Vauva kainaloon ja unille – vai ei missään tapauksessa? Perhepeti herättää tunteita suuntaan ja toiseen. Yleensä puhutaan lähinnä ääripäistä: julmurivanhemmista, jotka suunnilleen lukitsevat vauvansa nukkumaan yksin lastenhuoneeseen ja hörhöihin, joilla samassa sängyssä nukkuu kaikki vauvoista teineihin.

Suurin osa vanhemmista lienee nukkumisjärjestelyineen jotain siltä väliltä: vauva nukkuu äidin lähellä ja lapsi vähän vanhempana itsekseen. Ja vanhempien sänkyyn hiipii öisin poikanen jos toinenkin, ainakin silloin tällöin.

Kaikki lapset, isommat ja pienemmät tietysti kaipaavat läheisyyttä, siinä mielessä perhepeti on luonnollinen ja toimiva ratkaisu. Mutta aina ei tiedä, kenen tarpeesta ja toiveesta koko perhe nukkuu yhdessä.

Lapset ovat yksilöitä ja toiset voivat kaivata läheisyyttä ja turvaa toisia enemmän. Poikkeustilanteissa reippaampikin lapsi voi haluta kivuta vanhempien sänkyyn nukkumaan. Mutta tarvitseeko kouluikäisen enää nukkua vanhempiensa kanssa? Saati teinien, näitäkin tapauksia on…?

Ehkä on ollut luonnollista ennen, että koko perhe mummoja myöten nukkuu samassa tilassa. Mutta nykyään ajatus vaikkapa anopista samassa makkarissa on suorastaan kauhistuttava! Ehkä lastenkaan ei tarvitse nukkua vanhempien kanssa kuin enintään pari vuotta?

Jos vanhemmat ehdottomasti haluavat nukuttaa isoja lapsia samassa sängyssä, herää kysymys siitä, että kenen tarvetta yhdessä nukkuminen oikeastaan palvelee? Tarvitseeko vanhempi siinä enemmän lasta lähelleen kuin lapsi vanhempaa? Vaikka oppiihan lapsi vanhemman vieressä nukkumiseen, ja ei ehkä haluakaan kokeilla yksin nukkumista. Ehkä vanhempi hakee lapsesta turvaa, joka pitäisi ennemmin löytää itsestä tai kumppanin avulla? Ehkä tarkoituksena on pitää puoliso epätoivottavine lähentelyineen kauempana?

Seksiä voi tietysti harrastaa vaikka missä muualla kuin sängyssä. Mutta eikö aviovuode olisi akuuteimman vauva-ajan jälkeen hyvä pyhittää aikuisten keskinäiselle olemiselle, niin nukkumiselle kuin muullekin. Myöskään unen saantia ei pidä ”lapsen edun” nimissä väheksyä. Tutkimuksen mukaan lapsia perhepedissä nukuttavat äidit ovat nimittäin masentuneempia kuin ne, joiden lapsi nukkui eri huoneessa.

Tutkimuksen mukaan ne äidit, joiden vauva nukkui samassa sängyssä tai huoneessa puolen vuoden iässä, olivat 76 prosenttia todennäköisemmin masentuneita kuin ne, joiden lapsi nukkui eri huoneessa. Syynä on ilmeisesti se, että äiti nukkuu huonommin lapsi vieressään kuin ilman lasta.

Toisaalta tohtori Nils Bergman Cape Townin yliopistosta väittää, että erillään nukkuvien äidin ja lapsen välinen yhteys ei muodostu niin vahvaksi kuin yhdessä nukkuvilla, ja että tämä vaurioittaa vauvan aivojen kehitystä. Se taas johtaa käytösongelmiin myöhemmin. Lisäksi erillään nukkumisen aiheuttama stressi vaurioittaa vauvan sydäntä. Että pitää ilmeisesti valita sitten, kuka tässä hommassa kärsii…

Paras ratkaisu edelleen on se, joka perheelle sopii. Jos vauva samassa sängyssä tai huoneessa ei häiritse unia tai parisuhdetta, niin ei häntä tarvitse muualle viedä. Mutta jos iso lapsi nukkuu vanhempien kanssa siksi, että sillä hoidetaan vanhemman omaa läheisyyden kaipuuta tai pelkoa – tai jotain muuta – on ehkä parempi järjestää nukkuminen toisin ja ongelmien käsittely toisin.

Lähde.

P.S. Saako äiti nukkua pitkään, vai onko unistaan kiinni pitävä äiti aina itsekäs?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Yksi vastaus artikkeliin “Perhepeti vie unet, seksin ja masentaa”

  • JärkiHoiÄläJätä sanoo:

    Jep jep

    Ja taaperoimettäjät varmaan imettää saadakseen seksuaalista mielihyvää…..

    Vai voisiko olla että näitä asioita tehdään lapsen takia.

    Oma äiti heitti veljeni vasta 13 vuotiaana omaan sänkyyn, serkkupoika siirtyi 12 vuotiaana. Molempia on imetetty oli 3 vuotta. Miehiksi kasvoivat molemmat.