Pipari kuuluu jouluun ja kruunaa ihanasti vaikkapa päiväkahvit, pikkujoulut ja muutkin jouluiset nautiskelutuokiot! Piparista kannattaa kuitenkin tietää muutama seikka ennen kuin iskee kimppuun!

Piparin ulkonäkö

Toisille piparin ulkonäkö on tärkeä juttu, toisille sillä ei ole niin isoa merkitystä. Kaikki lienevät kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tärkeintä piparissa on muut jutut kuin ulkonäkö: tuntuma ja maku ja fiilis ovat ne tärkeimmät tekijät.

Kovin eri näköisille pipareille löytyy kaikille suosijansa. Toiset tykkäävät hyvin yksinkertaisesta ja kliinisen näköisestä piparista. Toisia viehättää enemmän runsaus ja viimeistelemättömyys. Lopultahan se on niin, että pipari on jo sinällään kaunis, oli se millainen tahansa!

Piparin tuoksu

Pipariin kuuluu ehdottomasti tuoksu, niinhän se on. Ilman sitä ei pääse tunnelmaan! Joskus, jos piparissa on jotain mitä siihen kuulumatonta, tai piparia on esimerkiksi säilytetty huonosti, saattaa tuoksu muuttua vähän ikäväksi. Tällöin kannattaa tutkia, että mistä ongelma johtuu, jotta pääsee taas pian nauttimaan herkullisesta, vedet kielelle herauttavasta piparin tuoksusta!

Piparin maku

Piparin maku on kirjaimellisesti makuasia! Kaikissa pipareissa on vähän omanlaisensa aromi, eivätkä samatkaan piparit maistu aina ihan samalta.

Piparin eri käyttötarkoitukset

Piparista kannattaa nauttia kaikilla aisteilla. Silloin elämys on täydellisin. Jotkut tykkäävät käyttää piparia joulukoristeena, ja mikäpä siinä. Kyllähän piparia ilokseen katselee ja sen tuoksu ilmassa tuo lämpimiä muistoja!

Jos pipari on esillä pitkin joulukuuta, vaikka rusetilla koristettuna, niin kyllä lopulta pyhinä on ihanaa päästä sitä maistelemaan!

Pieni vai iso pipari?

Pipareita löytyy monessa eri koossa. Kaikki koot ovat yhtä hyviä, kyse on lähinnä siitä, minkälainen pipari on juuri omaan makuun.

Kuorrutettu pipari

Pipari kuorrutteella vai ilman? Kuorruttaminen jakaa mielipiteet. Toisten mielestä kuorrute kruunaa piparin ja toiset taas eivät ymmärrä miksi joku tekisi moista. Mieti, mikä omia aistejasi miellyttää eniten!

Liian kuuma pipari

Auts auts, varo ettei sormet pala! Joskus saattaa käydä niin, että pipari on aivan liian kuuma, ja silloin ei oikein tiedä mitä sen kanssa tekisi! Aika auttaa tähänkin: kuuminkin pipari jäähtyy kyllä!

Koristeltu pipari

Varsinkin ulkomailla aina välillä villiinnytään sellaisesta piparista, joka on puunattu ja koristeltu niin viimeisen päälle. Saattaahan sellainen juhlamieltä nostattaa, mutta ehkä kannattaa pääasiassa panostaa peruspipariin. Ihan siksi, että asioista ei tule liian vaikeita!

Vanha pipari

Löytyikö jostain nurkista vielä vanha pipari? Piparihan on siitä kiva herkku, että se ei mene miksikään vaan maistuu yhtä makoisalta aina. Jos tuntuu siltä, että pipari on päässyt kuivahtamaan, kannattaa sitä vähän kostuttaa! Nams!

Huom. Jos olet vannonut, että et enää koske johonkin tiettyyn pipariin esimerkiksi siksi että siitä tulee huono olo, mutta se ilmestyy silti houkuttelemaan, on parempi pysyä kovana. Kieltäytyä, siis!

Kenen pipari?

Jotkut tykkäävät maistella erilaisia pipareita, ihan siihen pisteeseen asti että homma menee vähän liiallisuuksiin.

Sillähän ei ole niin väliä, että jos välillä ihailee tai vähän tuoksuttelee muiden pipareita, jos kuitenkin päätyy syömään vaan sitä piparia mitä on kotona tarjolla. On ikävä temppu mennä vaikka naapuriin nauttimaan piparista niin, että kotona oleva pipari ei sitten enää maistu. Älä tee niin, siitä menee joulumieli kaikilta.

Toki jos olette avomielistä porukkaa, niin voihan sitä piparia ystävien kesken jakaakin, vaikka pikkujouluissa. Mutta tarkkana sitten että kaikki saa maistaa ja kaikille jää hyvä mieli!

Piparin määrä

Pipari on sellainen herkku, että siitä on vaikea pitää näppinsä erossa! Piparia kannattaa nauttiakin ihan täysin siemauksin. Sitten jos alkaa tulla jotain ikäviä oireita piparin liikasaannin takia, voi miettiä josko piparinkulutustaan hiukan hillitsisi.

Piparin kohtelu

Piparin kanssa kannattaa muistaa muutama seikka. Ensinnäkin piparia tulee kohdella hellävaraisesti! Se ei kestä väkivaltaista runnomista! Toiseksi pipari vettyy helposti, ja silloin se on paras nauttia välittömästi!

Piparin säilytys

Pipari säilyy varsinkin otollisissa oloissa hyvin. Mutta kannattaako sitä pelkästään juhlahetkiin säästää? Kenties on mukavampaa nauttia piparista usein, vaikka joka päivä!

Piparin tarjoilu

Pipari maistuu ehkä jopa parhaalta ihan sellaisenaan. Ehkä nautit piparisi pikaisesti, vaikkapa seisaallaan keittiössä? Rauhallinen nautiskelu on sekin erinomainen vaihtoehto. Halutessasi voit tarjota piparin kanssa erilaisia lisukkeita. Kokeile rohkeasti, mikä sinulle maistuu piparin päällä.

Ensi kerralla: torttu! Käymme läpi mm. sen, mistä tietää milloin torttu on tarpeeksi kostea!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia