Oletko sinäkin niitä, joiden karkkihammasta kolottaa jatkuvasti?

Se ei ole mikään ihme, sillä lisättyä sokeria on vaikka missä ruoissa, ja lisäksi karkkihyllyt notkuvat houkuttelevasti lähellä jokaikisen kaupan kassaa. Makeilta herkuilta ja ylipäätään sokerin saamiselta ruokavaliosta on vaikea välttyä.

Mutta pitäisikö yrittää vähentää? Tai kenties jopa lopettaa (lisätyn) sokerin käyttö?

Tohtori, tutkija Samantha Coogan Nevadan yliopistosta sanoo, että kannattaisi.

Hänen mukaansa sokerin välttämisestä on vaikka mitä hyötyjä. Iho voisi paremmin, töissä jaksaisi paremmin ja treeneissä jaksaisi paremmin. Väitetään myös, että kun aloittaa sokerittoman elämän, elämään tulee lisää makua – hedelmät alkavat maistua yhtä makeilta kuin karkit. Johan on!

Aivot tarvitsevat sokeria toimiakseen, mutta liiallinen sokerimäärä voi aiheuttaa sen, että enää ei oikein leikkaa, väittävät tutkijat. Tutkimuksissa on todettu, että runsas sokerin käyttö voi olla yhteydessä muistiongelmiin ja jopa dementiaan ja masennukseen.


Ylin kuva Priscilla Fong.

Monet kertovat, että sokerittomalla ruokavaliolla on energisempi ja pirteämpi olo kuin sokeria syödessä. Tämä voi johtua siitä, että herkut syrjäyttävät kunnon ruoan, ja kropalla ei ole tarpeeksi ravintoaineita käytössään. Lisäksi sokeri voi lihottaa, jolloin liikkuminen ehkä jää ja olo on muutenkin vetämätön. Moni tietää omakohtaisesti sen, miltä tuntuu ”sokerilaskuhumala”, kun nälkäänsä syö vaikka suklaapatukan, ja sitten verensokeri laskee pian. Olo on huono ja voimaton.

Sokeriton elämä voi parantaa myös ihon vointia. Sokeri saattaa vahingoittaa kollageenia, ja kollageeni taas pitää ihon kiinteänä. Sokerin syöminen saattaa myös pitää elimistössä yllä tulehdusreaktiota, joka edesauttaa ihottumien syntymistä. Vaikka on epäselvää, missä määrin ruokavalio vaikuttaa akneen, joissain tutkimuksissa on todettu, että sokeripitoinen ruokavalio saattaa edesauttaa aknea.

Joidenkin kohdalla sokerittomuuden hyvät vaikutukset voivat ilmetä parissa päivässä. Toisilla muutoksiin voi mennä enemmän aikaa.

Lähde.

Oletko sinä kokeillut sokeritonta ruokavaliota? Miten se on vaikuttanut elämääsi? Kerro kommentissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Pitäiskö lopettaa sokerin käyttö? Nämä ovat hyödyt!”

 • Entinen sokerihiiri sanoo:

  Jokaisen vanhemman, jolla palaa pinna helposti lapseen, pitäisi kokeilla olla syömättä sokeria. Elämästä tulee paljon tasaisempaa. Jokaiselle aterialle runsaasti hyviä proteiineja esim. kananmunaa tms. Myös lasten käytös rauhoittuu, kun vähentää sokeria. Mutta miten paljon joka paikassa tuputetaankaan sokeria lapsille! Esim. Naantalin Muumimaailmassa on tarjolla lähes joka myyntikojussa karkkia, hattaraa, jätskiä, pannukakkuja ym!

  Sokeri pitää myös yllä hiljaista tulehdusta, josta kumpuaa autoimmuunisairaudet kuten syöpä, reuma, 2 tyypin diabetes, psori, ärtynyt suoli jne. Myös gluteeniviljoja kannattaa välttää.

  Öisin vaivaavat levottomat jalat rauhoittuvat myös! Kannattaa ehdottomasti vähentää sokeria!

 • Lissu60 sanoo:

  20 vuotta ilman lisättyä sokeria ja vehnäjauhoja. Parantunut on krooninen paksusuolentulehdus, ihottuma, krooninen keuhkoputkentulehdus… vastikään minua luultiin 3 vuotta nuoremman sokerihiiren tyttäreksi.

 • Kyllä se onnistuu sanoo:

  Ilman sokeria tottuu kyllä helposti olemaan, etenkin, jos ei kuitenkaan luovu esim. hedelmistä (jotka ovat aivan täynnä sokeria, tosin luonnonmukaista sellaista). Ilman suolaa on sitten paljon vaikeampaa, sitähän joutuu moni sydän- yms. sairas tekemään kaikessa hiljaisuudessa. Jos ylipainoa on, niin sekä sokerin että suolan karsiminen kyllä auttaa ja onnistuukin motivaation ollessa kohdallaan.