”Kirjoituksenne atleetista kotletiksi kirvoittivat kynäni aiheesta, jota olen pohtinut jo pitkään: ”Apua, nain valeasuisen setämiehen!”

Mitä jos toinen ei muutukaan vain ulkoisesti?

Minä luulin meneväni naimisiin miehen kanssa, joka jakaa arvoni: lasten kasvatuksesta, eläimistä, vieraista kulttuureista, työnteosta, uskonnosta, perhe-elämästä… Joitakin vuosia näin olikin tai ainakin minä luulin niin.

Luulin, että erinäiset mielipiteet ja purkautumiset ja asenteet johtuvat milloin väsymyksestä, milloin masennuksesta ja milloin työttömyydestä ja milloin mistäkin. Pikkuhiljaa nämä purkaukset ovat kuitenkin osoittautuneet asenteiksi ja muuttuneet toiminnaksi – tai toimimattomuudeksi.

Ja pikkuhiljaa ne ovat myös vaikuttaneet siihen miten minä ja lapset elämme. Jos yksi perheestä ei halua tehdä sitä tai tuota tai tavata sitä tai tätä tai tutustua kehenkään, no…ei sitten kukaan muukaan.

Olen pikkuhiljaa havahtunut siihen, että kielteisyys ei taida olla vain ”olosuhteista uhriutumista” vaan se nuoruuteni avarakatseinen hippi onkin ollut piilossa oleva katkera setämies. Vai ovatko vuodet muuttaneet? Kuka tietää, mutta itse tunnen ainakin oloni kusetetuksi. En minä halunnut naimisiin tällaisen miehen kanssa.


Kuva Joanna Nix, ylin kuva Andrew Worley.

Mietin myös millainen tulevaisuus meillä on. Tilastojen valossa ihminen ei vanhetessaan enää asenteellisesti viisastu vaan suurien ”muutoskymmenien” (40-v., 50-v.) jälkeen asenteiden muuttaminen on erittäin vaikeaa, miltei mahdotonta.

Kuusikymppistä ei enää ”käännytetä”, ei sen enempää uusiin ideologioihin, uusiin kulttuureihin kuin mihinkään muuhunkaan. Tätäkö se nyt sitten on?!

Viis läskeistä, mutta entä jos koko ihminen on muuttunut? Mielipiteen vapaus on ihan kiva asia, mutta miettikääpä, jos elämä on rakennettu tietylle arvopohjalle -ja sitten toinen sanoutuu siitä irti?

Tämä on tietenkin suuren yleisönkin kannattamaa, jos kyseessä on tällä hetkellä epätrendikkäämmät mielipiteet ja uskomukset, mutta siitä riippumatta: miettikääpä mitä tällainen tekee parisuhteelle.

Kuinka paljon mielipiteen vapautta ja asenteen muutosta sinun parisuhteesi kestäisi – jos se tapahtuisi sinulle negatiiviseen suuntaan?”

Nimim. Hippityttö

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Apua puolisoni onkin katkera setämies!!”

 • balanssi sanoo:

  ”Luulin, että erinäiset mielipiteet ja purkautumiset ja asenteet johtuvat milloin väsymyksestä, milloin masennuksesta ja milloin työttömyydestä ja milloin mistäkin. Pikkuhiljaa nämä purkaukset ovat kuitenkin osoittautuneet asenteiksi ja muuttuneet toiminnaksi – tai toimimattomuudeksi.”

  Tässä kai se perimmäinen syy on. Seurusteluaikana on oltu ne ruusunpunaiset silmälasit päässä ja kieltäydytty vastaanottamasta signaaleja, joista tulevaisuus on ollut selvästi luettavissa tai jopa pidetty niitä piirteitä ihanan söpöinä.

  Tämä on valitettavasti hyvin yleistä. Yhtäkkiä tajutaan, että se määrätietoinen käytös onkin ilmentymä agressiivisesta luonteesta tai se poikamiesboksin boheemisuus onkin laiskuutta siivota ja pitää huolta hygieniasta.

  Onhan asiassa toinenkin mahdollisuus. Sinä et ole muuttunut, vaikka pitäisi. Edelleen pidät kiinni asioista, vaikka niihin ei olisi varaa ja mahdollisuutta. Otetaan vaikka esimerkiksi sosialismi 70-luvulla. Se on niin nähty ettei se toimi. 70-luvulla se kuitenkin oli monen hipin ihannoima järjestelmä.

 • Itsellä ranteet auki-fiilis sanoo:

  Kyllä, se negatiivinen asenne vaikuttaa koko perheeseen mutta miehen mielestä hänessä ei ole mitään vikaa… positiivisuus vaan on kuulema turhaa…

 • Setämiehiä ympärillä sanoo:

  Miehen ikä ei käynyt tekstistä ilmi, mutta vastaavaa olen ympärilläni huomanut. Onko kyseessä miesten ”menopaussi” kun heistä tulee änkyröitä?

 • I share your pain sanoo:

  Lisää tähän vielä monologi ja toisten kuulematta jättäminen.

 • Eroharkinnassa sanoo:

  Just niinkuin meillä….