Oletko saanut kutsua kesähäihin? Jos olet, tarkistitko mitä kutsussa luki?

Joitain vuosia sitten yleistyivät lapsettomat häät. Se aiheutti paljon keskustelua, ja pohdituttaa edelleen.

Saako kutsussa ilmoittaa, että lapset eivät ole tervetulleita? Onko pakko sallia lapset vieraina? Mitä jos jonkun vauva huutaa koko vihkimisen ajan? Mitä jos leikki-ikäiset riehuvat sokerihumalassa pitkin juhlapaikkaa? Eikö ole outoa, että perheen perustamisen juhlaan ei saa tuoda lapsia? Pitääkö juhlapaikalla olla käyttämättä alkoholia, jos paikalla on lapsivieraita? Miten lapset oppivat käyttäytymään juhlissa jos heitä ei niihin kutsuta? Ja niin edelleen…

No näiden pohdintojen lisäksi voi nyt aloittaa uudet keskustelut siitä, että häät ilman avecia yleistyvät. Toisin sanoen siis vakiintuneesta pariskunnasta, avo- tai avioparista kutsutaan vain toinen osapuoli.

Joitain vuosia sitten olisi ollut erikoista kutsua joku vieraaksi häihin ilman puolisoa (ja lapsia). Nykyisin yhä useammassa hääkutsussa on vain yhden henkilön nimi eikä mainintaa avecista.

Hääparit perustelevat tätä kustannussyillä ja sillä, että puolisot saattavat olla heille täysin vieraita.

On toki ihan ymmärrettävää, että omiin häihin ei nykypäivänä haluta tuntemattomia ihmisiä. Tämäkin on aikojen saatossa muuttunut, joskus aikoinaan kuokkavieraat suorastaan kuuluivat häihin. Jos siis ystävän puolison kanssa ei olla oltu paljoa tekemisissä, häntä ei kutsuta. Toisaalta monet kutsuvat ”väkisin” sukulaisia, joiden kanssa ei olla koskaan muulloin tekemisissä kuin juuri häissä ja hautajaisissa…

Myös kustannusten osalta raja pitää vetää jonnekin. Häissä on usein sekä ruoka- että juomatarjoilu, ja jokainen vieras nostaa häiden loppusummaa kymmenillä euroilla. Kyllä hääparin pitää miettiä, että kuinka paljon rahaa on käytettävissä ja kuinka paljon sitä ollaan valmiita käyttämään.

Sen sijaan hääpari ei voi jokaisen tuntemansa ihmisen kohdalla miettiä, että tuleeko sille nyt paha mieli jos emme kutsu, ja kutsua suurta joukkoa ihmisiä pelkästä velvollisuudentunnosta. Toki sekin vaikuttaa, minkäkokoiset häät on kyseessä. Kahdenkymmenen vieraan kohdalla on ymmärrettävää, että jokaisen kumppani ei ehkä mahdu mukaan, mutta 200 vieraan kohdalla se voi vaikuttaa oudolta.

Ennen pidettiin itsestäänselvänä, että ainakin vakiintuneen parin ollessa kyseessä häihin kutsutaan molemmat. Siksi sellainen kutsu, jossa ei ole avec-mainintaa tai myös puolison nimeä voi kohottaa kulmakarvoja. Osan mielestä se on yksiselitteisesti huonoa käytöstä. Osa taas on sitä mieltä, että hääpari päättää, kaikesta muusta viis.


Kuva Cayton Heath, ylin kuva Olivia Bauso.

Joka tapauksessa tavat muuttuvat. Lapsettomat häät ovat jo ihan tavalliset, joten eiköhän myös siitä, että kutsut ovat henkilökohtaisia, tule aiempaa yleisempää.

Tarkista siis mitä kutsussasi lukee! Onko se muotoa…

…Jaana Vieras

…Jaana ja Matti Vieras

…Jaana Vieras + avec/ +1

…Jaana Vieras perheineen

Olitpa mitä mieltä tahansa siitä, että keitä kaikkia kutsuun on listattu, kutsujan pyyntöä pitää noudattaa. Toki häistä voi aina jäädä pois, jos ei halua juhlia ilman puolisoaan tai perhettään.

Muista myös aina ilmoittaa tulemisestasi ja seuralaisistasi hääparille. Yllärinä paikalle ei voi ilmaantua, ei yksin eikä ilman puolisoa! Nykyisin lähes kaikissa häissä on pitopalvelu ja valmiit annokset ruokaa. Kutsumattomille vieraille ei ole paikkoja, tai vähintään pasmat menevät sekaisin. Vaikka hääpari ei noudattaisi sinun käsityksesi mukaisia tapoja kutsumisessa, sinun pitää kuitenkin kunnoittaa heidän päätöstään.

Mitä mieltä sinä olet? Onko lapsettomissa häissä mitään järkeä? Tuntuisiko oudolta mennä hääjuhliin ilman puolisoa? Saako hääpari toimia kuten haluaa vai pitääkö vieraiden tunteita myös ajatella? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 54 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

54 vastausta artikkeliin “”Sori mutta kutsu on vaan sulle” – nyt yleistyvät häät ilman avecia!”

 • Snoop sanoo:

  Meillä lapsettomat häät. Ainoastaan omat lapseni (vanhin 18v, 16 ja 11v). Henkilökohtaisesti biologinen kelloni pysähtynyt sen verran, etten jaksaisi yhtään pienten lasten riehumista, huutamista ja juoksemista pöytien ympärillä. That’s how it is! Lisäksi mieheni ystävien puolisot (2 hlö) ovat parhaita kavereita mieheni exän kanssa, joten ne jäi pois kutsuista.
  Miksi haluaisin niitä pahoja katseita hääpäivänä? Asiasta myös kerrotaan niille, syy miksi kutsu ei ole avecillinen.
  ”Tämän kesän” heiloja ei kutsuttu myöskään!
  Pitää vaa olla rehellinen itselle ja muille. Ilman hampaiden kiristystä.

 • Nimetön sanoo:

  Sitten on vielä nämä pölvästit, jotka laittavat kutsuun vain yhden nimen ja hämmästyvät, kun vieraaksi tulee tosiaan vaan hän. Minne sä puolison ja lapset jätit, ihmettelevät. Niin, no, te ette kutsuneet heitä… Näitä on itselleni tullut vastaan useampia.

 • Toisella kierroksella sanoo:

  Sinkun voi kutsua yksin, pariskunnat aina pariskuntina. Hääpaikka tai häiden luonne vaikuttaa lasten kutsumiseen. Mielestäni häät ovat perhejuhla, jonne mennään koko perheenä. Jatkoilla voi olla vain aikuisia. Ellei ole varaa järjestää kunnolla, voi mennä pienesti