelkästään siksi, että asia on toiselle tärkeä.

Sitten on niitä tapauksia, että ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa.

Kestäisitkö sinä sitä, että teillä olisi sama AITO joulukuusi jo kolmatta joulua? Metsätalousinsinööri Esko Oksalla on ollut sama joulukuusi kynttilöineen päivineen jo kolmatta joulua. Kuusi on pesuhuoneen nurkassa, kertovat iltapäivälehdet. Vaimon kanssa kuulemma puhutaan siitä, että onko kuusi enemmän vihreä vai ruskea…

Että siinä kyllä vaimolla riittää pinnaa aika kivasti. Kuulemma kuusi ei varista neulasiaan, mutta siitä huolimatta aika harva sitä taitaisi kotonaan katsella.

Eli jos teillä tulee kiistaa ja meinaa pinna palaa, kun joudut sietämään puolison tai suvun tyhmiä joulutapoja, rumia koristeita ja vääriä ruokia, voit miettiä joulun todellista pyhimystä: sitä naista, joka sietää samaa kuusenkäppyrää pesuhuoneessaan (huom. kynttilöineen päivineen) jo kolmatta joulua. Respektit!!

Että ehkä sinäkin pystyt syömään joulupuuron, käymään saunassa ja avaamaan lahjat väärään aikaan, tai mikä nyt muiden tavoissa pänniikään….

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia