Vauvojen vanhemmat saavat kuulla kliseitä toisensa perään. Ne alkavat vähitellen paitsi tursuta korvista, myös ärsyttää.

Kliseissä on usein totuuden siemen pohjalla. Mutta eivät ne aina ja joka tilanteessa päde. Pahempi ongelma on se, että usein kliseet eivät ole kovin kannustavia. Ainakaan ne, mitä vauvojen vanhemmille hoetaan.

Älä siis sano näitä lauseita:

Nuku kun vauva nukkuu

Juu, idea on hyvä. Mutta toteutus hankalampi. Mitä jos ei nukuta? Mitä jos suorastaan kärsii unettomuudesta? Lisäksi vanhempi saattaa haluta tehdä jotain muuta, kuten siivota, kokata, käydä suihkussa, katsoa sarjoja tai roikkua netissä.

Sano ennemmin näin: Mitä jos vien vauvan vaunulenkille päiväunille ja saat olla rauhassa?

hymyilevä vauva
Kuva Chayene Rafaela.

Kaikki menee ohi, tämäkin

Noh, sekin on totta. Mutta vanhempi saa valittaa ja tunnustaa, että nyt on vaikeaa. Aina ei tarvitse olla tyynesti hymisevä buddhalaismunkki, vaan joskus saa olla ihan tosi väsynyt ja turhautunut kaikkeen.

Sano ennemmin näin: Huh, kuulostaa tosi rankalta. Voinko auttaa jotenkin?

Odotas vaan!

Onko tässä kaikista ärsyttävistä kommenteista ärsyttävin? Varmasti ”odotas vaan” on ainakin ärsytyslistan kärkisijoilla.

Tiedäthän ”odotas vaan kun vauva syntyy, sitten et saa nukuttua tuonkaan vertaa”, ”odotas vaan kun se oppii kävelemään, niin sitten tämä paikka vasta kaaoksessa on”, ”odotas vaan kun alkaa hampaita tulla…” ja niin edelleen.

Sano ennemmin näin: Uskon, että olet väsynyt/ väsynyt sotkuun/ väsynyt kuuntelemaan itkua. Voinko auttaa jotenkin?

Nauti nyt!

Tätä lausetta hokevat yleensä ne, joiden lapset ovat jo isompia. Kenties jopa aikuisia. Taustalla oleva ajatus on hyvä, ja vanhemman tietysti kannattaakin pyrkiä nauttimaan vauva- ja pikkulapsiajasta.

Siitä huolimatta arkeensa saa olla väsynyt ja kyllästynyt. Joka hetkestä ei tosiaankaan tarvitse nauttia. Nauttimispakko lisää vanhemman syyllisyyttä entisestään: onkohan minussa jotain vikaa kun väsyn, ahdistun ja suutun?

Sano ennemmin näin: Onpa mukavaa katsoa sinua ja lastasi. Olet selvästi todella hyvä vanhempi.

äiti ja vauva nenät vastakkain
Kuva Ana Tablas, ylin kuva Jens Johnsson-.

Onko vauva kiltti?

Tämän kysymyksen tarkoitus on ilmeisesti selvittää, että nukkuuko ja syökö vauva. Tai kenties, että onko vauva niin sanotusti helppo vauva. Mutta eiväthän vauvat ole kilttejä tai tuhmia, he ovat vauvoja! Eikä ”vaikeissa” vauvoissa ole mitään vikaa. Meillä kaikilla on erilainen persoonallisuus ja se on täysin ok.

Sano ennemmin näin:
Onpa ihana vauva! Tai: Miten sinä jaksat? Voinko auttaa jotenkin?

Onko iskä lapsenvahtina?

Isät eivät ole lapsenvahteja, paitsi ehkä muille lapsille kuin omilleen. Isät ovat vanhempia.

Sano ennemmin näin äidille: Kiva kun pääsit tulemaan! Sano ennemmin näin isälle: Onpa mukavaa katsoa sinua ja lastasi. Olet selvästi todella hyvä vanhempi.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Älä sano näin vauvan vanhemmalle – sano mieluummin näin!”

 • Rouvashenkilö sanoo:

  Kirjoittaja taitaa kaivata nyt apua.
  Vauvahan tosiaan nukkuu useamman kerran päivässä eli kyllä siinä varmaan ne yhdet torkut päivällä ehtii ottamaan samaan aikaan. Kyllä se uni tulee kun malttaa laittaa puhelimen pois kädestä.

  • Hyvin muistissa vielä.. sanoo:

   Niinhän sitä luulis unen tulevan.

   Mutta jos sinulla on sellaisia vauvoja/lapsia ollut joiden kanssa olet pomppinut tunnin välein ylös ja takaisin nukkuun yöt, uni ei välttämättä tulekkaan. Olet valmiiksi jo hälytys/stressi tilassa ja odotat vaan milloin vauva alkaa taas herää ja itkee. Et pysty rentoutuun nukahtaaksesi. Hienoa jos sinä olet voinut nukahtaa heti kun siihen on löytynyt sopiva sauma. 👍 Kaikilla ei valitettavasti asiat ole niin yksinkertaista.

 • teppic sanoo:

  Muuten ihan hyvä, mutta mikä ihme toi ”voinko auttaa jotenkin?”. Ei kai kaikkien tuttujen tai tuntemattomien tarvitse koko ajan olla auttamassa tai tarjoutumassa auttamaan. En mä sitä ainakaan odota tai oleta, vaikka 2 alle 3v. kanssa päiväni vietänkin…

 • Selvittiin sanoo:

  Ja kun saa vauvan joka ei nuku koskaan kunnolla. Päivisin max 30min ja öisin max 2h kerrallaan, teki mieli toivottaa ne kuuseen jotka sano että pikkuvauva nukkuu ja syö… Ei siinä itse kyennyt ikinä relaamaan kun koko ajan nakutti päässä että kohta se herää taas. Kyllä siinä kohti ois tarvittu sitä hoitoapua ja edes yhdet kunnon unet vuorokaudessa.

 • jaksava jankkaaja sanoo:

  Pää halkeaa kun nykyään ei jakseta YHTÄÄN MITÄÄN!

  • tervetuloa kokeilemaan sanoo:

   Siinä vaiheessa kun on heräillyt tunnin välein useamman vuoden, on jo fysiikka niin kovilla, että ylikuormitustilasta palautuminen voi kestää vuosia. Sykkeet on korkealla, masennus iskee, kädet tärisee ja flunssat seuraa toisiaan huonon vastustuskyvyn ja pitkittyneen levon puutteen seurauksena. Tällaiseen tilaan kun joutuu, niin valitettavasti parin tunnin lastenhoitoapu silloin tällöin ei tasaa tilannetta, vaan vaaditaan pidempää parantavaa unijaksoa ja mahdollisesti unilääkitystä, kun hälyytystilassa oleva kroppa odottaa kaiken aikaa seuraavaa herätystä. Kaikille, joiden mielestä pitää vaan jaksaa, saa ihan itse kokeilla tätä kidutuksen muotonakin tunnettua kroonista univajetta!