Oletko saanut kutsua kesähäihin? Jos olet, tarkistitko mitä kutsussa luki?

Joitain vuosia sitten yleistyivät lapsettomat häät. Se aiheutti paljon keskustelua, ja pohdituttaa edelleen.

Saako kutsussa ilmoittaa, että lapset eivät ole tervetulleita? Onko pakko sallia lapset vieraina? Mitä jos jonkun vauva huutaa koko vihkimisen ajan? Mitä jos leikki-ikäiset riehuvat sokerihumalassa pitkin juhlapaikkaa? Eikö ole outoa, että perheen perustamisen juhlaan ei saa tuoda lapsia? Pitääkö juhlapaikalla olla käyttämättä alkoholia, jos paikalla on lapsivieraita? Miten lapset oppivat käyttäytymään juhlissa jos heitä ei niihin kutsuta? Ja niin edelleen…

No näiden pohdintojen lisäksi voi nyt aloittaa uudet keskustelut siitä, että häät ilman avecia yleistyvät. Toisin sanoen siis vakiintuneesta pariskunnasta, avo- tai avioparista kutsutaan vain toinen osapuoli.

Joitain vuosia sitten olisi ollut erikoista kutsua joku vieraaksi häihin ilman puolisoa (ja lapsia). Nykyisin yhä useammassa hääkutsussa on vain yhden henkilön nimi eikä mainintaa avecista.

Hääparit perustelevat tätä kustannussyillä ja sillä, että puolisot saattavat olla heille täysin vieraita.

On toki ihan ymmärrettävää, että omiin häihin ei nykypäivänä haluta tuntemattomia ihmisiä. Tämäkin on aikojen saatossa muuttunut, joskus aikoinaan kuokkavieraat suorastaan kuuluivat häihin. Jos siis ystävän puolison kanssa ei olla oltu paljoa tekemisissä, häntä ei kutsuta. Toisaalta monet kutsuvat ”väkisin” sukulaisia, joiden kanssa ei olla koskaan muulloin tekemisissä kuin juuri häissä ja hautajaisissa…

Myös kustannusten osalta raja pitää vetää jonnekin. Häissä on usein sekä ruoka- että juomatarjoilu, ja jokainen vieras nostaa häiden loppusummaa kymmenillä euroilla. Kyllä hääparin pitää miettiä, että kuinka paljon rahaa on käytettävissä ja kuinka paljon sitä ollaan valmiita käyttämään.

Sen sijaan hääpari ei voi jokaisen tuntemansa ihmisen kohdalla miettiä, että tuleeko sille nyt paha mieli jos emme kutsu, ja kutsua suurta joukkoa ihmisiä pelkästä velvollisuudentunnosta. Toki sekin vaikuttaa, minkäkokoiset häät on kyseessä. Kahdenkymmenen vieraan kohdalla on ymmärrettävää, että jokaisen kumppani ei ehkä mahdu mukaan, mutta 200 vieraan kohdalla se voi vaikuttaa oudolta.

Ennen pidettiin itsestäänselvänä, että ainakin vakiintuneen parin ollessa kyseessä häihin kutsutaan molemmat. Siksi sellainen kutsu, jossa ei ole avec-mainintaa tai myös puolison nimeä voi kohottaa kulmakarvoja. Osan mielestä se on yksiselitteisesti huonoa käytöstä. Osa taas on sitä mieltä, että hääpari päättää, kaikesta muusta viis.


Kuva Cayton Heath, ylin kuva Olivia Bauso.

Joka tapauksessa tavat muuttuvat. Lapsettomat häät ovat jo ihan tavalliset, joten eiköhän myös siitä, että kutsut ovat henkilökohtaisia, tule aiempaa yleisempää.

Tarkista siis mitä kutsussasi lukee! Onko se muotoa…

…Jaana Vieras

…Jaana ja Matti Vieras

…Jaana Vieras + avec/ +1

…Jaana Vieras perheineen

Olitpa mitä mieltä tahansa siitä, että keitä kaikkia kutsuun on listattu, kutsujan pyyntöä pitää noudattaa. Toki häistä voi aina jäädä pois, jos ei halua juhlia ilman puolisoaan tai perhettään.

Muista myös aina ilmoittaa tulemisestasi ja seuralaisistasi hääparille. Yllärinä paikalle ei voi ilmaantua, ei yksin eikä ilman puolisoa! Nykyisin lähes kaikissa häissä on pitopalvelu ja valmiit annokset ruokaa. Kutsumattomille vieraille ei ole paikkoja, tai vähintään pasmat menevät sekaisin. Vaikka hääpari ei noudattaisi sinun käsityksesi mukaisia tapoja kutsumisessa, sinun pitää kuitenkin kunnoittaa heidän päätöstään.

Mitä mieltä sinä olet? Onko lapsettomissa häissä mitään järkeä? Tuntuisiko oudolta mennä hääjuhliin ilman puolisoa? Saako hääpari toimia kuten haluaa vai pitääkö vieraiden tunteita myös ajatella? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 45 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

45 vastausta artikkeliin “”Sori mutta kutsu on vaan sulle” – nyt yleistyvät häät ilman avecia!”

 • Aks sanoo:

  Miehen lapsuudenystävä meni naimisiin ja he olivat tehneet rahansäästösyistä sen ratkaisun, että olivat kutsuneet pelkästään ”omat” ystävät – eli esim. meidän tapauksessamme vain puolison, ei minua. Tämä oli varmaan avioparin mielestä ihan ok, mutta kun kyse oli pariskunnasta, joka oli avioitumassa ikäluokassaan aika myöhään, olivat nämä muut ystävät jo perheellisiä ja olleet naimisissa useita vuosia. Lopputulos tästä oli se, että häihin ei tullut juuri ketään. Itse patistin oman puolison matkaan häihin toiselle puolelle Suomea sen jälkeen kun tämä naimisiin mennyt ystävä oli soittanut hirveän pahoillaan ja kertonut, että nyt on häät menossa pilalle kun juuri kukaan ystävä ei ole tulossa paikalle.

  Tämä siis vähän niin kuin varoittavana esimerkkinä siitä, että jos hääpari ajattelee voivansa rikkoa etikettiä ja kutsua vain ne, joita itse haluaa niin on varmasti hyvä varautua siihen, että kutsutut saattavat myös äänestää jaloillaan ja olla tulematta juhliin ilman puolisoa. (Jotenkin ymmärrän tyttö- ja poikaystävien rajaamisen pois, mutta melkein 10 vuotta naimisissa olleen pariskunnan kohdalla saattaisin itse kyllä mennä se yleinen käytöstapa edellä.) Lapsettomat häät nyt ymmärrän ihan hyvin, varsinkin pikkulasten kanssa lasten aikaansaama härdelli voi viedä varsinkin lapsettoman hääparin mielestä liikaa huomiota itse tilaisuudelta.

 • Hani sanoo:

  Omissa häissäni rahaston lapset pois, ainoastaan morsiustytöt kuuluivat pakettiin, halusin viettää oma näköiset kekkerit. No tulihan niitä yllätyslapsiakin tietysti. Rajasimme myös vieraat vain sellaisiin, jotka tunsimme, mutta appivanhemmat väkisin tunkivat mukaan täysin vieraan pariskunnan. Kättelin, kiitin ja unohdin.
  Olin lapseni kanssa asunut avokin luona kolmisen vuotta, mutta meitä ei kutsuttu avokin siskon häihin, ainoastaan mies. Hämmentävää. Vaan loppujen lopuksi aivan sama, koska olemme vain pakolliset pahat.

 • Morsiusneito sanoo:

  Mä oon aina ollut ja olen edelleenkin sitä mieltä ettei pitäisi pitää juhlia jos ei ole niihin varaa. Ei aveciä?! Mikä on seuraavaa: jaetaan juhlimisvuoroja tai rajoitetaan ruokailuaika kuin VikingLinen buffetissa? Aivan järjetöntä. Eräs ystäväni piti juhlan vanhempiensa kotitalon pihassa, hyvin pienellä budjetilla. Oli tosi mukavat juhlat. Olin myös juhlissa joita järjestettiin vieraiden avulla. Lahjojen sijasta jotkut auttoivat rahallisesti, toiset tekivät ruokaa tai hankkivat juottavaa, kaksi kaveria vuorottelivat DJ:ina.. Tärkeä on yhdessäolo, eikä mahtavat puitteet joiden jälkeen on varaa kutsua vain 5 ihmistä ilman seuralaista.

 • Yksinäitinä sanoo:

  Sinkkuna yksinhuoltajana on vähän vaikea kommentoida … mutta toki hääpari päättää ketä ja millä kokoonpanolla kutsuu? Lähinnä kokisin outona jos sukulainen tai tuttu joka tietää että on yksin huoltaja lähettäisi kutsun jos ei halua lastani juhlaansa. Avecia en hakisi vaikka kutsussa olisikin näin mutta toki joku toinen voi haluta kumppaninsa mukaan ja se toki tulisi mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon kutsuja suunnitellessa?

 • Niin se menee sanoo:

  Häälahja/lahjakortti on myös puolet siitä mitä puolison/avecin kanssa annetaan kun tullaan yhdessä.

 • Juupajuu sanoo:

  Itse en ole naimisissa, mutta ymmärrän kyllä miksi erilaisia kutsuja laitetaan. Itselläni on 2 alle kouluikäistä lasta ja jos kutsussa lukee ettei lapsia, niin en veisi. Voi olla että itse nauttisi enemmän toisen häistä kun lapset ei ole mukana ja ei tarvitse miettiä miten käyttäytyy. Pienet lapset imee itseensä käyttäytymismalli ja tapoja, niin en haluaisi lasteni olevan paikalla kun alkoholia nautitaan urakalla. Ja avecin pois jättämisen ymmärrän myös siinä tapauksessa jos hääpari ei tunne sinun nykyistä kumppania kunnolla tai ei jostain syystä tule juttuun keskenään. Se saattaa aiheuttaa stressiä hääparille jotka yrittävät juhlia ja viihdyttää vieraitaan, paitsi sitä sinun kumppania, jota he eivät tunne. Sillon sinusta tuntuu, että teitä ei huomioida ja aiheuttaa taas närää. Eli kyllä aina yhdet juhlat menee yksinkin.

 • Vanhapari sanoo:

  Meillä oli aikanaan lapsettomat häät ja olen edelleen silloiseen ratkaisuni tyytyväinen. Omat lapset olivat kirkossa mukana, mutta menivät sen jälkeen hoitajalle yöksi. Meillä oli DJ:T ja ihanat bilehäät aikuisten kesken. Aikuiset saivat juhlia kerrankin ilman lapsia eikä kenenkään tarvinnut lähteä juhlista lasten nukkumaanmenon aikaan. En myöskään ymmärrä juhlia jossa lapset riehuu ja aikuiset ryyppää yhtäaikaa. Harvoissa häissä kuitenkaan nykyään selvin päin ollaan…
  Jokainen järjestää omanlaisensa häät ja siihen ei ole muilla sanomista. Sama koskee kutsuja, jos ei puolisoa tai lapsia ole kutsuttu ei se silloin häntä/heitä koske. Esim.työkavereiden häihin voisin hyvin ajatella meneväni yksin, enemmänkin tuntuisi oudolta ottaa puoliso mukaan venrovieraiden ihmisten juhlaan 😉

 • AhdistaaJoValmiinsi sanoo:

  En ole itse vielä ollut kertaakaan naimisissa mutta kovasti olen niistä unelmoinut. Avomieheni veljen vaimo on yrittänyt sabotoida meidän suhdetta ja haluaisi että erotaan, pitäisikö sellainenkin ihminen kutsua meidän häihin sen takia että on sulhasen veljen vaimo, ja kuuluisi etiketin mukaan juhliin?

 • Hellurei sanoo:

  Häät ovat pariskunnan tapa kertoa yhteisölle että kuulumme toisillemme. Kutsujalla on oikeus kutsua juhlaan tasan ne henkilöt jotka katsovat aiheelliseksi. Jos lasten hoitoa ei voi järjestää on kaikkien etu että alle 14-vuotiaat ovat toisaalla. Morsiamella saattaa olla 2-6 keskenmenoa tai muuta henk koht syytä juhlia ainoastaan aikuisten seurassa avioitumistaan. Ihanne olisi että hääpari itse saa valita kutsuttavat eikä anopit.

 • Mimi sanoo:

  Omissa häissä rajattiin niin että sukulaisten lapset kutsuttiin, mutta ei kavereiden. Syynä tähän oli se että suurin osa kavereista oli perustanut jo perheen jos kaikki lapset olisi kutsuttu niin pelkästään alle 5 v lapsia olisi ollut melkein 20. En itse täysin lapsettomia häitä ymmärrä enkä myöskään tätä että kutsuttaisi vaan toinen jos ollaan vakituinen pariskunta.

 • Paukku sanoo:

  Mielestäni jokainen saa järjestää omanlaisensa häät. Itse olen yhdet häät järjestänyt nuorempana, joissa kuunneltiin vähän ehkä liikaakin vanhempien toivetta, toki paikka rajasi ne kauemmat sukulaiset pois. Teimme kutsun mukaan ohjeistuksen, jossa pyydettiin jättämään lapset kotiin, ja perusteluina että haluamme juhlia aikuisten kesken. Aina on joku joka vetää sen poron nokkaan, eikä sille voi mitään. Kavereille, joilla oli vakiintunut kumppani ja asuivat yhdessä tuli avecillinen kutsu, mutta muille kavereille tuli ihan ”sinkku”kutsu.

 • Sassui sanoo:

  Työkaverit kutsuttiin ilman avecia. Muutenkaan en ole heitä koskaan tavannut, eivätkä ole missään työpaikan jutuissa olleet. Työkaverit oman kertomansa mukaan myös rennompia ilman vieressä pönöttävää ahdistunutta miespuolisoa 😄 olipahan lapsenvahdit ja kuskit valmiina 😂

 • Rouva13 sanoo:

  Omissa häissäni rakastuimme juhlatilaan, joka oli aika pieni. 110 vierasta mahtui niukasti (kutsuttuna oli hiukan enemmän, mutta arvasimme, että n. 10% jää pois). Tästä syystä jouduimme miettimään kutsuvieraslistan tarkkaan ja kahden kaveriporukkani kohdalla (joista 3/7 seurusteli), teimme päätöksen, että ei aveceja. Kahta näistä seurustelukumppaneista emme muistaakseni olleet vielä tavanneet (eli kyse oli melko tuoreista suhteista, ja toisen kohdalla taisi olla vasta kyse tapailusta siihen aikaan), ja yhtä emme halunneet paikalle, koska hän oli epävakaa ihminen, jolla oli päihdeongelmia. Lisäksi hänen ja ystäväni parisuhdekin oli myrskyisä, ja onneksi he myöhemmin erosivatkin.

  Joten tilanteita on erilaisia, ja jokainen hääpari tekee kuin parhaaksi näkevät!

 • Sääliksi käy sanoo:

  Tuntuupas juhlat nykyään kovin vaikeilta.

 • Envihaalapsiaenvaantykkää sanoo:

  En pidä lapsista enkä halua lapsia joten en niitä halua myöskään häihini pilaamaan aikuisten vapaata juhlimista. Vakiintuneista pareista kutsuisin molemmat, ehkä esim. työkaverin puolisoa en jos en ole ikinä tavannut, toisaalta jos työkaveri ei muita häistä tunne niin voisin tehdä poikkeuksen.

 • Aaaaa sanoo:

  Jokainen saa häihinsä kutsua ketä haluaa. Häät ovat hääparin näköiset ja kokoiset juhlat. Toivottavasti ihmiset osaavat kunnioittaa hääparin toiveita.

 • Susu sanoo:

  Omiin häihin aikoinaan ei kutsutta lainkaan kaukaisempia sukulaisa, ainoastaan siskot perheineen. Meillä molemmilla oli isot kaveriporukat, joten avec-kutsuja ei monellekkaan lähtenyt, koska kaikille löytyi vieraista tuttuja, eikä tilan rajallisuuden vuoksi haluttu rajata ystäviä pois avecien vuoksi. Häihin kutsuttiin muutama lapsi, mutta kutsuun laitettiin toive, että alaikäiset poistuisivat illalla ennen baarin aukeamista. Kukaan ei ainakaan päin naamaa tullut sanomaan, että tälläinen järjestely olisi haitannut. Illalla, kun juhlat saivat railakkaamman tunnelman, niin lapsosia tultiin hakemaan, ja vanhemmat saivat jäädä juhlimaan keskenään. Lähetimme myös ”viralliset” kuokkavieraskutsut, jotka olivat meille tärkeitä kavereita harrastusporukoista, kuokkavieraat siis kutsuttiin juhlapaikalle virallisten puheiden ja ruokailun jälkeiseen juhlaan, jolloin bändit rupesivat soittamaan ja baari aukesi. Ihanaa oli!

 • JustMe sanoo:

  Ystävät ja sukulaiset: vakiintunut pariskunta niin kutsuisin. Jokainen varmaan itse päättää mikä on vakiintunut ja mikä ei, mutta samaa logiikkaa käyttäisin.

  Ystävät/työkaverit: rn kutsuisi puolisoineen, kun en heidän puolisonsa tunne ja heidän ei tarvii pelätä ettei tunne ketään. Eri asia jos olisi vain yksi tai kaksi työkaveria, sitten voisin kutsua puolisoineen.

  Lapset kutsuisin ehdottomasti, minusta häät on perhejuhla.

  Parhaat häät oli sellaiset, joissa oli panostettu myös lasten viihtymiseen ihan samanlaisina vieraina kuin aikuistenkin, oli todellinen perhe-/sukujuhla.

  Mutta koska jokainen haluaa omista häistään just omanlaiset, niin mua ei haittaa kutsujen sisältö ellei se ole henkilökohtaisesti syrjivä (tyyliin en tykkää sun puolisosta). Mies on ollut varmaan useimmissa häissä ilman mua. Osassa niin et on yksin kutsuttuna, osassa niin että vaikka molemmat on kutsuttu niin mä oon jäänyt lasten takia kotiin tai sitten muuten on ollut niin tuntematon vieraskunta että jos puoliso on ainut jonka tuntee porukasta niin en ole mennyt.

  Yhdessä ja perheenä ollaan oltu häissä ja mä muutamissa myös yksin.