Helteiden myötä puumien saalistuskausi on alkanut etuajassa. Lämpö notkistaa puumien lihakset, ja ne lähtevät tallustelemaan ja vaanimaan saalista turuille ja toreille. Jos et halua – tai haluat! – joutua puuman uhriksi, tutustu tähän puumien käyttäytymisestä kertovaan oppaaseen ja osaat varautua puuman kohtaamiseen:

Koska puumat kissaeläiminä nauttivat lämmöstä, niitä on kesäisin liikkeellä jo päivisin. Puumaan törmää todennäköisimmin keskipäivän ravinnonhakureissun aikaan sekä noin viiden jälkeen, joilloin puumat pääsevät liikkumaan vapaasti. Kesäisin monilla puumilla päivärytmi muuttuu, ja he ovat liikekannalla pitkin päivää.


Kuva Tj Holowaychuk, ylin kuva Stas Svechnikov.

Päiväsaikaan puumia tapaa nauttimassa lämmöstä esimerkiksi rantahietikoilla ja aurinkoisilla terasseilla. Tällöin puuma on yleensä leppoisa, ja tarkkailee pontentiaalisia saaliita lähinnä viihteen vuoksi. Varsinaisesti puuman metsästysvietti aktivoituu iltaa kohden, sillä puuma on yöeläin. Kun hämärä laskeutuu, alkaa varsinainen saalistus. Lempeästä ilmeestä huolimatta ei pidä unohtaa, että puuma on villieläin. Kun sen saalistusvietti on herännyt, puumaa on vaikea pysäyttää.

Useimmiten saalistavan puuman erottaa jo kaukaa. Biologeille tuntemattomasta syystä monilla puumilla on tapana verhoutua toisen kissaeläimen turkin kuvioita jäljitteleviin asuihin. Monesti puuman lähestyessä kuuluu hienoista kilinää metallisista asusteista, joita puuma on ripustanut raajoihinsa ja korvalehtiinsä. Tyypillisesti saalistavasta puumasta leijuu makea tai mausteinen tuoksu, ja itse asiassa monet puuman saaliiksi joutuneet pitävät sitä miellyttävänä.


Kuva Sharon Mccutcheon.

Metsällä olevan puuman tunnistaa monesti myös siitä, että puuma on korostanut saalistusvälineitään saaliin hämäämiseksi ja houkuttelemiseksi. Punaiset huulet ja kynnet sekä myötäilevät ja paljastavat asut kertovat tarkkasilmäiselle, että puuma on valmiina saalistamaan. Tosin puuma-asiantuntijat huomauttavat, että tämäntyyppinen koristautuminen on monille puumille luontaista jatkuvasti, joten varmoja johtopäätöksiä siitä ei voi tehdä.

Saalistavat puumat liikkuvat usein pareittain tai pienissä ryhmissä. Jos ei halua joutua puuman saaliiksi, kannattaa varoa tällaisen puumajengin saartamaksi joutumista. Lähestyvän puumaparin tai -joukkion kuulee yleensä kaukaa. Tyyppillinen ääntely on moninaista, mutta yleensä sekä kovaäänistä että riehakkaan oloista. Lähietäisyydellä tyytyväinen puuma ääntelee pehmeästi ja iloisesti. Tällöin puumasta ei ole varsinaista uhkaa, mutta puuma todennäköisesti pitää sinua varmana saaliina.


Kuva Rob Hampson.

Huolimatta siitä, että puumat ovat petoeläimiä ja saalistamisessaan jopa kyltymättömiä, pitää muistaa että ne ovat herkkiä otuksia. Älä ärsytä tai härnää puumaa! Älä myöskään näytä puumalle pelkoasi. Jos haluat että puuma jättää sinut rauhaan, pyydä sitä ystävällisesti ja rauhallisesti. Puumat ovat älykkäitä eläimiä ja varsinkin tottuneet puumankäsittelijät pärjäävät heidän kanssaan erinomaisesti.

Puuman huomion kiinnittäminen on helppoa. Saalistavan puuman katse kiinnittyy saaliin paljaaseen ihoon, joten sitä kannattaa näyttää, jos haluaa läheisiin tekemisiin puuman kanssa. Koska puumat kissaeläinten tapaan leikkivät mielellään, fyysisesti aktiivinen saalis houkuttaa puumaa. Kokeile esimerkiksi juoksemista tai rantalentopallon pelaamista puuman näkökentässä. Puumat arvostavat myös suittua ulkonäköä, joten puhtaus, istuvat vaatteet ja hyvä tuoksu tekevät sinusta kiinnostavan saaliin puuman silmissä. Nopeasti saa puuman huomion esimerkiksi kanniskelemalla samppanjapulloa ja -cooleria terassilla tai rannalla, sillä puumat arvostavat erityisesti kuplivia ja kylmiä juomia.


Kuva Alex Holyoake.

Puuman hoito

Monet puumat ovat hyvin itsenäisiä, ja haluavat säilyttää vapautensa, joten hyväksy se, että et välttämättä pysty kesyttämään puumaa. Vaikka puuma asettuisikin aloilleen saaliiseensa tyytyväisenä, muista, että puuma tarvitsee silti laajan reviirin ja liikkumisvapauden. Metsästysmailla kiertely ja lajitoverien tapaaminen pitää puuman aistit terävinä ja valppaina ja puuman tyytyväisenä.

Kissaeläinten tapaan puumat ovat nautiskelijoita. Erilaiset hellyydenosoitukset ja monenlaiset ruumiilliset nautinnot takaavat, että puuma viihtyy seurassasi eikä välttämättä ala haikailla uusien saaliiden perään. Puumat tarvitsevat paljon virikkeitä, ja monet niistä nauttivat esimerkiksi maisemanvaihdoksista, lahjoista, turkin hoitamisesta sekä kulttuurielämyksistä.


Kuva Darren Nunis.

Toisin kuin kesäkissan ottaminen, kesäpuuman saaliiksi antautuminen voi olla sekä puuman että saaliin kannalta hyvä ratkaisu. Älä kuitenkaan tee oletuksia, sillä jokainen puuma on yksilö. Muista myös, että puumat säilyttävät lisääntymiskykynsä yllättävän pitkään – mieti mihin seurauksiin olet valmis ja toimi niiden mukaisesti!

Tärkein nyrkkisääntö oman puuman kanssa toimimiseen on se, että jos pidät puuman tyytyväisenä, puuma varmasti pitää sinut tyytyväisenä! Siispä samppanjat kylmään ja antautuva hymy kasvoille – ehkä oma kesäpuumasi on jo metsällä!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Opas asfalttiviidakkoon: Näin kohtaat puuman oikeaoppisesti!”