Varmaankin krapulasta pitäisi olla kiitollinen. Moni meistä saattaisi juoda enemmän alkoholia, mikäli ei joutuisi pelkäämään krapulaa. Ja vaikka se saattaisi olla hauskaa, terveellistä se ei ole.

Toisaalta, krapulasta on vaikea olla kiitollinen, kun parikymppisenä bilehilekokemusta kerännyt nainen ei pysty juomaan kuin kaksi annosta ilman jäätävää darraa seuraavana päivänä. Kovin montaa annosta ei tietenkään kannatakaan juoda, mutta olisihan se mukavaa heittää kannat kattoon edes kerran, pari vuodessa – ilman että seuraava päivä menee sängyssä pahoinvoivana ja pää jyskyttäen.

Kaikenlaiset krapulan esto- ja hoito-ohjeet ovat siis tervetulleita!

Ja onneksi tutkijat ovat tätä asiaa selvitelleetkin. Harmillisesti tosin nämä tulokset on saatu laboratorio-oloissa analysoimalla. Ihmiskokeita ei siis ole tehty, ja aineet eivät välttämättä toimi ihmiskropan sisällä samalla tavalla.

Niksejähän on kaikenlaisia: juo joka toinen annos vettä (varmasti hyväksi), syö ennen kuin juot ja samalla kuin juot (ainakin tämä estää sen, että on liian humalassa tyhjän vatsan takia), ota särkylääkettä ennen nukkumaanmenoa (ei ehkä kannata syödä lääkkeitä muuten kuin todettuun tarpeeseen?)… Sitten on niksejä, joiden avulla krapulan pitäisi lähteä: suolainen ruoka, kahvi, sokeripitoinen ruoka, seksi, alkoholin juominen uudelleen… Mutta toimivatko ne? Mitä sanovat tutkijat?

Sitä, että kookosvedestä, päärynästä ja limestä tehty juoma voisi tehostaa alkoholia pilkkovien entsyymien toimintaa ja siten helpottaa krapulaoireita. Pelkällä juomalla ei tarvitse pärjätä, sillä kylkeen kannattaa tutkijoiden mukaan ottaa lautasellinen tomaattia, kurkkua ja juustoa. (Hei, sentään myös juustoa!) Jos nämä eivät uppoa, niin myös piimä ja inkivääri voivat toimia.

Sen sijaan kahvi saattaa pahentaa krapulaa! Ai kauhia, tämä ei ole hyvä uutinen!


Kuva Moritz Kindler, ylin kuva Shaun Meintjes.

No, muistetaan kuitenkin että ainoa 100varma keino välttää krapula on olla juomatta alkoholia. Toki pelkkä univaje voi aiheuttaa darramaisia oireita, mutta pienempi paha se on kuin alkoholi JA univaje.

Jos nyt kuitenkin meinaat juoda alkoholia, niin tässä vielä krapulanparannusjuoman ohje:

65 % juomasta päärynää (veikkaamme, että päärynämehu käy)

25 % juomasta limemehua

10 % kookosvettä

Lähde.

P.S. Suklaahan tunnetusti auttaa tukalaan oloon myös, sitä ei pidä unohtaa. Se ei kenties nopeuta entsyymien toimintaa tai muutakaan, mutta hyvä maku helpottaa tilanteessa kuin tilanteessa, olipa darra tai ei!

Kotimaisen Kultasuklaan tekemät, vastuullisesta UTZ-sertifioidusta kaakaosta valmistetut Pelastuspatukat ja Lohtulevyt löydät Prismoista ja S-marketeista!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia