Näin saat lapsen kertomaan, mitä hänelle kuuluu
Miten meni koulussa tänään? ”Hyvin.” Miten meni treeneissä tänään? ”Ihan hyvin.” Oliko teillä kivaa? ”Joo.” Sen jälkeen kun leikki-ikäisen tai taaperon pajatusvaihe loppuu, lapsista on vaikea saada irti mitään kysymällä.
Lapsi saattaa kertoa kuulumisiaan, tai sitten ei. Se, että lapsen kanssa viettää kiireettömästi aikaa yhdessä, edesauttaa sitä, että lapsi alkaisi puhua oma-aloitteisesti. Vanhempi kyselee silti päivittäin miten koulussa tai muualla meni, ja vastaus on yleensä aina yhtä töksyvä.
Ehkä ongelma on kysymyksessä. Jos lapselta kysyy jotain muuta, saattaa saada vastaukseksi jotain muuta. Viritä innostuneempaa keskustelua näillä kysymyksillä:
– Mikä ilahdutti sinua tänään?
– Mikä oli parasta, mitä tänään tapahtui?
– Kenelle sinä olit kiva tänään?
– Kuka oli kiva sinulle?
– Mikä sinua suretti tänään?
– Surettiko jotakuta toista tänään joku juttu?
– Suututtiko jokin sinua?
– Mikä sai sinut nauramaan tänään?
– Tekikö joku jotain hupsua tänään?
– Halasitko ketään tänään?
– Suutuitko jollekulle tänään?
– Mistä olit ylpeä?
– Mitä vaikeaa teit tänään?
– Pelottiko jokin sinua tänään?
– Toivotko, että olisit tehnyt jotain toisin?
Kysymysten tulee innostaa lasta keskustelemaan. Jos kysyy jotakin hyvin yleistä, kuten ”oliko siellä mukavaa” saa helposti vastaukseksi pelkän joon.
Tunteista puhuminen taas lisää lapsen tunneälyä, kun hän oppii nimeämään tunteita ja selviämään niistä. Kun lapsen kanssa keskustelee myös ”negatiivisista” tunteista, hän huomaa, että niissä ei ole mitään väärää tai pelättävää.
Eikä kyseessä ole kuulustelu, vaan vastavuoroinen keskustelu. Kerro lapselle omasta päivästäsi. Mikä sinua ilahdutti tänään? Tekikö joku jotain hassua? Harmittiko jokin?
Huom. Vinkkejä voi kokeilla myös puolisoon!
P.S. Entäs kun lapsi ei kuuntele? Tämä auttaa.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.