Tyypillinen tilanne perheessä, jossa asuu pieni tai vähän isompikin vauva; illat ovat vanhempien omaa aikaa, hetkiä joita saatetaan kuumeisesti odottaa pitkin päivää. Koska myönnettäköön että vaikka vauva-aika on ihanaa, se on myös raskasta. Kun ilta sitten vihdoin saapuu, olet kuvitellut pikkupiltin tuudittautuvan unten maille unilaulun turvin – mutta tosielämässä tätä tapahtuu vain harvoin.

Monien vanhempien painajaisia ovat iltaiset nukutusmaratonit, kun perheen pienintä koetetaan saada tainnoksiin. Kun vauva sitten lopultakin saadaan nukkumaan, edessä saattaa olla kaaosmainen yö monine heräilyineen.

Seuraavien vinkkien avulla lyhennät vauvan nukahtamisaikaa ja helpotat yöheräilyjä.

Oikea ajoitus on tärkeä. Laita vauva sänkyyn heti, kun huomaat ensimmäisiä väsymisen merkkejä, sillä tässä vaiheessa melatoniinin (unihormonin) määrä on kohollaan. Mikäli odotat liian pitkään, vauvan aivot alkavat vapauttamaan ”herätyshormoneja” kuten kortisolia sekä adrenaliinia.

nukkuva vauva

Kuva Peter Oslanec. Ylin kuva Fé Ngô.

Pudota lämpötila. Niin aikuiset kuin vauvatkin nukkuvat parhaiten viileässä huoneessa. Makuuhuoneen lämpötila on hyvä pitää 20-22 asteessa.

Vaihdelkaa vuoroja. Jos sinulla on kumppani, vaihdelkaa nukutus- ja heräämisvuoroja. Toinen voi hoitaa esimerkiksi illan ja osan yötä, toinen aamuyön ja aamun. Näin molemmat saavat myös kunnollisen mittaisen yhtenäisen pätkän unta.

Pidä kiinni rutiineista. Kylpy, iltasatu, sänky ja pullo. Kun toistat samat rutiinit ilta toisensa jälkeen, myös vauva oppii tiettyyn rytmiin.

Kuva Minnie Zhou.

Valmistaudu. Syökö vauvasi pullosta? Pese ja täytä pullot kaappiin valmiiksi. Voit vuorata vauvan sängyn useammalla kosteussuojalla ja lakanalla, jolloin vahingon tullen voit kaapia vain päällimmäiset pois, ja vauva pääsee jälleen jatkamaan uniaan.

Anna itsellesi armoa. Älä kuuntele jokaista ystävää, serkkua tai naapuria siitä, miten heidän vauvansa nukkuivat jo kaksikuisina läpi yön – stressaannut lisää. Luota itseesi, tarkkaile vauvaasi ja toimi intuitiosi mukaan.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia